ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: «Ένδειξη αδυναμίας» η αποστολή εξωδίκου από την Μαρέβα Μητσοτάκη

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ως «ένδειξη αδυναμίας» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, την αποστολή εξωδίκου εκ μέρους της συζύγου της προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί από τον κ. Μητσοτάκη. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι αυτή έγινε με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ και ότι αν υπάρξουν αποφάσεις για εμπάργκο στην πώληση όπλων από το Ευρωκοινοβούλιο, η Ελλάδα θα κινηθεί εντός του πλαισίου.  

Για την Μαρέβα Μητσοτάκη

«Η κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να κατανοήσει ότι ως σύζυγος του προέδρου της ΝΔ είναι δημόσιο πρόσωπο, και ως τέτοιο θα πρέπει και να αποδέχεται αλλά και να ακούει την πολιτική κριτική», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί από τον κ. Μητσοτάκη, και ανέφερε ότι «θα συζητηθούν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή η οποία με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα διεξαχθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

«Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και πολύ καιρό αρνείται να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία του έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Κάποια από αυτά αφορούν και τις δραστηριότητες τής συζύγου του. Συγκεκριμένα, αρνείται να απαντήσει, για το δάνειο των 700.000 ευρώ που έχει λάβει ο κήρυκας Χανίων και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η οικογένεια Μητσοτάκη. Έχει αρνηθεί να απαντήσει επίσης για τις σχέσεις του κ. Αυγενάκη με ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου, υπόδικους ή καταδικασμένους. Επίσης, για ποιο λόγο δεν έχει καταθέσει ακόμη πόθεν έσχες και δεν έχει απαντήσει για τις εταιρείες offshore τις οποίες φέρεται να κατέχει η σύζυγός του και ποιες ήταν οι δραστηριότητες αυτών των εταιρειών» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε: «Συμφωνώ με την ακροτελεύτια φράση που η κ. Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνει στο εξώδικό της. "Δεν είμαστε όλοι ίδιοι". Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κυρία Μητσοτάκη».

Για τη Σαουδική Αραβία

Ερωτηθείς για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έγινε με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ. Προσέθεσε ότι το θέμα αύριο συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο και «εφόσον υπάρξουν αποφάσεις για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και επισήμανε ότι «η συμφωνία σήμερα είναι παγωμένη και στη βάση των εξελίξεων που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η θέση που εξέφρασε (με ανάρτησή του στο Twitter) ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ότι θα ψηφίσει υπέρ του εμπάργκο, είναι θέση και της ελληνικής κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Είναι μία διαδικασία η οποία διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο κ. Παπαδημούλης τοποθετείται ως ευρωβουλευτής της Αριστεράς. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, κλιμάκια του ΟΗΕ και της ΕΕ ερευνούν την πιθανή εμπλοκή στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη. Η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Ευρωκοινοβούλιο και θα τις ακολουθήσει κατά γράμμα».

Πηγή: Eurokinissi

Αναφερόμενος στον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αυτό το οποίο έκανε ήταν να μεταφέρει συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες προσκομίσθηκαν από μία πηγή, και «συγκεκριμένα από τον κ. Σφακιανάκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός» και προσέθεσε ότι ο τρόπος χειρισμού της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι θέμα του υπουργείου των Εξωτερικών.

Για τους πλειστηριασμούς

Για την προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως βασική μέριμνα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την επίτευξη αυτού του στόχου, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται και η δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους, πράγμα το οποίο εφόσον συμβεί θα καταλήξει και πάλι να επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και υπενθύμισε ότι έως 31/12/2017 υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή αίτησης ώστε κάποιος να ενταχθεί στο νόμο Σταθάκη ο οποίος στοχεύει στην προστασία της λαϊκής κατοικίας με συγκεκριμένα κριτήρια.

Πηγή: Eurokinissi

Για την καταστροφή στη Δυτική Αττική

Απαντώντας σε ερωτήσεις για ενδεχόμενες ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής για τις καταστροφές στη Δυτική Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από την Περιφέρεια έχει εγκριθεί το πρόγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ το οποίο συμπληρώνεται από 50 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και άλλα 50 εκατ. τα ποία αφορούν τα ΠΕΠ Αττικής 2015- 2020.

«Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ και είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχουν σε ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Ωστόσο ανέφερε ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις παίρνουν χρόνο είναι κάτι δεδομένο, αφορά όλες τις δομές του ελληνικού κράτους, οι οποίες διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, «και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση».

Επιπλέον, προανήγγειλε έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο που θα διοργανώσει η κυβέρνηση στην Ελευσίνα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, το οποίο θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στοχεύσεις για την συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

Για την επίσκεψη Ερντογάν

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, είπε ότι οι διπλωματικές ομάδες των δυο χωρών εργάζονται ώστε να ορισθεί η ημερομηνία της επίσκεψης όσο και η ατζέντα. «Όταν υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις θα ανακοινωθούν επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση και από το υπουργείο των Εξωτερικών», προσέθεσε.

Για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία

Κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, καθώς και αν μπορούν να επηρεάσουν τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να σχηματισθεί πολύ σύντομα κυβέρνηση στη Γερμανία, «γιατί αυτό δεν θα είναι καλό μόνο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης». «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει ανησυχία» είπε και τόνισε ότι «είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος τόσο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης όσο και για τις απαραίτητες συζητήσεις που πρέπει να γίνουν για τον σχηματισμό των συγκεκριμένων όρων τερματισμού της δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».

«Νομίζω ότι και η νέα γερμανική κυβέρνηση θα συμβάλει για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από τον Ιούνιο του 2017», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος και υπογράμμισε ότι «όλοι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα κράτη μέλη συνεχίζουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο τερματισμός αυτού του προγράμματος δεν εξαρτάται από τις εξελίξεις σε κανένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης αντιθέτως, είναι μια νομική δέσμευση η οποία εμπεριέχεται στην δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015».

Για τη φοροδιαφυγή

Κληθείς τέλος να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το νέο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών εντόπισε φοροδιαφυγή ύψους 550 δισ. ευρώ για τα έτη από το 2002 έως το 2014, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προέκυψαν στη βάση ενός νέου συστήματος το οποίο δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση και το οποίο συγκρίνει φορολογικές δηλώσεις και τραπεζικές καταθέσεις.

«Έχουμε ενδείξεις για φοροδιαφυγή άνω των 500 δισ. ευρώ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Αν διαιρέσετε το ποσόν αυτό με τα συγκεκριμένα έτη και το συγκρίνετε με το ΑΕΠ, θα κατανοήσετε ότι πρόκειται για περίπου το 20% του ΑΕΠ για την συγκεκριμένη περίοδο. Μιλάμε για έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στην κρίση. Από το 1995 έως το 2010, η Ελλάδα, ενώ βρισκόταν περίπου στο μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, βρισκόταν κάτω από το μέσο όρο σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα. Και αυτός ήταν ο λόγος για την ύπαρξη διαρκών ελλειμμάτων στην ελληνική οικονομία και γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα να μειωθεί ποσοστιαία το χρέος. Πρόκειται για διαρθρωτική αδυναμία του ελληνικού κράτους και κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να διορθωθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καταλήγοντας τόνισε: «Η μείωση της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης