Τσίπρας: Με συνεργασία και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά
Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάννης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας.
Έχουμε ένα νέο θεσμο που είναι σημαντικος για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των βαλκανίων, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καυθοριστικό ρόλο στην περιοχή.
Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων, είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του». «Αυτό», πρόσθεσε, «είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο, είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας».
Πηγή: Eurokinissi
Οι συνομιλίες με γείτονες είτε είναι δύσκολες είτε είναι εύκολες είναι αναγκαίες
Με αφορμή ένα έγγραφο του 1884 του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών William Gladstone, ο οποίος έλεγε 133 χρόνια πριν ότι η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει στα Βαλκάνια να έχουν μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι χώρες της περιοχής να συνομιλούν «είτε αυτό είναι εύκολο, είτε είναι δύσκολο», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιον υπουργό 'μεγάλης δύναμης΄ να μας το υποδείξει αυτό, πρώτα απ' όλα γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις με την έννοια που γνωρίζαμε παλιά, που θα μας πάρουν από το χέρι και θα μας καθοδηγήσουν, θα μας δείξουν τον ορθό δρόμο για την περιοχή μας» αλλά πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε από μόνοι μας την ανάγκη αυτής της συνεργασίας, της ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας για να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι -και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του- να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό» και πρόσθεσε: «Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο, είτε εύκολο, είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς, στα χέρια μας, το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας».
«Από μόνοι μας να χαράξουμε το μέλλον» σε σταθερές βάσεις συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κοινά πρότζεκτ που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου, τα οποία μπορούν να προωθήσουν την οικονομική, εμπορική συνεργασία και να χαράξουν το μέλλον των τεσσάρων χωρών σε σταθερές βάσεις συνεργασίας.
«Από μόνοι μας να χαράξουμε το μέλλον, να πάρουμε στα χέρια μας τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή των πολιτών μας γιατί η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά.» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ας διδαχθούμε από την πλούσια Ιστορία της Βαλκανικής για να χαράξουμε το μέλλον μας σε ένα διαφορετικό δρόμο, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και συνανάπτυξης. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι τέσσερις εδώ και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα βρει πολύ μεγάλη απήχηση και στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στους υπόλοιπους γείτονές μας».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ζητήματα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ» και σημείωσε πως «υπάρχουν και σκέψεις στο μέλλον και για άλλους αγωγούς που θα περάσουν και θα φέρουν φυσικό αέριο» λέγοντας πως «είναι όλες αυτές οι ιδέες ευπρόσδεκτες από την Τουρκία προς την Ελλάδα».
Σημείωσε ακόμη ότι «προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας επαναϋγροποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη», η οποία μπορεί να είναι ένας κόμβος ενεργειακός, καθώς θα προχωρήσει, όπως είπε, και η κατασκευή του κάθετου άξονα, του IGB, που θα διανσυδέει τον ΤΑΡ και φυσικά τον LNG και θα δίνει τη δυνατότητα, αυτός ο κάθετος άξονας να πάει φυσικό αέριο προς τη Βουλγαρία.
«Ο λεγόμενος λοιπόν IGB, στον βαθμό που θα διασυνδεθεί με τους αγωγούς εκείνους που συνδέουν τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία και τη Σερβία μπορεί να αποτελέσει ένα πρότζεκτ πάρα πολύ ουσιαστικό που θα δίνει την προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την προοπτική της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας και συνολικότερα της περιοχής».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο ακόμη σημαντικά πρότζεκτ που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση των χωρών μας. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, στην Καβάλα, με τον κ. Μπορίσοφ και το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «μπορούμε να το επεκτείνουμε στη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, με το Μπουργκάς, το Ρούσε και από εκεί στο Βουκουρέστι, ουσιαστικά τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη».
Επίσης, ανέφερε ότι ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ στο οποίο «θα εργαστούμε από κοινού για να βρούμε χρηματοδότηση είναι ο εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης- Βελιγραδίου».
Στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου στην ΕΕ ζήτησε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου της χώρας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τους συνομιλητές του πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου, στο Βελιγράδι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti
Μπόικο Μπορίσοφ: Τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας
Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον». «Τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου, στο Βελιγράδι.
Μιχάι Τουντόσε: Δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ
Δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας, στο Βελιγράδι.