Οι επτά αιτίες του αποτελέσματος στις εκλογές της Κεντροαριστεράς
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών για τον αρχηγό της Κεντροαριστεράς δεν εξέπληξε κανένα. Με 57% η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά εξελέγη θριαμβευτικά επικεφαλής του νέου κεντροαριστερού φορέα.
Ωστόσο, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένος. Στα 38 του αναδείχτηκε στο νούμερο 2 του νέου κόμματος, καταφέρνοντας όχι μόνο να μπει στον δεύτερο γύρο, αλλά να πάρει κι ένα πολύ αξιοπρεπές ποσοστό. Πέρα από το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις πολιτικές εξελίξεις η μεγάλη συμμετοχή (160.000 άτομα) που καταγράφηκε και στον δεύτερο γύρο…
Αλλά ας δούμε τις 7 αιτίες που εξηγούν το τελικό αποτέλεσμα:
- Η Κεντροαριστερά εκπροσωπεί ένα υπαρκτό κοινωνικό ρεύμα. Η συμμετοχή των 210.000 στον πρώτο γύρο και των 160.000 στον δεύτερο δεν αφήνουν αμφιβολία ότι η Κεντροαριστερά καλύπτει έναν αριθμό πολιτών που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη ΝΔ. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα ότι ο «νέος δικομματισμός» θα παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά της τάξεως του 65%.
- Η «φυλή ΠΑΣΟΚ» είναι πάντα εδώ. Παρά τη μεγάλη συρρίκνωση που υπέστη κατά τη μνημονιακή περίοδο, το ΠΑΣΟΚ καταφέρνει να διατηρεί έναν πυρήνα κοινωνικού δυναμικού που δεν είναι διατεθειμένος να το εγκαταλείψει. Αυτό φάνηκε τόσο από τη συμμετοχή δύο στελεχών του στον δεύτερο γύρο, όσο και από το ότι η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη στα παραδοσιακά πασοκικά κάστρα.
- Οι κομματικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στις εκλογές. Τόσο η κ. Γεννηματά όσο και ο κ. Ανδρουλάκης είχαν κόσμο στο επιτελείο τους που και ξέρει να κάνει εκλογές και έχει αναφορά στην κοινωνία. Αντιθέτως, οι κ. Καμίνης και Θεοδωράκης δεν διέθεταν αυτήν τη δυνατότητα, κάτι που αποτυπώθηκε στο τελικό αποτέλεσμα.
- Η Φ. Γεννηματά είναι μία πολιτικός που ξέρει να στέκεται. Μπορεί η κ. Γεννηματά να μην έχει το προφίλ του χαρισματικού ηγέτη, εντούτοις, έχει καταφέρει να κερδίσει τη συμπάθεια του κοινού ή τουλάχιστον να μην έχει τις αντιπάθειες του προκατόχου της. Επιπλέον, η κ. Γεννηματά έχοντας μια πολύ μεγάλη εμπειρία, βαδίζει με προσοχή και αποφεύγει πάντα τα λάθη. Πιστώνεται επίσης ότι κατάφερε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ όρθιο στην πιο δύσκολη στιγμή του. Τέλος, λόγω της πορείας της αλλά και λόγω ονόματος εξέφρασε την «ψυχή της παράταξης».
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού. Στο θετικό αποτέλεσμα του κ. Ανδρουλάκη ασφαλώς συνέβαλαν τα ερείσματά του στον κομματικό μηχανισμό καθώς και η στήριξη του Βαγγέλη Βενιζέλου. Το βασικό, όμως, ήταν το νεαρό τη ηλικίας του που εξέφρασε το καταγραμμένο κοινωνικό αίτημα για την είσοδο νέων ανθρώπων στην πολιτική.
- Δύο υποψήφιοι ήταν υπερβολικά πολλοί για το «κεντρώο ρεύμα». Αποδείχτηκε ότι στο νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, το μη πασοκικό, κεντρώο ρεύμα, που εκπροσώπησαν οι κ. Καμίνης και Θεοδωράκης, έχει ισχυρή παρουσία. Ωστόσο, αυτή την παρουσία δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να σηκώσει δύο υποψηφιότητες. Αθροιζόμενα τα ποσοστά των δύο ισούνται με αυτό που πέτυχε ο κ. Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο. Αν συμπεριλάβουμε και τη δυναμική της ενιαίας υποψηφιότητας, τότε καταλήγουμε ότι το «κέντρο» θα ήταν στον δεύτερο γύρο αν είχε έναν μόνο υποψήφιο.
- Τέλος ο Κώστας Λαλιώτης δύσκολα χάνει εκλογές!
ΕΛΛΑΔΑ
Χριστούγεννα: Αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο των σχολείων
02:00
ΧΡΗΜΑ
Πώς διαμορφώνονται τα τέλη κυκλοφορίας και πώς θα τα πληρώσετε
01:00
ΧΡΗΜΑ
Επίδομα θέρμανσης: Αναλυτικά η υποβολή αιτήσεων - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»
00:30
ΣΠΟΡ
«I am Cristiano»: Το νέο ντοκιμαντέρ του Ρονάλντο στο Netflix για την εποχή της Σαουδική Αραβίας
23:57
ΚΟΣΜΟΣ