ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» των κοινωνικών φορέων στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

«Πυρά» των κοινωνικών φορέων στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο μαμούθ των συνολικά 1531 σελίδων με τα προαπαιτούμενα για την γ’ αξιολόγηση, με την συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων που κατέθεσαν σήμερα τις απόψεις τους, να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική τόσο για το ζήτημα της κήρυξης των απεργιών, όσο και για τους πλειστηριασμούς και τις περικοπές προνοιακών επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

«Εδώ και μήνες βιώνουμε ένα αίσχος και η Βουλή παραμένει σιωπηλή», τόνισε και μετά τη σημερινή εισβολή του Ρουβίκωνα σε γραφείο συμβολαιογράφου στα Εξάρχεια, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών- Πειραιά, Γιώργος Ρούσκας. Τάχθηκε υπέρ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πρότεινε να γίνονται και με φυσικό τρόπο για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ για να επωφεληθούν οι απομακρυσμένες περιοχές.

Απέναντι στις διατάξεις που αφορούν στον τρόπο κήρυξης της απεργίας στάθηκαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών. Ο Δημήτρης Καταγεωργόπουλος από τη ΓΣΕΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει καμένη γη με του πλειστηριασμούς, το κόψιμο επιδομάτων και την αυστηροποίηση απεργιών. «Κόβονται τα οικογενειακά επιδόματα ακόμα και στους γονείς που παίρνουν από 500 ευρώ το μην», είπε και αναφερόμενος στο ζήτημα των απεργιών, είπε: «Διαγκωνίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ποιος θα φέρει τη χειρότερη ρύθμιση για τις απεργίες. Φτηνοί εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο εργασίας και χωρίς δικαίωμα να αντιδράσουν. Το ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει τις απεργίες, να το ξέρετε αυτό εσείς που θα ψηφίσετε».

Σε ότι αφορά στο θεσμό της διαμεσολάβησης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Bερβεσός ανέφερε πως η κυβέρνηση προτάσσει την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας στην ΕΕ που προβλέπει την εκούσια υπαγωγή των μερών. Είπε ακόμη, ότι η ρύθμιση είναι αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο, θέτοντας ζητήματα συνταγματικότητας.

«Είχαμε συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο πριν από 1-2 χρόνια και μας είπε πως θα λάβει μέτρα στήριξης. Τώρα λέει ότι και ο ίδιος είναι τρίτεκνος αλλά πρέπει να στηριχθούν οικογένειες με ένα και δύο παιδιά», επεσήμανε πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων Μανώλης Αχλιαδιανάκης και απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, είπε: «Να έρθετε να ζήσετε με τα δικά μας λεφτά τα παιδιά σας. Εκ του ασφαλούς μιλάτε».

Ο πρόεδρος των τρίτεκνων οικογενειών Αντώνης Ντιούδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι εκφράζει το μίσος της για τις τρίτεκνες οικογένειες. «Η κυβέρνηση θεωρεί πλούσια μια οικογένεια με τρία παιδιά που έχει ετήσιο εισόδημα από 13.600 ευρώ και για αυτό κόβει τα επιδόματα… Δεν είμαστε 100.000, είμαστε 300.000 γιατί εξακολουθούμε να πληρώνουμε ακόμα και όταν τα παιδιά μας έχουν ενηλικιωθεί», είπε.