Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να διεμβολίσει τη ΝΔ με αιχμή το Σκοπιανό
Οι διπλωματικές εξελίξεις στο Μακεδονικό "τρέχουν" με ταχύ ρυθμό. Μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου όπου αποσαφηνίστηκε η ελληνική θέση, την Τρίτη καταφτάνει στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουτζάρ Οσμάνι. Ο κ. Οσμάνι θα έχει συνομιλίες με τους κ. Κοτζιά και Κατρούγκαλο. Στη συνέχεια, στις 19 Ιανουαρίου θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι: Πρώτον, στη θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον Νίκο Κοτζιά ("σύνθετη ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις"), δεν υπάρχει η απαίτηση για "όνομα γεωγραφικού προσδιορισμού". Δηλαδή, μια ονομασία του τύπου "Νέα Μακεδονία" θα μπορούσε να γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά.
Δεύτερον, ο Πάνος Καμμένος, αν κι επέμεινε στην πάγια τοποθέτησή του ("όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την ΠΓΔΜ"), εντούτοις, διευκόλυνε τον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά, αναφερόμενος και στην "εθνική γραμμή Καραμανλή" (σύνθετη ονομασία) όπως είχε εκφραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι το 2008.
Η παρέμβαση Τσίπρα
Πέρα όμως από τη διπλωματική κινητικότητα, το Μακεδονικό εισήλθε για τα καλά στο επίκεντρο της εσωτερική πολιτικής ζωής. Με δήλωση του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού". Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε την ηγεσία της ΝΔ για "αμήχανη και ανεύθυνη στάση".
"Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Με την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός επιχείρησε :
Να "κοντύνει" πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη, παρουσιάζοντάς τον ότι τοποθετείται με μικροκομματικά κριτήρια σε ένα μείζον εθνικό θέμα.
Να οικειοποιηθεί την πολιτική παράδοση του Κώστα Καραμανλή ("θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008"), συνεχίζοντας το πολιτικό "φλερτ" του ΣΥΡΙΖΑ με τον καραμανλισμό.
Να πιέσει τη ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση, αποξενώνοντας είτε την "πατριωτική δεξιά" (αν τοποθετούταν καθαρά υπέρ της σύνθετης ονομασίας), είτε τους καραμανλικούς και τους φιλελεύθερους (αν κρατούσε απορριπτική στάση).
Πόλεμος ανακοινώσεων
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ακολούθησε "πόλεμος" ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Πειραιώς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι "διαδίδει σήμερα νέα ψέματα", σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία "τάχα σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου". Προσέθεσε δε ότι "πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη γελοίο επιχείρημα της Κυβέρνησης από αυτά που διακινεί σε καθημερινή βάση, καθώς η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε άφησε οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη θέση που η ίδια, άλλωστε, επέβαλε με την διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου και την οποία σήμερα έχει ως βάση διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και από χθες –απ’ ό,τι καταλάβαμε- και ο πολιτικός ακροβάτης κ. Πάνος Καμμένος". Δηλαδή, η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι παραμένει στη γραμμή της σύνθετης ονομασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε με αιχμηρό τρόπο: "Χαιρετίζουμε την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ". Και η Κουμουνδούρου προσέθεσε, συνεχίζοντας την προσπάθεια διεμβολισμού της ΝΔ, "αναρωτιόμαστε, ωστόσο, αν η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, Άδωνη Γεωργιάδη".
Η πρώτη διαφοροποίηση
Το βράδυ της Πέμπτης η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι η σύνθετη ονομασία αποτελεί "πάγια θέση της ΝΔ έχει διαμορφωθεί επί κυβέρνησης Καραμανλή και επί υπουργίας δικής μου στο Υπουργείο Εξωτερικών".
Ωστόσο, η πρώτη σημαντική διαφοροποίηση στον χώρο την ΝΔ ήρθε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας (με την πολιτική βαρύτητα που συνεπάγεται για το Μακεδονικό το συγκεκριμένο αξίωμα) δήλωσε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία "που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους".
Μάλιστα επισήμανε ότι ανοιχτό ζήτημα δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά και "οι αλυτρωτικές συμπεριφορές και η προπαγάνδα των Σκοπίων, η παραχάραξη της Ιστορίας, η χρήση συμβόλων".