ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «γιατί» της σκληρής επίθεσης προς τον Γ. Στουρνάρα από το Μαξίμου

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στελέχη της κυβέρνησης, κατά πρώτον, προεξοφλούν ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και θα υπάρχει "καθαρή έξοδος" από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.

Εκτιμούν, μάλιστα, ότι συνεχώς οι συνθήκες στην οικονομία θα γίνονται καλύτερες, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και κοινωνικές και πολιτικές. Από αυτό το γεγονός απορρέει και η επιμονή του Μαξίμου για εκλογές στο τέλος της 4ετίας, το 2019.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Οικονομικών επισημαίνει στο Reuter's ότι και η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της (Eurogroup, 22 Ιανουαρίου), το ίδιο και η τέταρτη, ενώ από τα stress test των τραπεζών δεν θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα -"δεν θα χρειαστούν καμιά ανακεφαλαιοποίηση", τονίζει κατηγορηματικά.

Δεύτερον, η προσπάθεια, σήμερα, της κυβέρνησης εντοπίζεται στο "μετά", την επομένη της λήξης του προγράμματος. Ο τρόπος που θα γίνει η έξοδος, αν δηλαδή, θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα (η προληπτική γραμμή στήριξης είναι μια μορφή του) ή θα είναι "καθαρή" η έξοδος θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις.

Γι' αυτό και η σκληρή επίθεση στον Γ. Στουρνάρα που παρενέβη, πολιτικά, κατά την κυβέρνηση, σε βάρος της, δηλώνοντας ότι "η ύπαρξη προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράση υποστηρικτικά στην ελληνική οικονομία". Θέση που, σχεδόν, ταυτίζεται μ' αυτή της ΝΔ, όπως σημειώνει στέλεχος του Μαξίμου, καθώς, συνεχίζει να "διαλαλεί σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος", ενώ η ηγεσία της τονίζει ότι ήδη τρέχουμε στο τέταρτο μνημόνιο.

Τρίτον, ουσιαστικά ο κ. Στουρνάρας με την φράση του η προληπτική γραμμή στήριξης "θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών [...] διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών", υποδηλώνει ότι πάνω από την κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ πρέπει να επικρέμεται μια "δαμόκλειος σπάθη" καθώς θα τα διαλύσουν όλα αν δεν υπάρχει ο σχετικός αυστηρός έλεγχος!

Στην ίδια κατεύθυνση, όπως επιμένουν από το Μαξίμου, και τα δημοσιεύματα ότι υπάρχει "γκρίνια" και "προβληματισμός από θεσμούς για το μπαράζ μικρών παροχών". Εκτιμούν ότι όλα εντάσσονται σε ένα κοινό σχέδιο της ΝΔ. Να υπονομεύσουν τις παροχές που ανακουφίζουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας προκαλώντας την παρέμβαση των θεσμών, υπονομεύοντας ουσιαστικά την "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια.

Τέταρτον, την ίδια ώρα, όμως, και ενώ όλοι συμφωνούν ότι το 2018 θα είναι η χρονιά σταθμός για την Ελλάδα -έξοδος από τα μνημόνια, κ.λπ.-, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο επεξεργασμένο πρόγραμμα από την κυβέρνησης της αριστεράς που δεν θα στηρίζεται σε παροχές, προκειμένου το 2018, να είναι πραγματικά χρονιά σταθμός για την ίδια την κοινωνία. Πρόγραμμα, όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης, που θα φέρει τη σφραγίδα της αριστεράς και θα την αναγνωρίζει η κοινωνία. Ένα πολιτικό σχέδιο, δηλαδή, για την επόμενη μέρα που θα δίνει προοπτική σε κοινωνικά στρώματα που στηρίζει ο ΣυΡιζΑ, αλλά και σ' άλλα που παρακολουθούν την κυβέρνηση με αμφιβολίες και δισταγμούς...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης