Επιστροφή στα... θρανία με «πολυνομοσχέδιο γίγαντα»
Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταθέτει το πολυνομοσχέδιο - γίγαντα με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς για κατάθεση δύο πολυνομοσχεδίων, τελικά οι ημερομηνίες των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων δεν "βγήκαν" λόγω Προϋπολογισμού.
Όλα, όμως, θα έχουν ψηφιστεί πριν τις 22 Ιανουαρίου οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup για να επικυρώσει τυπικά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και να ανάψει "πράσινο φως" στην εκταμίευση της δόσης των περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέρος από τα χρήματα της δόσης θα πάνε στον "κουμπαρά" που φτιάχνει το υπουργείο Οικονομικών για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Ατμόσφαιρα αισιοδοξίας
Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. Η γενική αίσθηση είναι ότι τα πιο δύσκολα έχουν περάσει και το τέλος του Μνημονίου είναι, πλέον, ορατό. Το ηθικό ανεβαίνει και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μια αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος. Το κλίμα αισιοδοξίας εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας στη χτεσινή συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real. "Έχω την πεποίθηση, την αισιοδοξία", τόνισε, "ότι το '18 θα είναι η χρονιά μας, θα είναι η χρονιά της Ελλάδας γιατί μετά από 8 πια ολόκληρα χρόνια, μπορούμε να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι ψηλά, να ανασάνουμε […] Η Ελλάδα, λοιπόν, ανακτά τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή, η χώρα ανακτά την οικονομική της αυτοδυναμία και μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε για έναν χρόνο που θα φέρει ξανά πίσω τη χαμένη ελπίδα και τη χαμένη αισιοδοξία".
Δεν προβλέπονται απώλειες
Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, το Μαξίμου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως απώλεια. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό στην κυβερνητική πλειοψηφία να προστεθεί ξανά και η ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτίνας Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, όπως είχε συμβεί και στον Προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, ακόμα και οι βουλευτές που εξέφραζαν τις διαφωνίες τους με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, κατέληγαν με τη φράση "να μην πέσουμε μόνοι μας". Σύμφωνα με αξιωματούχο του Μαξίμου "η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής και ομογενοποιημένη όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν". Στην πειθάρχηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παίζει κεντρικό ρόλο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει πάρει "πάνω του" την κατά γράμμα τήρηση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς.
Πλειστηριασμοί και ΔΕΗ
Αν κάτι ανησυχεί την κυβέρνηση, δεν είναι τι θα συμβεί στη Βουλή αλλά το πώς θα αντιδράσει η κοινωνία σε τρία «καυτά» ζητήματα που περιλαμβάνονται στο προαπαιτούμενα:
Πρώτον, τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς; Αν και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι "η λαϊκή κατοικία είναι διασφαλισμένη", εντούτοις, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν ζωηρές ανησυχίες για τον κίνδυνο "ατυχήματος". Δηλαδή φοβούνται ότι μπορεί να βγει στο "σφυρί" από αμέλεια η κατοικία κάποιου ανέργου ή φτωχού εργαζόμενου, με αποτέλεσμα "να δοθεί η ευκαιρία στον Λαφαζάνη να κάνει σπέκουλα".
Δεύτερον, στην κυβέρνηση ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις τοπικές κοινωνίες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα μαζικές.
Τέλος, η τρίτη πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις νέων ποσοστών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Το ζήτημα του νερού είναι έτσι κι αλλιώς ευαίσθητο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε οργανώσει παλιότερα μεγάλες καμπάνιες ενάντια σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Το ζήτημα φέρνει σε αμήχανη θέση τα κομματικά στελέχη που είχαν πρωτοστατήσει σε αυτές τις καμπάνιες.
Πάντως, η γενικά πεποίθηση στο Μαξίμου είναι ότι "θα τα καταφέρουμε".