ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα και Σκόπια επισπεύδουν τη διαβούλευση με παράλληλη προς τον ΟΗΕ διαδικασία

Νίκος Κοτζιάς - Νίκολα Ντιμιτρόφ (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Ognen Teofilovski

Στην παράλληλη, με αυτή του ΟΗΕ, διαδικασία, με προσωπική εμπλοκή του ίδιου όπως και του Νίκου Κοτζιά, για να ‘τρέξει’ η διαβούλευση, καθώς και στις πιέσεις προς τον Μάθιου Νίμιτς να παρουσιάσει -ει δυνατόν την ερχόμενη Τετάρτη που θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους Αθηνών και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη- μια αρχική πρόταση για το όνομα, στάθηκε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.

Ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε πως δεν υπάρχει ακόμη πρόταση στο τραπέζι και τόνισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε, επίσης, πως αφής στιγμής η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας εκτείνεται σε τρεις χώρες δεν μπορεί να είναι «ούτε μόνο ελληνική ούτε μόνο δική μας» και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Αθήνα να γίνει «σαφέστερη διάκριση μεταξύ του κράτους της ‘Μακεδονίας’ και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα». Συνέχισε λέγοντας «και υπ’ αυτήν την έννοια, νομίζω η απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Και τα δύο μέρη έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο».

Σε άλλη του συνέντευξη νωρίτερα -εκείνη στο Ρόιτερς- ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε περιγράψει πώς με τον Νίκο Κοτζιά θα πάρουν πάνω τους τη διαδικασία -παρακάμπτοντας, κατ’ ουσίαν, τον Μάθιου Νίμιτς και τη χρονοβόρα διαδικασία του. Ότι, δηλαδή, θα συγκροτήσουν ομάδες εργασίας που θα εκπονούν προτάσεις επί των οποίων θα συζητούν κατόπιν οι δυο τους καλύπτοντας όλο το φάσμα των, σχετικών με το ονοματολογικό, θεμάτων.

Στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε κι εκείνος στην παράλληλη, με αυτή του Νίμιτς, διαδικασία που αποφασίστηκε στη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, στόχος της οποίας, όπως είπε -σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ- είναι να επιταχυνθούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Έκανε λόγο για αισιοδοξία μετά από πολύ καιρό αλλά σε καμιά περίπτωση δεδομένη λύση, ξεκαθαρίζοντας, ότι «αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι όνομα που να ξεχωρίζει διακριτά την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων και να μην αποτελεί όχημα εδαφικών βλέψεων σε βάρος της δικής μας χώρας, ένα όχημα αλυτρωτισμού».

Στο πλαίσιο, εν τω μεταξύ, των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα οποία επενδύει το ελληνικό ΥΠΕΞ, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία διυπουργική σύσκεψη, υπό τον Νίκο Κοτζιά, για το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης