Αξιολόγηση: Κλειδώνει η συμφωνία - μόνο σοβαρό «αγκάθι» τα ενεργειακά
Ξεκινά σήμερα ο δεύτερος γύρος της τρίτης αξιολόγησης, με τους εκπροσώπους των θεσμών να βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Αθήνα. Την ώρα που στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης διασταύρωναν τα ξίφη τους για τα πυρομαχικά προς την Σαουδική Αραβία, οι υπουργοί της κυβέρνησης που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε συνεχείς συσκέψεις -ο κύριος λόγος που δεν ενεφανίσθησαν στη Βουλή. Ήδη έχει καθοριστεί το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων όλης της βδομάδας με κρίσιμη ημέρα το Σάββατο, όπου θα υπάρξει το καθιερωμένο follow up της διαπραγμάτευσης.
Το κείμενο που θα συμφωνηθεί, και το οποίο θα περιλαμβάνει τις επιμέρους συμφωνίες στην πλειοψηφία των 95 προαπαιτούμενων, το γνωστό Staff Level Agreement (SLA), θα αποτελέσει τη βάση για το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Το πρωί της ίδιας ημέρας (Δευτέρα) θα συνεδριάσει και το Euro Working Group (EWG) το οποίο και θα εισηγηθεί την έγκριση ή μη του SLA. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί το SLA από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι το επόμενο Eurogroup, της 22ας Ιανουαρίου του 2018, να το ψηφίσει και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με συμφωνηθέντα.
Όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν συνεχείς τηλεδιασκέψεις των εμπλεκομένων πλευρών "προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη δουλειά", όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Μ. Σχοινάς, που τόνισε ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αποτελεί ένα "σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM". Η κατάσταση, βέβαια, δεν και τόσο ρόδινη καθώς υπάρχουν σημεία που, τουλάχιστον, θα προκαλέσουν τριβές. Συγκεκριμένα:
- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τις κυβερνητικές κινήσεις ευνοεί η απόφαση των συμβολαιογράφων να αναστείλουν, χθες το απόγευμα, την αποχή του, οπότε την Τετάρτη ξεκινούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι θεσμοί ζητούν μέχρι τον Μάιο του 2018 το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών υπάρχουν πάνω από 50.000 ακίνητα που συνδέονται με "κόκκινα δάνεια" πάνω από 1,5 δισ. ευρώ! Κυβερνητικά στελέχη αναμένουν ότι μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα αποκαλυφθούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα σπεύσουν να πληρώσουν το δάνειό τους υπό το φόβο ότι θα χάσουν το ακίνητό τους. Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, πάντα σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, θα αφορούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν οφειλές πάνω από 500.000 ευρώ.
- Εργασιακά. Η κυβέρνηση οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ως προς τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο.
- Την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο δημόσιο (αύριο Τετάρτη η διαπραγμάτευση με την Όλγα Γεροβασίλη).
- Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
- Την απελευθέρωση τη αγοράς ενέργειας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι (σήμερα Τρίτη στις 12:00, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με Τσακαλώτο και Σταθάκη). Ήδη η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Πρόκειται για τις μονάδες Μελίτη Ι (330 ΜW με χρόνο ζωής έως το 2040) και Μελίτη ΙΙ (450 ΜW ) καθώς και τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, ισχύος 255 ΜW και 256 ΜW, αντίστοιχα και με χρόνο ζωής έως το 2025. Παράλληλα το υπουργείο θα υποβάλλει αίτημα για παράταση της ζωής των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, από τις 17.000 ώρες στις 32.000 ώρες. Πρόκειται για δύο παλιές μονάδες χαμηλής απόδοσης και υψηλών ρύπων από τις οποίες εξαρτάται η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας και του Αμύνταιου. Να σημειωθεί ότι μόνο ο ΑΗΣ Αμυνταίου και το ορυχείο που τον τροφοδοτεί απασχολούν 1.000 εργαζόμενους! Αν κλείσουν το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Υπάρχει, ακόμα και ο μνημονιακός στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού κάτω από το 50%, το 2019. Στόχος ανέφικτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, καθώς μέχρι σήμερα μόνο το 3,5% των καταναλωτών έχει φύγει από τη ΔΕΗ.