Αισιοδοξία από Τσίπρα και Ζάεφ για την επίλυση του ονοματολογικού
Πυκνώνουν οι δημόσιες δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας-πΓΔΜ, που αποτυπώνουν τόσο το καλό κλίμα αλλά και την ευνοϊκή συγκυρία για την επίλυση του ονοματολογικού για την γειτονική χώρα.
Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Τσίπρας και Ζάεφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία αντάλλαξαν ευχές για τις γιορτές. Μάλιστα, ο κ. Ζάεφ είχε περάσει την Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.
Κατά την επίσκεψή του, του είχαν τηλεφωνήσει για να του ευχηθούν καλή χρονιά, τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «RealFm 97.8», δήλωσε αισιόδοξος για την επίλυση του ονοματολογικού. «Μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε και πρόσθεσε ότι στον βαθμό που υπάρχει πράγματι από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, («μένει να τα δούμε όμως αυτά»), μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου.
Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της χώρας του να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το τρέχον εξάμηνο, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και πραγματική διείσδυση στην επίλυση του ζητήματος ονόματος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι 'αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Πρόσθεσε ότι ακριβώς γι' αυτό αποφάσισε να περάσει στη Θεσσαλονίκη τις γιορτές για το νέο έτος, με σκοπό να στείλει και ένα μήνυμα ότι οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να ανοίγουν τις κλειστές θύρες, προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους και να εγκαταλειφθούν οι προκαταλήψεις.
Όπως τόνισε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, η πρόταση για την επίλυση του ονοματολογικού είναι μια εξαιρετικά καλή πρόταση και θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών, ενώ τόνισε πως «η γείτονας χώρα πρέπει να ρίξει τους τόνους που σχετίζονται -να τους εξαλείψει κατά τον καλύτερο τρόπο- με τον αλυτρωτισμό, όπως και η χώρα μας επέδειξε και επιμένει ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος και δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να το διαμελίσουμε ούτε να το διαλύσουμε».
Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά ζητά αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής».