ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβεβαιώσεις Τσίπρα από το Brookings για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και πάταξη της διαφθοράς

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Με την ομιλία του και τη συζήτηση που ακολούθησε στο τμήμα Διεθνών Σχέσων του Ινστιτούτου Brookings καθώς και του Κέντρο Χάτσινς για τη Δημοσιονομική και Νομισματική Πολιτική του Ινστιτούτου, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, μίλησε για τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η Ελλάδα και για τη μεγάλη ύφεση που διήρκησε επτά χρόνια και η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, όπως τόνισε.

«Σήμερα είμαι πολύ περήφανος που μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στην στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, λέγοντας πως αυτή έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει καθώς περνάμε σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα, όχι μόνο στη διπλωματία ή την οικονομία ενώ πρόσθεσε ότι είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο, εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της όσα την έφεραν σε κρίση.

«Είναι ξεκάθαρο πως η είσοδος σε αυτή τη νέα εποχή δεν θα ήταν δυνατή αν η Ελλάδα είχε συνεχίσει το μονοπάτι που είχε πάρει 4,5 χρόνια πριν, όταν είχα επισκεφτεί ξανά το Ινστιτούτο Brookings», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και γι' αυτό, σχολίασε ο πρωθυπουργός, είναι μια καλή στιγμή να αναλογιστούμε επί των περασμένων ετών της κρίσης, αλλά και για τα βήματα που κάναμε για την ξεπεράσουμε. «Πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα θεμελιακά ερωτήματα: Γιατί η Ελλάδα καθυστέρησε τόσο, γιατί έπρεπε να μείνει σε πρόγραμμα τόσα χρόνια; Γιατί τα προηγούμενα δύο προγράμματος απέτυχαν; Ποιοι είναι οι λόγοι που η ελληνική οικονομία τώρα επιστρέφει;».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκε σε εικασίες που αποδείχτηκαν τελείως λάθος, με πολλαπλασιαστές που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως είπε, οι προβλέψεις του ΔΝΤ αποδείχτηκαν λάθος, με συνέπεια να υπονομευτεί η αξιοπιστία του Ταμείου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «είμαι ευτυχής που ακούω πως το ΔΝΤ διακηρύσσει πως θα αλλάξει πορεία, αφού και το ίδιο λέει ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα και επιμένει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η επίσκεψη μου στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα σε ένα κρίσιμο μομέντουμ, το οποίο είναι και το σωστό μομέντουμ για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε.

Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη διαφθορά και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους Έλληνες πολίτες, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, όπως είπε, είναι οι ακραίες δεξιές δυνάμεις, όχι αυτές που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και τις παρούσες πολιτικές. Τώρα αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση με τους διοργανωτές.

Πιστεύω στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών δικαιωμάτων, είπε και σημείωσε. Τόνισε την πεποίθησή του πως οι επιλογές που έκανε ήταν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

«Θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των στρατιωτικών δαπανών και την αναβάθμιση των F-16.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ )

Σύμφωνα με την απευθείας ελληνική μετάφραση, ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι ακόμα υπάρχουν ανοικτές συζητήσεις και πως θέλουμε να πείσουμε την αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να κρατήσει τις ισορροπίες στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως ό,τι συζητήθηκε είναι η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τα F16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου 'Αμυνας αξιολογούν ότι είναι κάτι που θα έχει μεγάλο όφελος για την ελληνικη πλευρά. Είπε ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά γεωστρατηγικό και ότι προσπάθησε να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα όπως έχει. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι να κρατήσουμε την ισορροπία και να δουλέψουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση και τις οποίες ανέπτυξε σε όλες τις επαφές που είχε. Δήλωσε πολύ αισιόδοξος τώρα για το σκέλος των επενδύσεων.

Δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, αναφέροντας ότι εκτιμά πως το πρόγραμμα στο Ελληνικό θα αρχίσει πολύ σύντομα. Πιθανώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι εργασίες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ )

Ερωτηθείς με αφορμή την περίπτωση της Eldorado, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύουν, πρέπει να σέβονται τους νόμους, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

«Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση εξαιτίας των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των θεσμών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στο Ινστιτούτο Brookings.

Τόνισε ότι η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα για το χρέος -την οποία και ανέπτυξε εν συντομία- ήταν πολύ σημαντική. Ανέφερε ότι πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ φοβόταν αν πάλι θα άρχιζαν ξανά ατέλειωτες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα χάνοντας χρόνο.

«Γιατί ο χρόνος είναι προτεραιότητα στη στρατηγική μας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το θέμα του κ. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, ότι μερικές φορές διαφωνούμε με τις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, όμως τις σεβόμαστε. «Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», είπε.

Στο ερώτημα «καλύτερα μέσα ή έξω το ΔΝΤ;» ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Τόνισε ότι έχουμε ολοκληρώσει το 80% των μεταρρυθμίσεων, πως ό,τι ήταν δύσκολο για εμάς έγινε, και ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα επ' αυτού.

Συνολικά, υπογράμμισε ότι, «δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ούτε για συζητήσεις» και πως όλοι πρέπει να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν.

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Πενς

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Αντιπρόεδρο Πενς, οι δύο πολιτικοί εισήλθαν σε μεγαλύτερο βάθος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και των περιφερειακών εξελίξεων. Συζητήθηκε και η οικονομία, αλλά με μια γεωπολιτική λογική και τονίστηκε ότι η σταθερότητα της Ελλάδας αλλά και το μέλλον των επενδύσεων έχει πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις σταθερές θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώθηκε ότι η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και η εξωστρέφεια που έχει τη δυνατότητα να δείξει η οικονομία της, ειδικά σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, έχουν γεωστρατηγική και γεωπολιτική αξία τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για τις ΗΠΑ. Αυτή την αξία αναγνωρίζει σταθερά και εμφατικά η πλευρά των ΗΠΑ, όπως επισημάνθηκε και χτες στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ αλλά και στη σημερινή με τον Αντιπρόεδρο Πενς.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της Τουρκίας, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή προοπτικής της και πως βέβαια αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική κατ΄εξακολούθησιν παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο Πενς φάκελο που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά στοιχεία -ανά μήνα από το 2013 έως τώρα, τον Οκτώβριο-, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Οι αμερικανικές αρχές ενημερώνονται σταθερά από την πρεσβεία για αυτά τα στοιχεία, ωστόσο ο Αντιπρόεδρος έδειξε να το εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή.

Από την πλευρά των ΗΠΑ σαφώς υπάρχει ανησυχία σε διάφορα επίπεδα, και για τις εσωτερικές εξελίξεις και για τις γενικότερες επιλογές της Τουρκίας σε γεωπολιτικό επίπεδο, και θεωρούν παράλληλα ολοένα και πιο σημαντική τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε η σημασία που έχει το επικείμενο ταξίδι του Έλληνας ΥΠΕξ στην Τουρκία. Υπογραμμίστηκε πόσο σημαντική είναι η εξέυρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων ΟΗΕ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων τέθηκαν και τα Δυτικά Βαλκάνια με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει το ρόλο της χώρας μας και τη στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η σημασία της οποίας αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της πΓΔΜ καθώς και η ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώθηκε η στήριξη των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό δρόμο της ΠΓΔΜ εφόσον το επιθυμεί και ο λαός της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ: θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει και αναγνωρίζουν απόλυτα τη σημασία της επίλυσης του ονοματολογικού. Στη συζήτηση για την ΠΓΔΜ δεν υπήρξαν εκπλήξεις, δεν ασκήθηκαν πιέσεις. Επισημάνθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνει η πλευρά της ΠΓΔΜ τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Κατά τη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη Σούδα, παρά μόνο γενικότερα για την αμυντική συνεργασία, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Από την πλευρά των ΗΠΑ αναγνωρίζεται ότι δεδομένης της σημασίας που έχει η θέση της Ελλάδας, η αμυντική διάσταση είναι μια σημαντική διάσταση.

Συζητήθηκαν και ενεργειακά ζητήματα, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει το σημαντικό ζήτημα του κέντρου FSRU, επικεντρώνοντας στις μεγάλες προοπτικές που έχει, ενώ αναγνωρίστηκε και από τις ΗΠΑ η σημασία της.

Στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης