ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλοί τόνοι από την κυβέρνηση μετά τη νέα αντιπαράθεση με το ΣτΕ

EUROKINISSI

Η κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους μετά και το τελευταίο επεισόδιο μιας ανοιχτής κόντρας μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατά τον χαιρετισμό του στην 33η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε σε απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών ενώ επισήμανε και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε σχέση την απονομή Δικαιοσύνης σε πολύκροτες υποθέσεις. Ο κ. Σακελλαρίου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, απάντησε σε υψηλούς τόνους χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση του υπουργού «άκαιρη» κάνοντας επιπλέον λόγο για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Μετά τις δηλώσεις Σακελλαρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε ότι «σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία», και αναφερόμενος ειδικότερα στον κ. Σακελλαρίου, είπε:

Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους

«Πυροσβεστικό» ρόλο στη συνέχεια ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ σχολίασε πως δεν καταλαβαίνει γιατί θεωρείται παρέμβαση μια άποψη ότι και οι δικαστές πρέπει να υπάγονται στη διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης του «πόθεν έσχες».

«Με βάση όσα παρακολουθήσαμε χτες μένει μια αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της» είπε και πρόσθεσε πως του έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως το να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις είναι τουλάχιστον αστείο. Σημείωσε δε ότι «η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει -και κάνει- τη δουλειά της, από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να προτείνει νομοσχέδια στο κοινοβούλιο, να σχεδιάζει την πολιτική της και αυτό να γίνεται στη βάση της έννομης τάξης. Οι ρόλοι είναι διακριτοί, οι αποστολές είναι διακριτές, βρισκόμαστε σε ένα κράτος δικαίου, το σεβόμαστε όλοι το κράτος δικαίου, από κει και πέρα η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη και η πολιτική είναι πολιτική».

Δεν είναι πρώτη φορά που σημειώνεται δημόσια κόντρα με κυβερνητικά στελέχη και δικαστικές Ενώσεις.

Χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Τότε και πάλι σε υψηλούς τόνους ο κ. Σακελλαρίου, έκανε λόγο για επιθέσεις που στρέφονται κατά του Κράτους Δικαίου.

Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη τότε απέρριπταν κάθε ερμηνεία περί παρέμβασης ενώ υπεραμύνονταν το δικαίωμα στην κριτική σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι όλοι, δικαστικοί λειτουργοί και κυβερνήσεις, υπόκεινται σε αυτή, πόσο μάλλον όταν το περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, θεωρεί πως ο κόσμος αποδοκιμάζει τη στάση των Δικαστικών σε σχέση με το πόθεν έσχες τους, τις υποθέσεις φοροδιαφυγής, τα εργασιακά και την καταβολή των δεδουλευμένων και τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, ωστόσο η ίδια επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Επίσης, η κυβέρνηση θυμίζει ότι οι παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν σε δημόσια θέα, ενώ όταν υπήρχαν σε άλλες εποχές, αυτές ήταν υπόγειες και μυστικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης