ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμμετοχή κρίνει τις κάλπες της Κεντροαριστεράς

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έφτασε η μεγάλη ώρα της Κεντροαριστεράς! Η 12η Νοεμβρίου δεν είναι μόνο μέρα Μαραθωνίου, αλλά και μια μέρα που ίσως αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας -ο μαραθώνιος της κεντροαριστεράς.

Μετά από παλινωδίες, συγκρούσεις και προβλήματα μηνών, οι κάλπες τελικά στήνονται για την εκλογή από τη βάση (ο καθένας μπορεί να ψηφίσει) του αρχηγού του νέου φορέα. Στη διαδικασία συμμετέχουν δύο κοινοβουλευτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι), καθώς και το σύνολο σχεδόν των (πολλών) ομάδων του (κατακερματισμένου) χώρου. Οι πολίτες έχουν να επιλέξουμε μεταξύ 9 υποψήφιων αρχηγών: Ν. Ανδρουλάκης, Κ. Γάτσιος, Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Γ. Μανιάτης, Απ. Πόντας, Γ. Ραγκούσης και Δ. Τζιώτης.

Αν σήμερα δεν έχουμε υποψήφιο που να ξεπεράσει το 50%, θα πάμε σε δεύτερο γύρο στις 19 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των δύο επικρατέστερων. Οι εκλογές γίνονται με την ευθύνη της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, υπό τον καθηγητή Αλιβιζάτο.

«Κερδισμένος ο χώρος»

«Ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί εντέλει, κερδισμένος είναι σίγουρα ο χώρος της Κεντροαριστεράς», λέει στο CNN Greece σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Μετά από χρόνια διασπάσεων, αποχωρήσεων και ατομικών στρατηγικών, συσπειρωνόμαστε ξανά για να δώσουμε προοδευτική προοπτική στον τόπο», προσθέτει. Προφανώς η εκτίμησή του "χρωματίζεται" από την εμπλοκή του στο εγχείρημα. Ωστόσο, δεν είναι ανακριβής. Η ενοποίηση της κεντροαριστεράς και η εκλογή από τη βάση συνιστούν τις πρώτες θετικές ειδήσεις που έδωσε ο χώρος μετά από μακρά περίοδο συρρίκνωσης και κατακερματισμού. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες, φαίνεται ότι θα βγουν σε καλύτερη θέση από τη διαδικασία, ακόμα και αν δεν πετύχουν απόλυτα τους στόχους τους.

Εκλογές Κεντροαριστερά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, πού και πώς θα ψηφίσετε

Ασαφές το στίγμα

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις της Κεντροαριστεράς, η κοινή γνώμη μοιάζει επιφυλακτική –είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η χαμηλή τηλεθέαση των δύο debate των 9 υποψηφίων. Το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα παραμένει ασαφές. Οι υποψήφιοι δεν έχουν συμφωνήσει ούτε στην κεντρική ιδεολογική αναφορά του. Η κ. Γεννηματά μιλάει για Κεντροαριστερά, ενώ ο κ Θεοδωράκη για Κέντρο. Είναι ο νέος αρχηγός που θα καθορίσει το ιδεολογικό πλαίσιο και την οργανωτική δομή του νέου κόμματος που δεν υπάρχει ακόμα.

Επιπλέον, η προεκλογική εκστρατεία (όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα), δεν μας έκανε σοφότερους για τις προγραμματικές προτάσεις των υποψηφίων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ειδοποιούς διαφορές τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που συγκλίνουν στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Φαβορί η Φώφη Γεννηματά

Το φινάλε της προεκλογικής κούρσας δεν μετέβαλε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην αφετηρία της. Η κ. Γεννηματά παραμένει το μεγάλο φαβορί για την τελική εκλογή και η μόνη σίγουρη για τον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι κ. Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης και Καμίνης μάχονται για τη δεύτερη θέση.

Όλοι, όμως, οι εμπλεκόμενοι στην εκλογή συμφωνούν ότι συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα. Αν ο αριθμός των υποψηφίων κινηθεί γύρω στις 100.000, η κ. Γεννηματά πολύ δύσκολα θα χάσει. Αν υπερβεί τις 150.000, αυξάνονται οι πιθανότητες του δεύτερου. Βέβαια αυτές είναι εκτιμήσεις. Όπως συνήθιζε να λέει ο Χαρίλαος Φλωράκης, η κάλπη τώρα είναι γκαστρωμένη και κανείς δεν ξέρει τι θα γεννήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης