ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ για Λωζάννη, Κυπριακό και μειονότητα

Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Επί τάπητος ετέθησαν σήμερα όλα τα «αγκάθια» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίγουν τη… βεντάλια των συζητήσεων και να ανταλλάσσουν απόψεις για ζητήματα όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, το Κυπριακό, το προσφυγικό αλλά και την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. 

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε το πρωί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα και πριν την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό επισκέφτηκε το Προεδρικό Μέγαρο όπου συνομίλησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Προηγουμένως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 65 χρόνια που Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα.


Πηγή: REUTERS/Costas Baltas

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων ετέθη, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, και το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τουρκικές παραβιάσεις, «υπενθύμισε» στον Τούρκο πρόεδρο ότι το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί επειδή έγινε μια εισβολή πριν από 43 χρόνια ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σκέφτηκε ποτέ να πραγματοποιήσει ορθόδοξη λειτουργία μέσα σε τζαμί.

Έσπευσε, όμως, να προτείνει στην τουρκική πλευρά «να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 2018».

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάννης ενώ επέμεινε στην πάγια θέση του για την «τουρκική μειονότητα της Θράκης». Χαρακτήρισε, επίσης, «σοβαρή πληγή» το ζήτημα του αρχιμουφτή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν διαφωνούμε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας αλλά μας δίνεται η άδεια να μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας».

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το θέμα των θρησκειών μπορεί να επιλυθεί και τεχνικά, με συνεργασία των υπουργείων Ελλάδας και Τουρκίας.


Πηγή: REUTERS/Costas Baltas

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα από τη διαδικασία και μπορώ να παρέχω τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες. Στρατό έχουν στο νησί και οι δυο χώρες και εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος».

«Επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας»

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια ιστορική επίσκεψη κατά την οποία «επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας».

Υπογράμμισε επίσης, ότι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών είναι τα θεμέλια για να χτιστούν οι γέφυρες αυτές.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επίσης, ευθύνη την οικοδόμηση της συνεννόησης και του διαλόγου, ιδιαίτερα σε αυτές τις «κρίσιμες στιγμές για την περιοχή μας».

Με τη σειρά του, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει νωρίτερα και στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι δηλαδή «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού».


Πηγή: REUTERS/Costas Baltas

«Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας - Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η συνέντευξη του Ερντογάν λίγες ώρες πριν το ταξίδι στην Ελλάδα

Ο κ. Ερντογάν έδωσε τον «τόνο» της επίσκεψής του από χτες, μέσω συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης «χρειάζεται επικαιροποίηση» και πως οι δύο πλευρές πρέπει να καθίσουν κάτω και να συζητήσουν.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, που χτες το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογράμμιζε ότι η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου εγείρει «έντονο προβληματισμό και ερωτήματα».

Ηχηρή απάντηση έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη»

Ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται επικαιροποίηση. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γίνει η «πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπογράμμισε, όμως, ότι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αναγκαίος.


Πηγή: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, που επανέλαβε ότι επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα.

«Υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη θέση ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά στην συνθήκη της Λωζάννης».

«Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Διατυπώσατε ανοιχτά κάποιες πραγματικότητες, θα κάνω το ίδιο κι εγώ, είπε ο Τούρκος πρόεδρος», απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο.


Πηγή: REUTERS/Simela Pantzartzi/Pool

Έκανε δε, λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

«Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί».

Κυβερνητικοί κύκλοι: Η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από τις θέσεις που εξέφρασε η Τουρκία


Στήριξη στον Προκόπη Παυλόπουλο προσέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, που τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από τις θέσεις που εξέφρασε η Τουρκία.

«Από την πλευρά μας τείνουμε χείρα φιλίας και εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να αρπάξει την ευκαιρία» δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, και συμπλήρωσε: «Το τανγκό θέλει δύο».

Δείτε όσα έγιναν μέχρι στιγμής στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο liveblog του CNN.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης