ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με φόντο την αναβάθμιση των F-16

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με φόντο την αναβάθμιση των F-16
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η έντονη πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την αναβάθμιση των F-16 που… προανήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος καλεί τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ερωτάται για τον χρόνο που θα υποβάλει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, για το κόστος του προγράμματος, τον τρόπο της πραγματοποίησής του, τα ανταλλάγματα προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Το θέμα φέρνει στη βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Σταύρος Θεοδωράκης, και… ερμηνεύοντας το μέχρι τώρα κλίμα, η συζήτηση αναμένεται να είναι «ζωηρή».

Η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής, στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα, με αφορμή την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε στην βουλή, καταλογίζει στον Πρωθυπουργό πλήρη άγνοια της πραγματικότητας και επικρίνει τον ίδιο αλλά και την κυβέρνησή του ότι επιδεικνύουν σιωπηρή ενοχή μπροστά στην αύξηση των φαινομένων βίας και την έξαρση της εγκληματικότητας.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να… προκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για την αυξημένη εγκληματικότητα και όπως όλα δείχνουν θα ανέβουν οι τόνοι. Ωστόσο, είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού αν θα θελήσει να μεταφέρει την κουβέντα στα φαινόμενα βίας ή θα θελήσει να περιοριστεί στην συζήτηση για την αναβάθμιση των F-16.

Τι ξέρουμε για τη συμφωνία

«Θα υπάρξει αναβάθμιση των F-16»: Με αυτή τη φράση ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο, έκανε γνωστή τη συμφωνία.

Μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) των ΗΠΑ ανέλαβε να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της εν λόγω αναβάθμισης.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει πιθανή στρατιωτική πώληση στο εξωτερικό για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Βασικός ανάδοχος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα είναι η Lockheed Martin, με έδρα το Τέξας. Η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V, πράγμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έως και 125 σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), 123 ενσωματωμένα συστήματα παγκόσμιας πλοήγησης LN260 (EGI) και συστήματα αδρανειακής πλοήγησης (INS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V και αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο DSCA χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη» και τόνισε πως «η αναβάθμιση των αεροσάκων F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει τη δυνατότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το NATO».

«Κόντρα» με το… καλημέρα – Η απάντηση κυβέρνησης και Καμμένου

Με την ανακοίνωση της συμφωνίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, με τη Νέα Δημοκρατία να αναφέρει ότι «θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «οροφή» για τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι τα 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας-15ετίας.

Μάλιστα, «παρακάλεσε» τον πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια».

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για «αδήριτη ανάγκη» αναβάθμισης των αεροσκαφών ενώ υπογράμμισε ότι «η διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση για τον αριθμό των F-16 που θα αναβαθμιστούν, θα ξεκινήσει μετά τις 2 Νοεμβρίου, οπότε το Αμερικανικό Κογκρέσο θα αποστείλει την πολυσέλιδη αναλυτική επιστολή με το πλαίσιο της συμφωνίας».

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι τα 2,4 δισ. δολάρια που υπολογίζει η αμερικανική πλευρά ως κόστος αναβάθμισης, αφορούν στα 123 από τα 153 αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο κλίμα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι «η αναβάθμιση των F-16 θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 1,1 δισ. σε βάθος δεκαετίας» και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «κυριαρχική πράξη της χώρας».

Την ίδια ώρα ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα «με παροιμιώδη προχειρότητα και έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση», εμφανίζοντας καθημερινά αλληλοαναιρούμενες εκδοχές της συμφωνίας.

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το πόσο τελικά θα κοστίσει η συμφωνία, πόσα αεροσκάφη αφορά, αν υπάρχουν ή όχι αντισταθμιστικά μέτρα και αν τελικά θα εμπλακεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και πώς συγκεκριμένα.

«Η Νέα Δημοκρατία ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθεί επιτέλους υπεύθυνα η Βουλή και οι πολίτες που ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και, κυρίως, διαφάνεια για μια τόσο σημαντική συμφωνία» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κικίλιας.

Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος περιέπλεξε την κατάσταση μιλώντας στη Βουλή και λέγοντας συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει συμφωνία:

«Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει ένα Letter of Request. Αναμένουμε την απάντηση των Αμερικανών. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δισ. δολάρια» είπε ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής.

«Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια, πιστεύω τελικά ότι θα είναι και κάτω από 800-700 εκατ.» συνέχισε ο κ. Καμμένος.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, δεν είναι δεδομένο ποια αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει να κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16. «Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη. Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η... Boeing», είπε.

Εξήγησε ακόμη, ότι με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούμε να δίνουμε πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο για την αναβάθμιση των F-16 περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό και την αποπληρωμή του έργου η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Αμερικανούς αντισταθμιστικά, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν τελικά αυτά, αν το ΥΠΕΘΑ κρίνει ότι κάτι τέτοιο δεν συμφέρει.

«Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:

Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες.