ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σύνοδος της ΕΕ μαζί με την Τουρκία για τους πρόσφυγες

Νέα σύνοδος της ΕΕ μαζί με την Τουρκία για τους πρόσφυγες
REUTERS/Darrin Zammit

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή για να συζητήσουν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, καθώς και την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Άγκυρας, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος της συνόδου, Ντόναλντ Τούσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται απεγνωσμένα την συνεργασία της Τουρκίας για την αποκοπή των προσφυγικών ροών προς το μπλοκ των 28 καθώς οι συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και Αφρική έχουν αναγκάσει περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη και ποιοτικότερη ζωή στην ευκατάστατη Ευρώπη, μόνο φέτος.

"Συγκαλώ μια ευρω-τουρκική σύνοδο στις 29 Νοεμβρίου, στις 16:00. Στόχος: σύσφιξη των σχέσεων μας και αποκοπή των προσφυγικών ροών", είπε ο Τούσκ. "Έλαβα την απόφασή μου μετά την θετική προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου."

Η Ευρώπη αναμένει 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες το 2016 και άλλο μισό εκατομμύριο το 2017.
Σε αντάλλαγμα της βοήθειας της Τουρκίας, η Ευρώπη εξετάζει την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαδικασιών στην Ε.Ε. καθώς και την χρηματοδότηση της με 3 δις ευρώ.