ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική αίτηση για την ακύρωση της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην υποβολή αίτησης για την ακύρωση της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Η ενόχληση της Τουρκίας

Νωρίτερα, η Άγκυρα εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της για την απόφαση να χορηγηθεί άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό,κάνοντας λόγο για μια «πολιτική απόφαση» και κατηγορώντας τη χώρα μας ότι «δεν δείχνει την απαραίτητη στήριξη» στην Τουρκία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του αρμόδιου τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξαπολύει «πυρά» εναντίον της χώρας μας και προειδοποιεί ότι η απόφαση αυτή θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που προσθέτει:

Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

«Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει.

Aφέθηκε ελεύθερος ο Τούρκος στρατιωτικός

Ο Τούρκος στρατιωτικός, στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο, ήταν συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, με το οποίο έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη τα οκτώ μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης