ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Μεγάλη ευκαιρία να κλείσει το ζήτημα με την ονομασία της πΓΔΜ

(EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη/φωτογραφία αρχείου)

Την πεποίθησή του ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κλείσει το ζήτημα της πΓΔΜ με μια κοινά αποδεκτή ονομασία, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

«Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η ονομασία μπορεί να περιέχει τον όρο "Μακεδονία" ως γεωγραφικό προσδιορισμό και να είναι για όλες τις χρήσεις. Αυτή η θέση, που αποτελεί θέση της χώρας εδώ και κάποια χρόνια, νομίζω ότι αποτελεί και την πιο σωστή βάση, για να αναζητήσουμε σήμερα μια λύση στο θέμα αυτό», εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκτιμώντας πως «ως χώρα έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία, να κλείσουμε ένα θέμα, το οποίο μας ταλαιπωρεί τις τελευταίες δεκαετίες και αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τη σχέση της χώρας μας με τις γειτονικές – και ιδιαίτερα για το χώρο των Βαλκανίων».

Σε ό,τι αφορά την επιδίωξη ευρύτερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όταν η πρόταση για την ονομασία της πΓΔΜ έλθει στη Βουλή, ο υπουργός επισήμανε πως είναι «αυτονόητο σε εθνικά ζητήματα να επιδιώκεται να διαμορφωθεί μία ευρύτερη πλειοψηφία και μέσα στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο». «Εδώ πλέον θα κριθεί κάθε πολιτική δύναμη, πόσο αξιόπιστη, πόσο φερέγγυα είναι, ή αν θα είναι δέσμια άλλων σκοπιμοτήτων, που όμως επειδή πρόκειται για εθνικό ζήτημα, οι σκοπιμότητες αυτές, όταν τις υπηρετεί κάποιος με μια καιροσκοπική διάθεση, καταλήγουν να είναι εθνικά επιζήμιες», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο θέμα, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε πως «ανεξάρτητα του τι υποστηρίζει ο κ. Καμμένος, που είναι γνωστό ότι έχει μία διαφορετική προσέγγιση, η οποία δεν προέκυψε τώρα, η κυβέρνηση έχει θέση, κατά συνέπεια θα πρέπει και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με απόλυτη σαφήνεια σε αυτό το θέμα». «Ο χώρος που αντιμετωπίζει σήμερα μία πανσπερμία απόψεων και χαρακτηρίζεται από μεγάλες αντιθέσεις γύρω από αυτό το θέμα είναι κυρίως ο χώρος της ΝΔ [...] Άλλη είναι η άποψη του κ. Σαμαρά, άλλη του κ. Γεωργιάδη -παρεμφερής με του κ. Σαμαρά-, άλλη της ομάδας των "καραμανλικών" και να δούμε πού θα "καθίσει η μπίλια" και τι θα πει τελικώς ο κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση έχει θέση, αυτή έχει υποστηριχθεί, άλλο αν εντός της κυβέρνησης υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Αυτό είναι ως έναν βαθμό κατανοητό, έχει υπάρξει σε άλλα ζητήματα και σε άλλες περιόδους», διευκρίνισε ο υπουργός.

Μνημονιακές δεσμεύσεις από το παρελθόν στη γ' αξιολόγηση

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την επικείμενη ψήφιση μέτρων, που την αφορούν, ο υπουργός εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις εντός της κυβέρνησης.

«Σε καμιά περίπτωση δεν βλέπω κάτι τέτοιο, από εκεί και πέρα πάντοτε στον δικό μας χώρο υπάρχουν προβληματισμοί, αγωνίες, οι οποίες όμως τελικά λειτουργούν προωθητικά για το κυβερνητικό έργο», σημείωσε. «Θα είναι μία διαδικασία, που δεν θα είναι δυσκολότερη από τις προηγούμενες. Και αυτή η αξιολόγηση είναι μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που υπήρξαν, τόσο από την τελευταία συμφωνία, που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο και των δεσμεύσεων που υπήρξαν από προηγούμενες κυβερνήσεις στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Οι δανειστές ποτέ δεν έπαψαν να τα αντιμετωπίζουν αυτά ως μία σειρά πραγμάτων ενιαία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πλειστηριασμών τόνισε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει σε μία τέτοια κατάσταση που να λειαίνει τις επιπτώσεις μίας πολιτικής, η οποία προφανώς και πιέζει και έχει και αρνητικές επιπτώσεις σε ένα κομμάτι της κοινωνίας».

«Οι πλειστηριασμοί, έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί από μια μερίδα του Τύπου, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι τελείως διαφορετικό το να υπάρχουν πλειστηριασμοί, οι οποίοι καταλήγουν ύστερα από μία διαφωνία ανάμεσα σε ιδιώτες, είναι τελείως διαφορετικό να μιλάμε για πλειστηριασμό μεγάλων περιουσιακών στοιχείων ή κατοικιών μεγάλων επιχειρηματιών ή μεγάλων επιχειρήσεων από ό,τι αυτό που ονομάζουμε μικρές λαϊκές κατοικίες και τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουμε – σε σχέση πάντοτε με τις απαιτήσεις των τραπεζών. Εάν υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει την ευαισθησία και τη δυνατότητα να το περιφρουρήσει και να το σταματήσει», διαβεβαίωσε.

Προς την τελική μορφή το ν/σ για την αλλαγή του Καλλικράτη

Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση ο υπουργός διευκρίνισε πως έχει διαμορφωθεί ένας βασικός πυρήνας αλλαγών, «που μπορούν μέσα στις σημερινές συνθήκες να θεσμοθετηθούν και αφορούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων των δήμων -και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, των σχέσεών τους με την κεντρική εξουσία, με το κράτος, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την ίδια την εσωτερική τους λειτουργία, καθώς επίσης και το θέμα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις, που έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα».

«Μέσα στους πρώτους μήνες του έτους θα έχουμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, του νέου νόμου για την αλλαγή του Καλλικράτη και εκεί πλέον θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένη η συζήτηση που θα γίνει», διευκρίνισε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης στην πρόταση για απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα παρατήρησε: «Η αυτοδιοίκηση είναι αυτός ο χώρος, όπου αφενός πρέπει να εκφράζονται με έναν αυθεντικό τρόπο οι συσχετισμοί από τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα προσφέρεται για συνεργασίες και συναινέσεις. Αυτό είναι ουσιαστικά το όχημα για να περάσουμε σε μία νέα ποιότητα συνθέσεων και συνεργασιών για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Αυτό προφανώς ξεβολεύει, δεν αρέσει σε κάποιους που μέχρι τώρα κρυβόντουσαν πίσω από θηριώδεις πλειοψηφίες, οι οποίες όμως -εκ του αποτελέσματος κρίνοντας- δεν στέκονται πάντοτε ικανές στο να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης