Εντός στόχων η Ελλάδα στην προσαρμογή για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής
To μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για την έμπρακτη στήριξη των προσπαθειών της γαλλικής προεδρίας αλλά και των παγκόσμιων ηγετών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή Διεθνή Σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, δύο χρόνια μετά την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Το «One planet summit» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας ως απάντηση στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ, με κεντρικό μήνυμα την απαρέγκλιτη προστασία του Οικοσυστήματος αφού, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει plan b παρά μόνο η μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο αλλά και ισχυροί επιχειρηματίες, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, συναντήθηκαν με στόχο την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων ώστε να συντονίσουν και να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
REUTERS
Ζητούμενο της Συνόδου ήταν η χρηματοδότηση – κυρίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες – ώστε να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου ό,τι συμφωνήθηκε το 2015 στο Παρίσι.
Στόχος τα 100 δισ. δολάρια για την ετήσια χρηματοδότηση των χωρών αυτών αλλά και συγκεκριμένες δράσεις σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, οι καινοτόμες λύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η αλληλεγγύη μέσω συνεργασίας μεταξύ των χωρών για μια αποτελεσματική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στόχος είναι να μειωθεί στο 4% η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020, ενώ έως το 2030 ο στόχος είναι η μείωση κατά 16% σε σχέση με το 2005. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής περιλαμβάνεται και ο στόχος για την μετάβαση κατά 50% στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030, τονίζοντας το πλεονέκτημα και τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας για μια τέτοια στροφή, λόγω του φυσικού της πλούτου. Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μπορεί η χώρα μας να υιοθέτησε αργοπορημένα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο βρίσκεται εντός στόχων.
Η χώρα μας έχει καταφέρει να κάνει μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση προσαρμογής για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή η Εθνική Στρατηγική για την προσαρμογή για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με αναλύσεις της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΜΕΚΑ, 2011), ο τομέας που αναμένεται ότι θα πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα είναι η γεωργία, ενώ μεγάλες συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας και το εισόδημα των νοικοκυριών θα έχουν και οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στα παράκτια συστήματα. Ειδική σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, ο οποίος επηρεάζει τόσο τη γεωργία όσο και την ύδρευση.