Κουρουμπλής: Παραδώσαμε τις παραλίες πιο καθαρές από πριν
Στην τοπική κοινωνία της Σαλαμίνας, παραδόθηκαν σήμερα μετά από 3 μήνες περίπου, οι ακτές που επλήγησαν από τη διάσπαρτη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» στις 10 Σεπτεμβρίου, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, μετέβη σήμερα με σκάφος του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή του όρμου των Σεληνίων, ενώ στο δημαρχείο στα Αμπελάκια, υπεγράφη μεταξύ της δημάρχου Σαλαμίνας Νάνου - Παπαθανασίου Ισιδώρας και της εταιρείας απορρύπανσης, το πρακτικό επιθεώρησης ολοκλήρωσης των εργασιών.
«Σας ευχαριστούμε για όλα» τόνισε η δήμαρχος Σαλαμίνας, υποδεχόμενη τον υπουργό και τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Νεκτάριο Σαντορινιό αντίστοιχα. Ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τη βύθιση του συγκεκριμένου δεξαμενόπλοιου έκανε λόγο για ένα ατυχές γεγονός που έβαλε όλους σε προβληματισμό. Πρόσθεσε ότι με την προσπάθεια που έγινε από πλευράς υπουργείου Ναυτιλίας, το συγκεκριμένο πλοίο ανελκύσθηκε για πρώτη φορά από το 1998, ενώ μετά από 19 χρόνια εφαρμόστηκε ο νόμος «ο ρυπαίνων πληρώνει». Πρόσθεσε ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα 55/98 δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Ναυτιλίας με διοικητική πράξη να δίνει εντολή προκειμένου να γίνεται η ανέλκυση με ευθύνες του αναδόχου.
«Είναι το πρώτο πλοίο που ανελκύεται μετά από 19 χρόνια χωρίς το δημόσιο να επιβαρυνθεί με ένα ευρώ παρά το γεγονός ότι υπήρχε ο σχετικός νόμος» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και διερωτήθηκε γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί για άλλα παρόμοια περιστατικά. Δήλωσε, επίσης, ότι με την ανέλκυση του πλοίου δόθηκε η δυνατότητα στη δικαστική έρευνα και στους πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί για την υπόθεση, να ψάξουν το πλοίο ώστε να φθάσουμε κοντά στις αιτίες που οδήγησαν στη βύθισή του.
Είπε εξάλλου ότι θα ερευνηθούν και οι ευθύνες για τους υπεύθυνους που όφειλαν να ανελκύσουν πλοία που είχαν βυθιστεί την προηγούμενη περίοδο σε Σαρωνικό και Σαλαμίνα και ξεπερνούν τουλάχιστον τα 45. Ο υπουργός τόνισε ότι το στοίχημα που έβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ήταν «η εικόνα των πετρελαίων που είχαν προσεγγίσει τις ακτές του Σαρωνικού να αντιμετωπιστούν με το πιο αποτελεσματικό τρόπο» και πρόσθεσε ότι «σήμερα παραδίδουμε τις παραλίες πιο καθαρές από ότι ήτανε καθώς έγινε εξαιρετικά ποιοτική δουλειά».
Τόνισε ότι η δουλειά αυτή ήταν και προϋπόθεση για να μπορέσει να έρθει εδώ και να καταβάλει αποζημιώσεις το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (International Oil Pollution Compensation, IOPC). Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι την προσεχή Παρασκευή θα συνεδριάσει στη Βουλή η Επιτροπή Περιβάλλοντος στην οποία θα έρθει το ΕΛΚΕΘΕ και θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ερευνών που έκανε σε νερά και πυθμένα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ανέφερε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καλά και τα σχετικά αποτελέσματα θα δοθούν στο υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αυτές τις ημέρες για το θέμα της κολύμβησης, ενώ περιμένουμε και την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας για τους αλιείς. Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι με το νέο νόμο τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ηλικία έχει μειωθεί, θα πρέπει 12 ώρες πριν να δηλώνουν το στίγμα που θα κάνουν πετρέλευση. «Αυτό το αυτονόητο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε» τόνισε.
«Βρισκόμαστε εδώ στη Σαλαμίνα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από το ναυάγιο του «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» και πραγματικά η ρύπανση ήταν πολύ εκτεταμένη και πολύ δύσκολη αλλά μετά από συνεχείς προσπάθειες και του λιμενικού σώματος του υπουργείου και των ιδιωτικών εταιρειών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δήμαρχο καταφέραμε να έχουμε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα» τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
Τόνισε ότι «αν κάποιος θυμηθεί τις εικόνες τις πρώτες ημέρες και δει σήμερα τι πραγματικά συμβαίνει δεν θα πιστεύει ότι καταφέραμε να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα». «Νομίζω ότι με την ανέλκυση του ναυαγίου φθάνει στο τέλος αυτή η περιπέτεια μια περιπέτεια που έδωσε μαθήματα σε όλους και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και πλέον και ο τρόπος που θα γίνεται και η πετρέλευση και τα σκάφη με τα οποία θα γίνεται η διαδικασία θα είναι πιο ασφαλείς για να μπορέσουμε όλοι την επόμενη ημέρα να αποφύγουμε τέτοιου είδους ναυάγια» δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.
«Με την ευκαιρία αυτού του γεγονότος πιστεύω ότι όλοι έχουμε καταλάβει πλέον ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των τεράστιων αυτών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον τη ζωή μας και γενικότερα την έξωθεν μαρτυρία για το τόπο μας και την Ελλάδα μας» ανέφερε από την πλευρά της η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάνου. «Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί και σε αυτά τα οποία δηλώνουμε» τόνισε, ενώ αναφερόμενη στον υπουργό πρόσθεσε ότι ήταν ένας από αυτούς που πίστεψε στο συγκεκριμένο άνθρωπο ο οποίος έχει σταθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, ξέρει από τοπικές κοινωνίες, έχει αγωνιστεί στο λαϊκό μετερίζι και ξέρει τα προβλήματα και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν το γρηγορότερο.
Ο κ. Ισιδώρα Νάνου ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία για την υπομονή που επέδειξε όλο αυτό το διάστημα και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα μας δικαιώνει».