ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Μπορούμε να κάνουμε το θαύμα του 15% με την Κεντροαριστερά

ΕYROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Σε εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου στο Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης παραβρέθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του για την προώθηση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του νέου προοδευτικού κινήματος της Κεντροαριστεράς.

«Όταν συμφωνήσαμε με την κ. Γεννηματά στις αρχές Αυγούστου ότι θα προχωρήσει αυτό το εγχείρημα είπαμε ότι διαφωνούμε σε αρκετά πράγματα και συμφωνούμε σε κάποια άλλα. Ο κάθε αρχηγός λοιπόν εμφανίζεται σ' αυτή την εκλογική μάχη, με τις δικές του απόψεις… Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μη συγκαλύπτουμε τις αντιθέσεις μέσα από κάποια οραματικά, γενικόλογα κείμενα δημοκρατίας, αλλά να βάζουμε μπροστά συγκεκριμένες θέσεις και μέσα σ' αυτό να υπάρχει σύγκρουση, συζήτηση προεκλογικά και μετεκλογικά η σύνθεση», είπε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι πολλές απόψεις δεν είναι δυστυχία αλλά ευτυχία», διευκρινίζοντας πως αυτό ισχύει «στο βαθμό που θα υπάρξει ένας αρχηγός που θα συνθέσει αυτές τις απόψεις», αναγνωρίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι δύσκολο, δεν πετυχαίνει πάντα» και εκτιμώντας ότι μπορεί να επιτευχθεί καθώς «τουλάχιστον υπάρχει από εμάς η εμπειρία και για τα λάθη που μας επιτρέπει να περηφανευόμαστε ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

Στην ερώτηση γιατί «Το Ποτάμι», ένα κόμμα που συστήθηκε πριν μία τριετία ως η νέα πρόταση που διαφοροποιούνταν από το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό προχωρά σήμερα στη συγκεκριμένη σύμπραξη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: ««Δημιουργήσαμε «Το Ποτάμι» στη λογική ν' αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, αυτή την προσπάθεια συνεχίζουμε και μέσα από το καινούριο βήμα των εκλογών του Νοεμβρίου. Είμαστε πιο ώριμοι, έχουμε καταλάβει τα λάθη μας και τι πρέπει να κάνουμε και νομίζω ότι αυτό που κάναμε πριν τρία χρόνια και ξάφνιασε την Ελλάδα, που από το μηδέν βρέθηκε ένα κόμμα να παίρνει 7%, όταν όλοι λέγανε ότι θα συντριβεί, αυτό το θαύμα που τότε κάναμε μόνοι μας, τώρα μπορούμε να το κάνουμε με άλλους και να είναι πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή του 15%».

Όσον αφορά στην ταυτότητα του νέου κινήματος ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «ο κόσμος χρειάζεται μία νέα πολιτική πρόταση, δεν χρειάζεται μία ρετουσαρισμένη πρόταση του παρελθόντος. Εντίμως κοιτώ στα μάτια τους ανθρώπους που είναι στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΙΔΗΣΟ, στη ΔΗΜΑΡ και τους λέω θα προχωρήσουμε μαζί αλλά όχι για να δοξάσουμε τις παλιές ταμπέλες. Δεν μας αφορά. Θα προχωρήσουμε μαζί όλοι για να φτιάξουμε ένα νέο κίνημα με μεγάλη ανανέωση του πολιτικού δυναμικού, με συμμετοχή των έμπειρων και καλών του παρελθόντος, αλλά αλλοίμονο αν το μέλλον έχει μόνο ανθρώπους απ' το παρελθόν».

Περιέγραψε τη συμφωνία που έχει συνάψει με την κ. Γεννηματά ως προς την οργάνωση του νέου κόμματος λέγοντας : «Έχουμε συμφωνήσει εγώ και η κ. Γεννηματά, με την έννοια ότι εδώ υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και οι δύο αρχηγοί παίρνουν το βάρος αυτής της συμφωνίας και του μέλλοντος των δύο κομμάτων, ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες διατηρούνται μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας και για λόγους αρχής, γιατί το κόμμα που ψηφίζει κάποιος δεν μπορεί να χάνεται σε μια εκλογική αναμέτρηση και για λόγους πρακτικούς, τα κόμματα έχουν εκπροσώπους στη Βουλή, έχουν δικαίωμα λόγου, άρα δεν μπορούμε ν' αποποιηθούμε αυτές τις θέσεις ευθύνης γιατί θα είναι εις βάρος των ψηφοφόρων τους».

Σημείωσε πως όσον αφορά στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, «έχουμε συμφωνήσει ότι εκλέγεται ένας αρχηγός, στις 20 Νοεμβρίου και είναι αρχηγός ενός καινούριου μεγάλου κόμματος. Η υποχρέωση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων είναι ν' ακολουθούν τη γραμμή του, ενώ θα υπάρχει κι ένα προσωρινό-αντιπροσωπευτικό όργανο που θα μετέχουν κι άλλοι, δεν θα ναι μόνος στις αποφάσεις… Είναι αρχηγός ένα καινούριο πρόσωπο και οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες υπακούουν τις αποφάσεις αυτής της καινούργιας ηγετικής ομάδας. Αυτό μας πάει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές η δέσμευση είναι ότι δεν κατεβαίνει Το Ποτάμι, ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατεβαίνει το νέο κόμμα, υπό την ηγεσία του νέου ηγέτη που θα χει αναδειχθεί στις επικείμενες εκλογές του Νοέμβρη».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί μετά τις εκλογές δήλωσε πως «επειδή ζούμε στην Ελλάδα, δεν έχει καμία αξία η συζήτηση για μετά τις εκλογές».

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης, που το πρωί επισκέφθηκε το νησί της Σαμοθράκης, παρακολούθησε την παρέλαση στο νησί και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κάλεσε για μία ακόμη φορά και από την Αλεξανδρούπολη «όλους να βοηθήσουν ώστε αυτή η διαδικασία στις 12 και στις 19 Νοέμβρη να είναι πολύ μεγάλη… Πρέπει να είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή γιατί τότε θα έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη λύση για τη χώρα. Ένα κόμμα δεν μπορεί να γεννηθεί με 50-100 χιλιάδες ψηφοφόρους. Πρέπει να γεννηθεί με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και αυτό θα του δώσει δύναμη, θα του ενισχύσει την αυτοπεποίθηση για να είναι αύριο ένας καθοριστικός παράγοντας εξουσίας στη χώρα μας. … Αν όλα πάνε καλά στις 20 του μήνα μπορούμε να έχουμε ένα μεγάλο προοδευτικό καινούριο κόμμα που από την πρώτη μέρα θα δώσει δείγματα γραφής και σ' ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι παράγοντας που θ' αλλάξει τη ζωή στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης