Τσίπρας: Δεν επιτίθεστε στον Καμμένο αλλά στην πατρίδα
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρείχε στήριξη στον Πάνο Καμμένο.
«Σήμερα βρίσκομαι εδώ, και είναι επιλογή μου να βρίσκομαι εδώ… Αποφάσισα να βρίσκομαι εδώ γιατί δεν πρόκειται να ανεχτώ καμία πρόκληση και καμία γραφικότητα» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Την προηγούμενη εβδομάδα φτάσατε στο σημείο να ισχυριστείτε ότι το ταξίδι μου στο Παρίσι ήταν ένα ταξίδι αφορμή για να μην παρίσταμαι στις μεγάλες αποκαλύψεις που θα κάνατε».
«Να φύγω και να δραπετεύσω από τι; Από την παράθεση με τον κ. Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα προχώρησε σε προσωπική επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα του πόθεν έσχες του, τα καταστατικά της Siemens αλλά και τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων».
«Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Δεν φοβάμαι και τίποτα. Για αυτό και βρίσκομαι εδώ, για να αποκαλύψω το βρόμικο παιχνίδι σας» είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί «γραμμή», που δημιουργούν ΜΜΕ.
«Εδώ και 15 μέρες βρέθηκαν τα paradise papers, συνομιλίες Αυγενάκης» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:«Τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσει τα χρωστούμενα, ο κομιστής, καθυβρίζει εκεί καταντήσατε τη ΝΔ κ Μητσοτάκη».
«Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο, δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδα. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση» δήλωσε ο ίδιος.
«Βλέπετε ότι δεν είναι θέμα ημερών, βλέπετε ότι η κυβέρνηση αυτή πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε πέντε χρόνια. Όχι μόνο θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, όπως έκανε με το κοινωνικό μέρισμα. Δεν θα βγάλουμε μόνο την χώρα από την κρίση, αλλά θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το βασικό σας επιχείρημα κ. Μητσοτακη είναι ότι η πρεσβεία μας στο Ριάντ μας προειδοποιούσε να μην προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για χρηματισμό λειτουργών του Δημοσίου για τη διαρροή εγγράφων.
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε αλληλογραφία (που γίνεται με άκρως απόρρητα ειδικού χειρισμού τηλεγραφήματα) του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, όπως εξήγησε, δεν μπορούσε να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση καθώς απουσιάζει σε αποστολή στο εξωτερικό, αλλά με τον οποίο έχει μαζί του πλήρη επικοινωνία τις τελευταίες μέρες. Ο πρωθυπουργός έδωσε τη δυνατότητα στον πρόεδρο της ΝΔ και στους προέδρους όλων των κομμάτων να έρθουν στο ΥΠΕΞ και να τα διαβάσουν.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα επ' αυτού:
- Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, 4 μέρες μετά από τη 17η Νοεμβρίου 2016, όπου επικύρωσε το πιστοποιητικό που έλεγε ότι ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας στην Ελλάδα, έστειλε πράγματι ένα τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που λέει μεταξύ άλλων ότι: υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού, η οποία λέει ότι επειδή στη διαδικασία εμπλέκεται μια ελληνική εταιρεία, θα έπρεπε να έρθει απευθείας η ίδια η πηγή στην Ελλάδα προκειμένου να έχει συνεργασία για να πάρει η Σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα την αγορά του υλικού. Ο πρέσβης καταλήγει ότι εφόσον η ελληνική πλευρά καταρχήν συμφωνεί, ο σύνδεσμος αυτός του ΥΠΕΘΑ προτίθεται να έρθει άμεσα στην Αθήνα για κατ' ιδίαν διαβούλευση, διευθέτηση και πληρωμή.
- Η διαδικασία κινήθηκε όχι δια της πηγής και του ανθρώπου αυτού που εμφανίστηκε στον πρέσβη ως ενδιάμεσος, αλλά κινήθηκε με την κανονική διαδικασία όπως είχε ξεκινήσει εφόσον η πλευρά του ΥΠΕΘΑ είχε κάθε διαβεβαίωση και έγκριση ότι είναι ο επίσημος. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν γινόταν το αντίθετο σωστά η αντιπολίτευση θα εξανίστατο.
- Όταν ξέσπασε αυτός ο θόρυβος το τελευταίο 15ημερο, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ μια εξήγηση. Ζήτησε να μάθει γιατί ο πρέσβης θεωρεί ότι αυτός δεν είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πλευράς, αλλά κάποιος άλλος, ενδεχομένως αυτή η πηγή η συγκεκριμένη που ο πρέσβης ζήτησε από την Αθήνα να έρθει για συζητήσεις.
- Η απάντηση του πρέσβη ήταν προφορική τότε στον ΥΠΕΞ, ότι τα έχει μάθει γιατί η πηγή αυτή βρίσκεται πολύ κοντά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, στο υπουργικό συμβούλιο, ότι ήταν παρών και άκουσε τη συζήτηση.
- Ο ΥΠΕΞ φώναξε τον πρέσβη της Σ. Αραβίας στην Ελλάδα, και τον ρώτησε εάν υπάρχει περίπτωση κάποιος τρίτος να παρίσταται στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και εκείνος απάντησε βεβαίως όχι.
Τότε ο ΥΠΕΞ ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ να κατονομάσει σε νέο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού ποια είναι αυτή η πηγή, ποιος είναι αυτός ο ενδιάμεσος. - Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ είπε ότι αρχική πληροφορία, Νοέμβριο του 2016, περί ενδιαφέροντος σαουδαραβικής πλευράς για την αγορά του εν λόγω υλικού καθώς και ενημέρωση περί διαμειφθέντων σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο του περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο. «Από Έλληνα και το όνομα αυτού: Τζον Σφακιανάκης, από το Ηράκλειο Κρήτης», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.
«Στην καλύτερη περίπτωση λέω εγώ -δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανέναν-, ήθελε να βρει μια καλύτερη τιμή, δηλαδή λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά προς τη σαουδαραβική πλευρά. Στη χειρότερη περίπτωση τι να φανταστώ εγώ;», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αλληλογραφία του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται με απόρρητα τηλεγραφήματα. «Στηρίζετε την σκανδαλολογία στην άποψη του πρέσβη του Ριάντ, ότι δεν ήταν αυτός ο νόμιμος εκπρόσωπος. Ανέτρεξα στα τηλεγραφήματα αυτά, δεν θα τα θέσω στα πρακτικά, αλλά θα δώσω το δικαίωμα στους πολιτικούς αρχηγούς να έρθουν στο υπουργείο Εξωτερικών και να τα διαβάσουν» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή, που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού, που μου ζήτησε να συναντηθούμε και λέγει με λίγα λόγια ότι στην υπόθεση εμπλέκεται μια ελληνική εταιρία, η πηγή λέγει ότι θα πρέπει να έρθει ο ίδιος απευθείας στην Ελλάδα για να πάρει η Σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερη τιμή».
Εξήγησε επίσης, ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη στο Ριάντ το όνομα της πηγής την οποία επικαλείται, εκείνος του απάντησε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «Τζον Σφακιανάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης».
«Ένας Έλληνας, άλλος ενδιάμεσος, στην καλύτερη περίπτωση ήθελε να βρει μια καλύτερη τιμή, πιο συμφέρουσα για την Σαουδοαραβική πλευρά» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, που κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιτίθεται στον Πάνο Καμμένο αλλά στο διπλωματικό σώματα, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, επομένως στην πατρίδα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
«Όπως είδατε απάντησα επί της ουσίας, αλλά δεν θα αποφύγετε τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, θα καταθέσω αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή» είπε ο πρωθυπουργός.