ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετραμερής στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν

Τετραμερής στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν
EUROKINISSI

Μια νέα περιφερειακή δυναμική φαίνεται ότι αρχίζει να αναπτύσσεται στην περιοχή των Βαλκανίων, με κινήσεις πολυεπίπεδης συνεργασίας. Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003, που είχε πρωτοσυζητηθεί επί Σημίτη, και η οποία περιλάμβανε προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και τη διεύρυνση του μπλοκ, τώρα επικαιροποιείται μέσω της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Σόφια.

Παράλληλα, η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ που ξεκινά το 2018 μπορεί να φέρει την «βαλκανική ατζέντα» στο επίκεντρο, ειδικά σε μια συγκυρία όπου το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη.

Η ελληνική πλευρά στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών της Τετραμερούς, είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η αδικία που έχει υποστεί με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, μέσω της ένταξής της στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά την ανάγκη συνεργασίας των βαλκανικών χωρών λέγοντας ότι «σε αντίθεση με το 1884 σήμερα δεν περιμένουμε κάποιο υπουργό Μεγάλης Δύναμης να μας καθοδηγήσει ή να λύσει τα προβλήματά μας».

Ο κ. Τσίπρας εύλογα αναφέρθηκε εκ νέου στη Συνθήκη της Λωζάννης, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρησή της, λαμβάνοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος αναρωτήθηκε, «τι θα πρέπει να γίνει; Να συζητήσουμε ξανά την Ιστορία; Να επιστρέψουμε στο παρελθόν; Τότε θα πρέπει να εξαφανιστούμε. Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός κάλεσε την πΓΔΜ να προσέλθει στο διάλογο προκειμένου το 2018 να αποτελέσει έτος- ορόσημο επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε να παρουσιάσει τα κοινά projects που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς και αφορούν συνεργασίες στους τομείς της Ενέργειας με τον αγωγό IGB και στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Βάρνας-Βουκουρεστίου και Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, στην Καβάλα, με τον κ. Μπορίσοφ.