ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί έχει σημασία αν θα πάρουν ή όχι άσυλο οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  1. Κυβέρνηση και Μαξίμου διαβεβαιώνουν, σε όλους τους τόνους, ότι οι «8» Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα απελαθούν στην γείτονα, καθώς «ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης [...] Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους», όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook ο Δ. Τζανακόπουλος. Αυτή είναι και η επίσημη «γραμμή» κυβέρνησης και κόμματος.

2. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν είναι αγωνιστές της δημοκρατίας. Δύσκολα θα υπερασπιστούν ποτέ τα δημοκρατικά δικαιώματα ή κάποιον δημοκράτη που διώκεται – οι όποιες εξαιρέσεις, απλώς, επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Στην Τουρκία, όμως, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη, παρότι, βέβαια, ο Ερντογάν εξελέγη με την ψήφο του λαού. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΣΕΠ) στην ανακοίνωσή του επισημαίνει τον κίνδυνο «να υποστούν βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» καθώς και «την έλλειψη εγγυήσεων για δίκαιη δίκη». Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «από τα έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης σε συνδυασμό με όσα εξέθεσε ο προσφεύγων [...] δεν προέκυψαν κρίσιμα στοιχεία και περιστατικά που να θεμελιώνουν σοβαρούς λόγους, οι οποίοι να οδηγούν στην κρίση ότι ο προσφεύγων συμμετείχε στη διάπραξη του πραξικοπήματος». Το κρίσιμο, όμως, δεν είναι τα όποια στοιχεία ή ενδείξεις, αλλά η έλλειψη εγγυήσεων για μια δίκαιη δίκη: ακόμα και αν προέκυπταν στοιχεία, δεν στέλνεις (εύκολα) οκτώ ανθρώπους στα κάτεργα της Τουρκίας...

3. Η κυβέρνηση για καθαρά πολιτικούς λόγους προσέφυγε σε «αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», κατά της υπαγωγής, δηλαδή, των Τούρκων σε «καθεστώς προσφυγικής προστασίας» καθώς θεωρεί ότι «τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα».

4. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, που τόνισε ότι «η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση. Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε». Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε, βέβαια, στον Τούρκο αντιπρόεδρο, προτρέποντας τον «να σκέφτεται και μετά να ομιλεί».

5. Γιατί, όμως, τόση πίεση από τον Ερντογάν και γιατί τόση σπουδή από την κυβέρνηση; Το άσυλο, ουσιαστικά, σου δίνει το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δικαίωμα στην εργασία κ.ά. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα απελαθούν – αυτό το έχει απορρίψει ο Άρειος Πάγος – αλλά αν θα έπαιρναν «ευρωπαϊκά διαβατήρια». Και το άσυλο σου διασφαλίζει μια συνολική προστασία καθώς το ζήτημα της έκδοσης ενδέχεται να ανοίξει ξανά, με νέα αίτηση της Τουρκίας – πιθανόν αν προσκομίσει νέα στοιχεία, κ.λπ. Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της προσωπικής οργής του Ερντογάν για τους πραξικοπηματίες οι οποίοι αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν. Από ελληνικής πλευράς, το μείζον είναι η διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για να μην εκτοξευτούν οι προσφυγικές ροές. Επομένως, η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει «πάτημα» στον Ερντογάν για να μην τηρεί τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης