ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανάτσιου: Ο κώδικας φορολογικής διαδικασίας δεν αφορά πρόστιμο εταιρείας καπνικών

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Η οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα του προστίμου που επιδικάστηκε σε εταιρεία καπνικών, είναι εντελώς άσχετη με τη ρύθμιση που προτείνουμε και κάθε σύνδεση με την υπόθεση είναι εκ του πονηρού» ξεκαθάρισε από την Βουλή, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικώς με την τροπολογία με την οποία προβλέπεται αναδρομική εφαρμογή του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, μόνο για τις περιπτώσεις πρόσθετων φόρων και με βάση την παλιότερη νομοθεσία, προ του 2017, η οποία ήταν πάρα πολύ υψηλή.

Εισηγούμενη την διάταξη εκ μέρους της κυβέρνησης, η αρμόδια υφυπουργός καταφέρθηκε εναντίον των κομμάτων, που έκαναν λόγο για φωτογραφική ρύθμιση υπέρ συγκεκριμένων επιχειρήσεων, λέγοντας πως επιδόθηκαν σε επιχείρηση παραπληροφόρησης.

Όπως είπε, η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί τμήμα ευρύτερης μεταρρύθμισης στον τομέα των διοικητικών κυρώσεων και αποσκοπεί αποκλειστικά στη προσαρμογή της νομοθεσίας μας με γενικές αρχές Δικαίου, όπως αυτές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, αλλά και στην εναρμόνιση με το δίκαιο της ΕΕ και δεν θίγει με κανένα τρόπο την επιβολή προστίμων, που επιβάλλουν για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή του κώδικα φορολογικής αποτύπωσης, και οπωσδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τις τελωνειακές παραβάσεις.

«Η οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα του προστίμου που επιδικάστηκε σε εταιρεία καπνικών, είναι εντελώς άσχετη με τη ρύθμιση που προτείνουμε και κάθε σύνδεση με την υπόθεση είναι εκ του πονηρού. Ο απλός και ξεκάθαρος λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο αφορά τελωνειακές παραβάσεις και ως εκ τούτου δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τα φορολογικά πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους της προ της 1.1.2014 νομοθεσίας» τόνισε η κ. Παπανάτσιου.

Η υφυπουργός Οικονομικών, καταλόγισε στους βουλευτές, οι οποίοι άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η τροπολογία είναι «φωτογραφική» για συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να διαγραφεί βεβαιωμένο πρόστιμο, ότι «έφτασαν πια στα όρια του αστείου, καθώς ασκώντας την αγαπημένη τους ασχολία παραπληροφόρησης, δεν δίστασαν να μπερδέψουν επιμελώς τον Κώδικα φορολογικών διαδικασιών με τον Τελωνιακό Κώδικα. Καταλόγισε δε, προσπάθειά τους «να στήσουν μια ανύπαρκτη ιστορία, αφήνοντας αιχμές για διακριτική μεταχείριση επιχειρήσεων και διαγραφές προστίμων».

«Το ερώτημα προς τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, που έκαναν την σχετική φασαρία είναι, διάβασαν την ρύθμιση και δεν κατάλαβαν, ή κατάλαβαν και ψεύδονται για λόγους προπαγάνδας. Γνωρίζουν όμως, πάρα πολύ καλά, ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα ο φορολογικός έλεγχος μέσω Κώδικα φορολογικής διαδικασίας και οι έλεγχοι του τελωνειακού κώδικα. Είναι κρίμα, γιατί αυτά ακούστηκαν ακόμη και από συναδέλφους βουλευτές, που δεν πιστεύω ότι δεν γνωρίζουν την διαφορά αυτή, που οι ίδιοι εφάρμοσαν στην εργασία τους» είπε συγκεκριμένα η κ. Παπανάτσιου.

«Δεν έχετε όρια στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, εκτός αν αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και για αυτό βρίσκουν παντού πονηρές σκοπιμότητες που βεβαίως στην δική μας κυβέρνηση δεν υπάρχουν, όπως αποδεικνύεται κάθε φορά. Στόχος σας δεν είναι η αλήθεια, στόχος σας είναι η δημιουργία κλίματος και θολούρας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Έχουμε αποτελέσματα και η αντιπολίτευση υπονομεύει αυτόν τον αγώνα, δημιουργεί κλίμα και στηρίζει τη φοροδιαφυγή. Δεν θα δεχτούμε να μας κουνάνε το δάχτυλο με ψευδή επιχειρήματα, εκείνοι που κατασπατάλησαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου και έπειτα μετέφεραν τα χρήματά τους σε παραδείσιους νήσους. Κάθε μέρα προστίθεται και ένας» συνέχισε η υφυπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενη προς τα έδρανα της ΝΔ και της ΔΗΣΥ.

Εξήγησε δε, ότι μετά από πολλές αποφάσεις του δικαστηρίου της ΕΕ και των ελληνικών δικαστηρίων και στο πλαίσιο της εφαρμογής των γενικών αρχών του Ενωσιακού Δικαίου, με τη ρύθμιση αυτή εξασφαλίζεται απλώς η αναδρομική εφαρμογή των ηπιότερων κυρώσεων, προς όφελος όλων των πολιτών και καμιάς συγκεκριμένης επιχείρησης.

Όπως υπογράμμισε επίσης, η κυβέρνηση, με τον νόμο 4446 θεσμοθέτησε την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, που απέδωσε 711 εκατ. ευρώ. Μετά τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι πρόσθετοι φόροι για τις υποθέσεις πριν από το 2014, επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση, φτάνοντας μέχρι το 120% για τον φορολογούμενο. Με τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση, εφαρμόζονται οι ευνοϊκότερες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και για τις παλιές υποθέσεις και έτσι γίνονται πιο δίκαια, πιο ρεαλιστικά και τελικά πιο πιθανό να εισπραχθούν, κατέληξε την τοποθέτησή της η υφυπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης