ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η κυβέρνηση θέλει τον «Μεγάλο Συνασπισμό» στη Γερμανία

Γιατί η κυβέρνηση θέλει τον «Μεγάλο Συνασπισμό» στη Γερμανία
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογο του Sigmar Gabriel την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορεί η μέχρι τώρα «ακυβερνησία» της Γερμανίας να αποτελούσε «βολική» εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση, αφού η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε με διαδικασίες εξπρές και δίχως προβλήματα και αστερίσκους, ωστόσο το Μαξίμου είναι σαφές πως επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και μάλιστα γρήγορα.

Αυτό το νόημα είχε άλλωστε και η παρέμβαση του πρωθυπουργού με αποδέκτη τον Μάρτιν Σουλτς κατά την οποία ο κ.Τσίπρας ζήτησε να μην χαθεί η ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.

Για την ελληνική κυβέρνηση το βέλτιστο σενάριο περιλαμβάνει την ανάληψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από το SPD, με το οποίο έχει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση θεωρεί πως η συζήτηση για το χρέος θα ξανανοίξει και ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και πάντως πριν την τυπική έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα.

Είναι σαφές πως ο ρόλος της Γερμανίας στη συζήτηση για το χρέος είναι βαρύνουσας σημασίας και ότι από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει βγει από το προσκήνιο, το ενδεχόμενο γρήγορης ολοκλήρωσης των οριστικών μέτρων για το ελληνικό χρέος με έναν πιο φιλικό συνομιλητή είναι πιο ρεαλιστικό.

Για την κυβέρνηση, η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε ενδυνάμωση του ακροδεξιού AfD, που θα μπορούσε να δημιουργήσει περεταίρω πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα τόσο στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης στο οικονομικό σκέλος όσο και στο προσφυγικό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου στη γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, ότι το SPD μπορεί να αλλάξει την ατζέντα. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση η οποία θα προβάλει την κοινωνική διάσταση είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο της Ευρώπης και με αυτό το σκεπτικό μια πιθανή συμμετοχή του SPD στην νέα κυβέρνηση μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική, αρκεί να αδράξει την ευκαιρία και να αλλάξει την ατζέντα».

Όπως τόνισε η ίδια, «η άνοδος του AfD φανερώνει ότι η φτώχεια και η ανισότητα είναι ζητήματα τα οποία επηρεάζουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».