Άμεση δημοκρατία υποσχέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Διακήρυξη απελευθέρωσης από τα μνημόνια ήταν η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου την Παρασκευή το βράδυ, στο χώρο Academy της Πειραιώς στην έναρξη των εργασιών της Πλεύσης Ελευθερίας με κεντρικό σύνθημα «Πάρε την ευθύνη» και επίτιμο προσκεκλημένο τον Ζακ-Λικ Μελανσόν, ιδρυτή και ηγέτη του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία.
Σε συνεργασία και σύμπλευση με τα κοινωνικά κινήματα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέπτυξε τα επιμέρους του σχεδίου που όπως τόνισε θα πηγάσει από τον ίδιο τον ελληνικό λαό.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην Δικαιοσύνη, καθώς κατ΄αυτήν η εξουσία αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Δημοκρατία – ο επόμενος πρωθυπουργός τόνισε, θα είναι και υπουργός Δικαιοσύνης. Σε όλα τα δικαστήρια θα συμμετέχουν πολίτες ως ένορκοι, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός να έχουν συμβούλους τους, δύο πρώην κορυφαία στελέχη της δικαστικής εξουσίας. Βαρύτητα έδωσε και μέσα μαζικής ενημέρωσης (όσα εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία θα καταργηθούν και θέση τους θα αναφανούν συνεργατικές μορφές, χωρίς στυγνούς εργοδότες και αφεντικά). Αμετακίνητη στη θέση της για το γερμανικό χρέος καθώς και στις απαιτήσεις από τα σκάνδαλα Siemens, λίστα Λαγκάρντ.
Πολίτες θα συμμετέχουν και στις αστυνομικές επιχειρήσεις, ενώ ο πολιτισμός θα επανέλθει στο επίκεντρο της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας και η Παιδεία θα ενισχυθεί με ανεξάρτητη και καλλιτεχνική δημιουργία, μακριά από τις αυλές της εξουσίας.
Θεσμοί ανοιχτοί στην κοινωνία, σύνοψη νέων σχέσεων μεταξύ κράτους και πολιτών στη βάση της πλήρους ενημέρωσης, διαβούλευσης και συμμετοχής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στη δίωρη ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να ενσαρκώσει και όχι απλώς να εκπροσωπήσει αυτή την κοινωνία. Γιατί μόνο μέσα από την πλατιά και δημοκρατική συμμετοχή μπορεί ο αγώνας για την απελευθέρωση να είναι νικηφόρος. Για αυτό το πρώτο βήμα της συγκρότησης μας με την υπογραφή της διακήρυξης σηματοδοτεί την αφετηρία μιας ενσυνείδητης πορείας προς τον λαό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, αλλά και στο εξωτερικό, σε κάθε κοιτίδα της ομογένειας σε ανοικτές συζητήσεις-συνελεύσεις, με κατεύθυνση τη συλλογικοποίηση, τη συνειδητοποίηση, τη συστράτευση.
«Το κόμμα θα αποτελεί συστατικό κύτταρο ενός κινήματος και ενός μετώπου, όπου θα συναντώνται με κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Σκοπός η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και η διεκδίκηση, δημοκρατικά της διακυβέρνησης. Όλοι θα λειτουργούν με ανοικτές διαδικασίες βασισμένες στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας – το διαδίκτυο θα είναι οργανικό εργαλείο επικοινωνίας. Δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση, παρά μόνο με διαφανή τρόπο – όταν υπάρχει, θα δημοσιεύεται».
Σάββατο και Κυριακή τον λόγο είχαν μέλη από κοινωνικά κινήματα και ζητούμενο ήταν πως οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στις πολιτικές αποφάσεις, να αυτοοργανωθούν και να πάρουν την εργασία και την τύχη στα χέρια τους.