Κοινωνικό μέρισμα: Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής
Με ευρύτατη συναίνεση ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, αλλά και η τροπολογία για την ανακούφιση των πληγέντων από την πρόσφατη θεομηνία.
«Ναι» είπαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που καταψήφισε.
Την ίδια ώρα, ευρύτατη συναίνεση εξασφάλισε και η κυβερνητική τροπολογία για την ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Όλα τα κόμματα στήριξαν με την ψήφο τους τη ρύθμιση που προβλέπει, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».
Τσίπρας: Είναι άχαρο και άθλιο πάνω στο πόνο και στη καταστροφή να προσπαθούν κάποιοι να βγάλουν πολιτική υπεραξία
Με αναφορά στη τραγική καταστροφή που υπέστη η Δυτική Αττική ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα. "Θέλω να ξεκινήσω από το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. Που στοίχισε τη ζωή σε 20 συνανθρώπους μας, ενώ δυστυχώς ακόμα δύο αγνοούνται. Πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως οι καταστροφικές πλημμύρες ανέδειξαν με τον ποιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας.
"Όταν για δεκαετίες αδιαφορείς απέναντι στη φύση, έρχεται κάποτε η στιγμή που σε εκδικείται. Και το τίμημα στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλο, ο πόνος βαθύς. Οι εικόνες που αντίκρισα σοκαριστικές. Η δέσμευσή μας να σταθούμε άμεσα στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν αποτελεί προτεραιότητα και χρέος" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων "προχωρήσαμε" είπε "στη διανομή έκτακτης, επιπλέον ενίσχυσης 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, που επλήγη. Η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα" σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν γίνει ήδη οι ενέργειες τόσο για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για την διευκόλυνση των πολιτών που μέσα στην καταστροφή απώλεσαν ταυτότητες και άλλα σχετικά έγγραφα. Πρόσθεσε πως η αστυνομική παρουσία στην περιοχή ξεπερνά τους 1.200 άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε και από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η εξάμηνη αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω της φυσικής καταστροφής.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από σήμερα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή: Eurokinissi
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας "είναι πράγματι άχαρο και άθλιο, θα έλεγα πάνω στο πόνο και στη καταστροφή, να προσπαθούν κάποιοι να βγάλουν πολιτική υπεραξία.
Και το λέω αυτό, διότι για μια ακόμη φορά δεν δείξατε κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, καμία φειδώ. 'Ακουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει τη μια ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα.
Και την επόμενη να ξεχνάει τη λέξη που ο ίδιος τόνισε, τη λέξη διαχρονικά και να επιτίθεται για άλλη μια φορά στη κυβέρνηση και στη περιφερειάρχη, προφανώς για άλλη μια φορά, ακολουθώντας το τέμπο της σκληρής γραμμής των ΜΜΕ που τον στηρίζουν" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη "σας ακούω, λοιπόν, να παριστάνετε τους τιμητές και αναρωτιέμαι: Πού ήσασταν εσείς τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν τα αυθαίρετα στην Αττική; Τα χρόνια που οι κυβερνήσεις σας έκαναν ρουσφέτια στους δικούς τους δημάρχους;
Που εγκαταστάσεις - ακόμα και δημοτικές - φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έγνοια για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών, με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού.
Και μόνο προς όφελος της διατήρησης της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων. Που ήσασταν;" αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
"Εκτός κι αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά δεν έγιναν 40 χρόνια τώρα αλλά έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση ;" είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να σταματήσει να προκαλεί και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και που πλήρωσαν τα σπασμένα και τις παθογένειες δεκαετιών.
Πηγή: Eurokinissi
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα, υπογραμμίζοντας πως "δεν αποτελεί φυσική νομοτέλεια η συνέχιση της" .
"Η χώρα, αλλάζει σελίδα, αφήνει πίσω της τη σκληρή περίοδο που την καταδίκασαν να περάσει, οι πολιτικές επιλογές δεκαετιών, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι αποτέλεσμα βούλησης, σκληρής προσπάθειας αλλά και απόλυτου σεβασμού απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για τους οικονομικούς δείκτες της χώρας είπε ότι "βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, σε μια τριετία και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί".
"Ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014." τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: Eurokinissi
Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη
Νωρίτερα, επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, πρόκειται για αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των Ελλήνων πολιτών, από τους οποίους, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει κόψει, κοινωνικά επιδόματα, συντάξεις, επιδόματα θέρμανσης κ.λ.π.
«Η κυβέρνηση πήρε πολλά από τη μία τσέπη, για να δώσει ελάχιστα στην άλλη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Δουλειά σας είναι να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε όταν τα πλεονάσματα είναι μεγαλύτερα από όσο είχατε συμφωνήσει».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για την υπερφορολόγηση.
Πηγή: Eurokinissi
Τσακαλώτος προς Μητσοτάκη: Πείτε μας τι θα κάνατε εσείς
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακλώτος πήρε το λόγο μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να τον κατηγορήσει ότι, "αν και τον προκαλεί όλους τους τελευταίους μήνες", εκείνος δεν απαντά πως θα καλύψει την μείωση των φόρων που υπόσχεται. "Αντί να έρχεστε εδώ και να μας λέτε ψεύτες, να κάνετε μια συζήτηση πάνω στα πραγματικά δεδομένα και να μας πείτε τι θα κάνατε εσείς. Και γιατί δεν μας λέτε εσείς, αφού θέλετε να μειώσετε τους φόρους, από που θα εξοικονομήσετε πόρους; από νοσοκομεία; από την παιδεία; από που θα μειώσετε δαπάνες; Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες που μιλάτε για μείωση φόρων, να μας εξηγήσετε από που θα έρθουν τα χρήματα. Δεν έχετε απαντήσει ούτε μια φορά", είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως "ίσως η απάντηση είναι η ίδια θεωρία των τελευταίων 30 ετών σύμφωνα με την οποία θα δοθούν ελαφρύνσεις στους πλούσιους για να δημιουργηθεί ανάπτυξη η οποία στη συνέχεια να φτάσει και στους μικρούς".
"Έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά η Λεπέν; έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά ο Βίλντερς; έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά ο Τραμπ; Γιατί αυτή η στρατηγική που μειώνουμε μόνο τους φόρους και δεν νοιαζόμαστε για τα νοσοκομεία, την παιδεία, την ασφάλεια στα σχολεία, αυτή η στρατηγική είναι που έχει φέρει αυτό το τέλμα. Και αντί να ειρωνεύεστε, κάποτε να μας πείτε ‘έχουμε πρόγραμμα που θα μειώσει τα σχολεία, την παιδεία'", είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολοι οι στόχοι διότι η Ελλάδα έχει "παρακόψει" δαπάνες από τα σχολεία και την παιδεία και βάζει στους υπολογισμούς του αύξηση των δαπανών. "Εσείς λοιπόν κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να μας πείτε, κάποια στιγμή, εσείς που είσαστε ρεαλιστές και δεν είστε λαϊκιστές, από που θα καλυφθούν οι μειώσεις των φόρων; Διαφορετικά σας επιστρέφω το λαϊκισμό και το ψέμα", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη και δεν είναι η βασική στρατηγική μας για τους φτωχούς», επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις για παλαιότερες του δηλώσεις του σχετικά με τη μεσαία τάξη.
Παράλληλα, ο Γιώργος Σταθάκης επέμεινε ότι αποτελεί κοινωνικό μέρισμα η απόδοση 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν η αύξηση 7-10% των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Σε ότι αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο επανέλαβε ότι θα έχουν 70% έκπτωση όσοι λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Πηγή: Eurokinissi
Γεννηματά: Η κυβέρνηση οδηγεί στη φτωχοποίηση τους Έλληνες
«Πυρά» εναντίον της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, αναφέροντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «φτωχοποιούν» τους Έλληνες και εξοντώνουν τη μεσαία τάξη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νικήτρια των χτεσινών εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα κεντροαριστεράς, διερωτήθηκε πώς έφτασε η κυβέρνηση στο πρωτογενές πλεόνασμα.
«Ο κ. Τσίπρας έχει κόψει συντάξεις. Επέβαλαν φόρους 2,5 δις. Έκαναν περικοπές επιδομάτων. Αυξήθηκαν οι εισφορές αγροτών. Περιέκοψαν 1,8 δισ. από τις επιχορηγήσεις για τα δημόσια νοσοκομεία, έτσι διαμορφώθηκε το κοινωνικό πλεόνασμα» απάντησε η ίδια.
Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε, παράλληλα, αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στη Σύμη, που επλήγη την περασμένη εβδομάδα από την κακοκαιρία. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αναστείλει την επιβολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα μεταναστευτικά ρεύματα.
«Περιμένουμε ακόμη την παραίτηση του κ. Τσακαλώτου σε σχέση με τη μείωση του αφορολόγητου» είπε επίσης η κ. Γεννηματά.
Εξαπέλυσε, επίσης, επίθεση εναντίον της κυβέρνησης που, όπως είπε, «θεωρεί εύπορη μια οικογένεια με παιδιά και εισόδημα 1.285 ευρώ μεικτά, δηλαδή οριακά στα 1.000 ευρώ το μήνα καθαρά».
Πηγή: Eurokinissi
Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση διαλύει την μεσαία τάξη
Με ονομαστικά παραδείγματα «νέων ανθρώπων που εργάζονται χωρίς κανένα κέρδος, αφού τα εισοδήματά τους πηγαίνουν στο κράτος», κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δημεύεται ο κόπος τους για να μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μοιράζουν μερίσματα. Κάθε εργαζόμενος και μια ιστορία φορολογικής τρέλας. Θύματα όλοι τους μιας φορομπηχτικής μηχανής ενός σπάταλου κομματικού κράτους».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει με τις πρακτικές και τις πολιτικές της τη μεσαία τάξη και επιχειρεί να δημιουργήσει μόνο φτωχούς και προύχοντες. «Φτωχούς που θα απλώνουν το χέρι για βοήθεια και μια μικρή προνομιούχα κάστα που θα παζαρεύει με την κυβερνητική εξουσία».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του με την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Δυτική Αττική με τους είκοσι νεκρούς αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «το κράτος και η περιφέρεια κοιμόνταν τις πρώτες κρίσιμες ώρες της καταιγίδας. Καμία συγκεκριμένη προειδοποίηση στους πολίτες, κανένα σχέδιο, καμία κινητοποίηση. Ξύπνησαν, αφού είδαν τον αριθμό των νεκρών στα σάιτ». Και πρόσθεσε:
Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για τη διακυβέρνηση, με τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα. Η χώρα δεν έχει πλάνο, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόγραμμα.
Πηγή: Eurokinissi
Λεβέντης: "Ναι" στο κοινωνικό μέρισμα με αιχμές
«Ναι» στο κοινωνικό μέρισμα είπε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης εξηγώντας ότι «προσφέρουμε την ψήφο για τα θύματα της τραγωδίας που ζήσαμε αν και αμφιβάλω αν θα υπάρξει αποκατάσταση».
Ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στην καταστροφή στην Μάνδρα Αττικής, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, γιατί «δεν έσπευσε να κάνει έργα αντί να έρχεται να προσφέρει η Βουλή οικονομική ανακούφιση».
«Πανταντόλ ψηφίζει αυτή τη στιγμή η Βουλή. Αντί να βουτήξει ο υπουργός και ο πρωθυπουργός τους δημάρχους να τους ελέγξει αν κάνουν έργα ερχόμαστε τώρα να δώσουμε χρήματα για ανακούφιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης και ρώτησε «εάν θα υπάρξει μία κυβέρνηση που να ελέγξει τους παράγοντες αντί να αναζητούνται άλλοθι από τις καιρικές συνθήκες».
Πηγή: Eurokinissi
Αχτσιόγλου: Θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για βελτίωση των ασθενέστερων
Με τη σειρά της, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των ασθενέστερων στρωμάτων.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η υπουργός υποστήριξε ότι το σημαντικότερο μέρος προέρχεται από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ λόγω αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας και συμπλήρωσε ότι η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η κυβέρνηση.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ασκούμενη πολιτική εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «δράμα» τη θεωρία του υπερπλεονάσματος.
«Η θεωρία του υπερπλεονάσματος είναι μία καταστροφική και αυτοκτονική θεωρία που υπονομεύει το μέλλον της χώρας», είπε και ανεβάζοντας περισσότερο τους τόνους της κριτικής του κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τρώει τις σάρκες της χώρας».
Πηγή: Eurokinissi
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
Νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, κατατέθηκαν στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα των 20 εκατομμυρίων ευρώ καθορίζονται ως εξής:
Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:
- Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
- Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
- Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
- Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
- Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
- Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
- Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, ως ευάλωτο νοικοκυριό, νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.
Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:
- Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
- Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.
- Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο:Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.
Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Τέλος, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.