Μαξίμου: Ικανοποίηση για Γερμανία, σιγουριά για πολυνομοσχέδιο
Στο Μαξίμου αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις στη Γερμανία καθώς είναι, πλέον, σχεδόν βέβαιος, ο σχηματισμός κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες).
Η ικανοποίηση του κυβερνητικού επιτελείου έγκειται:
-Στον αποκλεισμό από την κυβέρνηση του FDP, που συστηματικά υιοθετεί ακραία νεοφιελελεύθερες και ανθελληνικές θέσεις
- Στη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα-πυλώνα της ΕΕ καθώς και στη συνέχιση μιας πολιτικής διαχείρισης με την οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι εξοικειωμένη
- Στην παρουσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην κυβέρνηση που "λειαίνει" τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάρτιν Σουλτς, είχε ταχθεί σαφώς υπέρ του "μεγάλου συνασπισμού".
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί ότι στο πρόγραμμα έχει ενσωματωθεί το πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων (220.000 το χρόνο) και τις οικογενειακές επανενώσεις (1.000 άτομα το μήνα). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα ενταθεί ο εγκλωβισμός προσφύγων στην Ελλάδα...
Η ψηφοφορία
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο - γίγας με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα πολυνομοσχέδιο θα περάσει χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ακόμα και για τον Γιάννη Θεωνά, οποίος κράτησε αποστάσεις από την τροπολογία για τις απεργίες, η εκτίμηση είναι ότι τελικά δεν θα δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση.
Οι απεργίες, πάντως, φαίνεται ότι είναι και το πιο "δύσκολο" θέμα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η Αριστερά πάντοτε ήταν αντίθετη στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η γραμμή Μαξίμου είναι ότι η τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο προκήρυξης της απεργίας (χρειάζεται, πλέον, απαρτία 50% + 1) επιβλήθηκε από τους δανειστές, ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα απέτρεψε τα "πολύ χειρότερα", όπως τη θεσμοθέτηση του lock out.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε σχετικά ότι "κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, τέθηκαν διάφορα ζητήματα σε σχέση με την απόκρουση απαιτήσεων που υπήρχαν από τους δανειστές, ήδη από το 2014, για την καθιέρωση του lock out, δηλαδή της ανταπεργίας, της δυνατότητας των εργοδοτών να απεργούν, την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και αλλαγών, εκτεταμένων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο. Και μία ακόμα από τις απαιτήσεις των δανειστών ήταν και το ζήτημα της απεργίας".
Η δόση
Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα ξεκλειδώσει τη δόση που θα ανέλθει τελικά στα 6,7 δισ. ευρώ. Αρχικά το ΥΠΟΙΚ είχε ανακοινώσει ότι η δόση θα ήταν 4,5 δισ. ευρώ, αλλά τελικά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο προστέθηκαν άλλα 2,2 δισ. ευρώ χωρίς να δοθούν εξηγήσεις γιατί έγινε αυτό.
Τα χρήματα της δόσης θα κατανεμηθούν ως εξής:
- 3,3 δισ. ευρώ για τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου (πληρωμή τοκοχρεολυσίων).
- 1,5 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
- 1,9 δισ. ευρώ για το αποθεματικό ασφαλείας τον γνωστό "κουμπαρά" του κ. Τσακαλώτου που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 το επιτόκιο δανεισμού των αγορών δεν είναι βιώσιμο.