ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας του Αλέξη Τσίπρα και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού

Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας του Αλέξη Τσίπρα και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού
EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης

«Ο Αλέξης δεν θέλει να χάνει ούτε στο τάβλι», με αυτό το ευφυολόγημα περιγράφει τη στάση ζωής του πρωθυπουργού, κυβερνητικός αξιωματούχος με μακροχρόνια πορεία στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο CNN Greece την πληροφορία που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα, ότι στους σχεδιασμούς του Μαξίμου δεν υπάρχει το σενάριο της «ηρωικής εξόδου», δηλαδή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στη βάση της λογικής του «damage control», του περιορισμού της εκλογικής ήττας, ελληνιστί. Ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές, όταν ανοίξει γι' αυτόν παράθυρο νίκης.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο η αισιοδοξία είναι πραγματική και όχι τεχνητά καλλιεργημένη για επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Η κυβερνητική αισιοδοξία πηγάζει από τέσσερις λόγους.

  1. Όλα δείχνουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο. Το ΔΝΤ δεν προβάλλει παράλογες απαιτήσεις, ενώ οι Ευρωπαίοι κρατάνε εποικοδομητική στάση. Γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει ενίσχυση της ανάκαμψης που έχει ήδη ξεκινήσει.
  1. Η επιστροφή της ανάκαμψης και η μείωση της ανεργίας βελτιώνουν το πολιτικό κλίμα προς όφελος της κυβέρνησης.
  1. Η εκτίμηση του Μαξίμου ότι ο Αλέξης Τσίπρα κατατρόπωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την εγκληματικότητα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός έχει μείζον ηγετικό πλεονέκτημα έναντι του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

  1. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων! Αν και όλες οι έρευνες δείχνουν καθαρή νίκη της ΝΔ, στο Μαξίμου δίνουν έμφαση στο ότι, πλέον, καταγράφεται άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι δεν είμαστε ακόμα σε χρόνο εκλογών, η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι η τάση ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη ΝΔ.

Τα τρία σενάρια

Πότε, όμως, θα ανοίξει το «παράθυρο νίκης» που αναζητεί ο πρωθυπουργός; Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει τρία εκλογικά σενάρια:

Σενάριο 1: Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2018, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σενάριο 2: Εκλογές τον Ιούνιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές που θα λειτουργήσουν ως αμορτισέρ της κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Σενάριο 3: Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, όπως είναι προγραμματισμένες.

Και στις 3 περιπτώσεις τα βασικά προεκλογικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα εξής:

Πρώτον, θα εμφανιστεί ως το κόμμα που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια.

Δεύτερον, θα ισχυριστεί ότι μείωσε την ανεργία με την επιστροφή στην ανάπτυξη και περιόρισε τη φτώχεια με τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που ανέπτυξε.

Τρίτον, θα διατυπώσει τη θέση ότι είναι ο εγγυητής της «δίκαιης ανάπτυξης», δηλαδή του να επωφεληθεί η κοινωνική πλειονότητα από την ανάκαμψη.

Τέταρτον, θα προβάλλει ιδιαίτερα την «ευαισθησία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα», εν αντιθέσει με τον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Το Μαξίμου, βεβαίως, μπορεί να κάνει τα σχέδια του, αλλά σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας είναι και μακρύς είναι και πυκνός πολιτικά.