ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Στηρίζουμε την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας

EUROKINISSI//Στέλιος Μισίνας

«Παναγιότατε, Μακαριότατοι, εκλεκτοί καλεσμένοι. Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα, στη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη για το «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στη 2η Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Υπενθυμίζεται ότι η 2η Διεθνής Διάσκεψη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί απόδειξη του σημαντικού ρόλου, που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη διαχρονική κουλτούρα διαλόγου, αλληλεγγύης και ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στην επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών κρίσεων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αυτήν την κουλτούρα άλλωστε, επιτάσσει η ιστορία του Ελληνισμού:

- ο μεγάλος πολιτισμός μας που διαμορφώθηκε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων με ακτινοβολία πολύ πέρα από τα σύνορά μας

- ο σημαντικός, ιστορικός ρόλος των ελληνικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή που αποτέλεσαν δυνάμεις εκσυγχρονισμού και δημιουργίας όπου και αν βρέθηκαν

- η δύναμή μας στον τουρισμό και στη ναυτιλία,

- οι εμπειρίες μας στην σύγχρονη εποχή, ως λαός που βίωσε την προσφυγιά και τη μετανάστευση και διέπρεψε με μια δυναμική ομογένεια ανά τον κόσμο

- η επιμονή μας στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως αποδείξαμε κατά την προσφυγική κρίση

- και βέβαια η καθημερινή προσπάθειά μας να προστατέψουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της δικής μας κοινωνίας, με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου».

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του υπογράμμισε: στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητά μας αποτελεί σταθερά η άσκηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η οποία μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τη γεωπολιτική μας θέση, για να προωθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας - αμβλύνοντας με την παρέμβασή μας- παραδοσιακές και νέες αντιθέσεις.

Η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία την παρούσα περίοδο κατά την οποία οι συγκρούσεις και τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας, μισαλλοδοξίας και θρησκευτικού φανατισμού στη Μέση Ανατολή, εντείνονται.

(EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)

Και η θρησκεία ή η διαφορετική πολιτισμική παράδοση, χρησιμοποιούνται ως όχημα και άλλοθι, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τη βία, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την περιθωριοποίηση των θεσμών και την αποδυνάμωση της Δημοκρατίας».

«Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται στη Μέση Ανατολή αλλά αγγίζουν ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη και τις δυτικές κοινωνίες, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει σιωπηρή ή απούσα.

Όπως οι Έλληνες δεν μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί γνωρίζοντας πόσο τα λάθη των διεθνών επεμβάσεων θα κόστιζαν στη Μέση Ανατολή.

Είμαστε η μόνη χώρα που ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήμασταν και είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ζήσαμε και ζούμε τις συνέπειες συγκρούσεων μέσω της προσφυγικής κρίσης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

(EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)

«Ξέρουμε λοιπόν πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή για το μέλλον της Ευρώπης.

Και το αντίστροφο.

Πόσο σημαντικό είναι η Ευρώπη να συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της Μέσης Ανατολής με αποφασιστικότητα, αλλά και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών.

Όχι επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Έτσι εδώ στην κοιτίδα της Δημοκρατίας και του διαλόγου, την Αθήνα, έχουμε εγκαθιδρύσει το Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή (CPRM), το οποίο ιδρύθηκε σε συνέχεια της πρώτης Διάσκεψης, για να λειτουργεί ως θεσμός παρακολούθησης των εξελίξεων, καταγραφής προβλημάτων σε θέματα θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού, καθώς και παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινηθήκαμε ως Ελλάδα, αναπτύσσοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως:

• Η διαρκής πια Σύνοδος των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• Οι τριμερείς και άλλες πολυμερείς συνεργασίες με σημαντικές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
• Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.
• Το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Και παλεύουμε ώστε αυτό να γίνει υπόθεση του συνόλου της Διεθνούς κοινότητας.

Για αυτό και μέσα από τον ενεργό ρόλο και τη δράση μας σε όλα τα διεθνή φόρα, ενθαρρύνουμε την ανάληψη δραστικών διπλωματικών και οικονομικών πρωτοβουλιών σε αυτή τη κατεύθυνση», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης