ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσακαλώτος με τους «λύκους» της Wall Street

Ο Τσακαλώτος με τους «λύκους» της Wall Street
ΕUROKINISSI

Το τελευταίο διάστημα το οικονομικό ρεπορτάζ δίνει καλές ειδήσεις:

  • Η τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) έκλεισε σε χρόνο ρεκόρ. Με την ψήφιση των δύο πολυνομοσχεδίων (το πρώτο εισάγεται στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα) και την έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 Ιανουαριου και την εκταμίευση της δόση των 5,5 δισ. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση εναρμονίστηκε με το αίτημα του ΣΕΒ και των ανθρώπων της αγοράς για σύντομη διαπραγμάτευση προκειμένου να μην υπονομευθεί η πραγματική οικονομία.
  • Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο η οικονομία κινήθηκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, 1,3% σε ετήσια βάση. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του Μνημονίου που έχουμε ανάπτυξη για τρία συνεχή τρίμηνα.
  • Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 20,5% τον Σεπτέμβριο του 2017 έναντι 20,7% τον Αύγουστο και 23,2% τον Σεπτέμβριο του 2016.
  • Το swap ομολόγων που επιχείρησε ο ΟΔΔΧ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Είκοσι ομόλογα ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ λήξης από το 2023 έως και το 2042 αντικαταστάθηκαν με πέντε νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη. Σύμφωνα με τον Οίκο Fitch, το πετυχημένο swap θα βοηθήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Η ανάπτυξη χωλαίνει

Όλα πάνε καλά λοιπόν; Μάλλον όχι. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, η ανάπτυξη υπολείπεται του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση. Η ανάπτυξη «τρέχει» με 1,3%, ενώ ο (αναθεωρημένος) στόχος είναι 1,6%. Ο αρχικός στόχος ήταν 2%. Ακόμα πιο πριν, το 2016, η κυβέρνηση «έβλεπε» ανάπτυξη 2,7% για το 2017. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι επενδύσεις ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου σημείωσαν πτώση 8%.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμούσε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σαν το ελατήριο και είναι έτοιμη να εκτοξευτεί». Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν λοιπόν ότι η οικονομία ανακάμπτει, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν εκτοξεύεται. Και δεν πρόκειται να εκτοξευτεί όσο δεν γίνονται επενδύσεις. Με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει περικοπεί για να επιτευχθούν οι στόχοι του πλεονάσματος, εναπόκειται στον ιδιωτικό τομέα να γίνει η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η χώρα όμως δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παρά το ότι απέχουμε από την τρικυμιώδη περίοδο του 2015 κι έχει φύγει από τον ορίζοντα ο κίνδυνος του Grexit, τα προβλήματα παραμένουν πολλά: περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, συνεχή γραφειοκρατικά εμπόδια, πολυνομία, ασταθές φορολογικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα γνωρίζει όλα αυτά γι’ αυτό και φαίνεται ότι «παίρνει πάνω του» το θέμα των επενδύσεων. Στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των «λύκων» της Wall Street, ο υπουργός Οικονομικών σκοπεύει την επιστρατεύσει την πειθώ του για να πείσει τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων (JP Morgan, Paribas, κ.α.) ότι θα κερδίσουν επενδύοντας στην Ελλάδα. Ο κ. Τακαλώτος θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στο συνέδριο Invest in Greece και την Τρίτη θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης».

Ανεξαρτήτων των αποτελεσμάτων του ταξιδιού του ΥΠΟΙΚ, είναι φανερό ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.