ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Με στόχο την έγκαιρη και δίχως αστερίσκους ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης κινείται η κυβέρνηση την ώρα που το Πολυνομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και την ψήφισή του τη Δευτέρα.

Ο δρόμος της κυβέρνησης δεν ήταν «σπαρμένος με ροδοπέταλα» καθώς δέχτηκε τα πυρά της Αντιπολίτευσης τόσο για την κοινοβουλευτική διαδικασία όσο και για το περιεχόμενο του Πολυνομοσχεδίου, ενώ δεν έλειψαν οι εσωκομματικές «γκρίνιες».

«Μάχη» για τα ζητήματα «αγκάθια» και διορθωτικές κινήσεις

Μετά την ασφυκτική πίεση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προαναγγείλει διορθωτικές κινήσεις για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τηρηθούν αυτά που έχει συμφωνήσει στη συνάντηση με τους τραπεζίτες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει το «άνοιγμα» υποθέσεων που αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές και μεγαλοοφειλέτες ζητώντας από τους τραπεζίτες να επικεντρώσουν εκεί αντί σε όσους έχουν μικρές οφειλές.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος επανέλαβε πως η λαϊκή πρώτη κατοικία προστατεύεται απολύτως, ωστόσο όπως είπε, «θα ήταν ακόμη καλύτερα να υπάρξει μια νέα ρύθμιση γιατί αυτό θα διευκόλυνε και τις τράπεζες και το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό αν γίνει θα προκύψει ύστερα από συνεννόηση με τους θεσμούς και όχι από μονομερή ενέργεια. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιπλέον, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, προέκυψε μια «υποσχετική» για λύση του προβλήματος και κάλυψη των απωλειών των τρίτεκνων και πολύτεκνων εντός του 2018 μέσω αντισταθμιστικών μέτρων.

Το κυβερνητικό αφήγημα

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο στο οποίο δεν περιλαμβάνονται δημοσιονομικά μέτρα και ότι η απόσταση προς την απαλλαγή από τα Μνημόνια δεν είναι μακριά.

Φυσικά, η δέσμευση της χώρας ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει σε ισχύ, ωστόσο μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρχει πλέον μια συγκεκριμένη «συνταγή» που θα πρέπει να ακολουθεί η Ελλάδα προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να μην χρεοκοπήσει. Εξάλλου, είναι σαφές, πως όλες οι χώρες τις Ευρωζώνης βρίσκονται υπό διαρκή επιτήρηση και ελέγχονται δημοσιονομικά στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Προτεραιότητα τώρα αποτελεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – η οποία θεωρείται δεδομένη και χωρίς απώλειες, παρά την εσωκομματική γκρίνια - και η έγκριση από το EWG ώστε να κλείσει και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroupτης 22ας Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του αύριο αναμένεται να εμμείνει στη μεγάλη εικόνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικεντρώσει στις κοινωνικές πολιτικές και στην αποκατάσταση των εργασιακών κεκτημένων, δίνοντας παράλληλα την προοπτική για την έξοδο της χώρας από την Επιτροπεία προαναγγέλοντας μια αριστερή και φιλολαϊκή πολιτική, κατά το «ακόμη δεν είδατε τίποτα» του Τσακαλώτου.

Το ΠΑΜΕ και οι λαϊκές αντιδράσεις

Χαμηλούς τόνους τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στο ΠΑΜΕ. Κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, παραπέμπουν στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος μίλησε για «θεατρική παράσταση» μπροστά σε κάμερες για την εισβολή στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ξεκαθαρίζουν πως «άλλο οι λαϊκές κινητοποιήσεις και άλλο οι ακτιβιστικές δράσεις θεατρικού τύπου, με χτυπήματα του χεριού πάνω στο τραπέζι».

Στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι να ανοίξει νέο «μέτωπο» με το ΚΚΕ και η πολιτική αντιπαράθεση μεταφέρθηκε – αναπόφευκτα - στη Βουλή.

Από την άλλη, το γεγονός ότι η ΝΔ πρότεινε η ψηφοφορία στις οργανώσεις πανελλαδικής (ή περιφερειακής) εμβέλειας να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της χρήσης του ΑΜΚΑ και η απεργία στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις να κηρύσσεται με απόφαση του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της, δίνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να διακηρύξει τον αριστερό της προσανατολισμό, να χαρακτηρίσει την αντιπρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «θατσερικού τύπου» και να της καταλογίσει αντεργατική στάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης