ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαγγελόπουλος: Δημιουργείται ομάδα «κομάντο» του οικονομικού εισαγγελέα

Παπαγγελόπουλος: Δημιουργείται ομάδα «κομάντο» του οικονομικού εισαγγελέα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εκπλήξεις «ευχάριστες για όσους διψούν για δικαιοσύνη και οδυνηρές για άλλους» υπόσχεται για το νέο έτος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που σε συνέντευξή του προαναγγέλλει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αποκαλύπτει ότι αιχμή του δόρατος είναι η δημιουργία ομάδας «κομάντο» του ελεγκτικού μηχανισμού, που υπάγεται αποκλειστικά στον οικονομικό εισαγγελέα.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η νέα ομάδα θα αντιμετωπίζει περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων που στρέφονται κατά του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι η παραγραφή σε οικονομικές υποθέσεις είναι το αποτέλεσμα της «πολιτικής βούλησης του παλαιού συστήματος για συγκάλυψη έκνομων πράξεων» που σχετίζονταν με φοροδιαφυγή και διαφθορά και υποστηρίζει ότι με την πείρα που απέκτησε η κυβέρνηση «και από τα διδάγματα δικών μας λαθών» θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι να κερδίσει τη μάχη.

Δεν είναι διαβρωμένη η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης για το «πόθεν έσχες» ο κ. Παπαγγελόπουλος τονίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των δικαστών δεν είναι διαβρωμένη. Κάλεσε δε, τους πρώην συναδέλφους τους να βάλουν οι ίδιοι σε… καραντίνα τους «ασθενείς» του Σώματος, που προσβάλλουν την ιδέα της Δικαιοσύνης.

«Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Άλλωστε ανάμεσα και στους αγγέλους υπάρχει και ο πεπτωκώς άγγελος. Επομένως τη διαφθορά μπορεί να την βρει κανείς παντού. Όπου δε, υπάρχει εξουσία και δύναμη, ιστορικά έχει αποδειχθεί, ότι τα κρούσματα διαφθοράς αυξάνονται. Σε περιόδους κρίσης και έκπτωσης ηθικών αξιών τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Παρόλα αυτά οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς συγκριτικά με την υπόλοιπη κοινωνία θέλω να πιστεύω έχουν πολύ λιγότερο διαβρωθεί. Επειδή όμως η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι άσπιλη και αμόλυντη, η παραμικρή κηλίδα είναι εμφανής στον πάλλευκο χιτώνα της και λεκιάζει την εικόνα της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι η «αλαζονεία και η υπέρμετρη σκληρότητα» που επιδεικνύουν ενίοτε οι λειτουργοί της αλλά και οι εξαρτήσεις από «υπέρμετρες φιλοδοξίες και εμμονές προσωπικές, ιδεολογικές ακόμη και ιδεοληπτικές».