Μητσοτάκης: Στήριξη επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα και μείωση του μη μισθολογικού κόστους
Την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα και με μείωση του μη μισθολογικού κόστους, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση που έκανε στο προσυνέδριο της ΝΔ, για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Μετά την τοποθέτηση τριών εκπροσώπων επιτυχημένων επιχειρήσεων που ήταν οι ομιλητές του πρώτου πάνελ και ανέπτυξαν πώς πέτυχαν να διατηρήσουν και να μεγαλώσουν ακόμη και σε συνθήκες κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι:
Κόντρα στην απαισιοδοξία και στην μαυρίλα που επικρατεί οι άνθρωποι αυτοί δεν συμβιβάστηκαν με την μετριότητα και στόχευσαν στην παγκόσμια αγορά. Σημείωσε ότι ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο να δημιουργηθούν επιχειρήσεις εξωστρεφείς, με νέους εργαζόμενους που αξιοποιούν το υψηλό δυναμικό των πανεπιστημίων, πληρώνουν καλά και προσφέρουν καλό περιβάλλον και ομαδικότητα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
«Πρέπει να αποτελεί κεντρική επιλογή από την πλευρά της κυβέρνησης η στήριξη τέτοιων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο και πρόσθεσε πως «μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, οι Σκουριές κλπ. Είναι σημαντικές επενδύσεις, αλλά πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα γενιά που να αντιλαμβάνονται την επιχειρηματικότητα με τους όρους που αναφέραμε. Η υγιής νέα επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί με φορολογικά κίνητρα, με κατάρτιση και διευκόλυνση της πρόσβασης σε καλύτερο στελεχιακό δυναμικό».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε, δε, και την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ ρώτησε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που μετείχαν στο πάνελ, αν έχουν πρόβλημα απώλειας εργαζομένων τα χρόνια της κρίσης, γιατί κάποιοι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί βρίσκουν καλύτερες συνθήκες;
Η απάντηση που πήρε είναι ότι πράγματι τα τελευταία τρία χρόνια οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχαν παλαιότερα, το άφθονο και υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Με την συμμετοχή ανθρώπων της εργασίας αλλά και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, ξεκίνησε το πρωί το πρώτο θεματικό προσυνέδριο της ΝΔ με αντικείμενο τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Σε μία συμβολική κίνηση η ΝΔ επέλεξε για τόπο του συνεδρίου τη Νίκαια, μία περιοχή που είναι συνδεδεμένη με τον κόσμο της εργασίας, με τους ανέργους, αλλά και με παράδοση εργατικών και κοινωνικών αγώνων.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου που είχε διατεθεί ηλεκτρονικά στους πολίτες, από τον γραμματέα προγράμματος, Γιώργο Στεργίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ευθύνη της σύνταξης των ερωτήσεων είχε ο τομέας προγράμματος, που υπάγεται στον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη. Στέλεχος του τομέα σημείωνε ότι:
Δεν είναι δημοσκόπηση και είναι εμφανές ότι συμμετείχαν άνθρωποι με φιλελεύθερες αντιλήψεις και για τον τομέα της εργασίας. Από την άλλη, όμως, δείχνει ότι οι φιλελεύθερες απόψεις κερδίζουν έδαφος στον κόσμο της εργασίας όπως και μεταξύ των ανέργων.
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 17.844 άτομα. Ο κ. Στεργίου εξήγησε ότι δεν συνιστά δημοσκόπηση γι' αυτό και απάντησαν σε ποσοστά, 77% άνδρες και 23% γυναίκες. Ωστόσο, είπε ότι υπήρχε αντιπροσωπευτικότητα από όλες τις κοινωνικές ομάδες (24,8% ελεύθεροι επαγγελματίες και 21,9% ιδιωτικοί υπάλληλοι), σημείωσε ότι ήταν σημαντική η εκπροσώπηση των δημοσίων υπαλλήλων (21,3%), ενώ υπάρχει και ηλικιακή αντιπροσωπευτικότητα.
Το πιο σημαντικό εύρημα, σύμφωνα με τους υπευθύνους του τομέα, ήταν από την πρώτη ερώτηση, καθώς το 79,7% απάντησε ότι τάσσεται υπέρ μιας πιο φιλικής πολιτικής για τις επενδύσεις από την πλευρά του κράτους για την ενίσχυση της απασχόλησης, έναντι 20,3% που προέκρινε μία πιο προστατευτική πολιτική από την πλευρά του κράτους για την ενίσχυση της απασχόλησης.
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Επίσης, το 87% ζητά την δημιουργία φιλικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, δίχως όμως παράβαση της εργατικής νομοθεσίας (μόνο το 8,7% αποδέχεται την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας). Ποσοστό 66,9% προτείνει όχι μόνο επιδόματα για τους ανέργους, αλλά ειδικά προγράμματα ενίσχυσης και επανακατάρτισης, προκειμένου να βοηθηθούν οι άνεργοι για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Μόνο το 9,3% τάσσεται υπέρ ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος επιδομάτων.
Ως μεγάλη απειλή για την αγορά εργασίας ποσοστό 51,2% θεωρεί τα μεγάλα φορολογικά βάρη. Το 67,3% θεωρεί ότι κλειδί για την δημιουργία θέσεων εργασίας είναι φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Το 67,7 % θέλουν να αποφασίζουν μόνοι τους την σχέση εργασίας τους με τους εργοδότες, ενώ το 13,7% προτιμά την διαμεσολάβηση των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Το 47,7% αξιολογεί ως σημαντικότερη προτεραιότητα την στήριξη του ιδιωτικού τομέα για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 15% θεωρεί ότι σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος, το 14,5% θεωρεί ότι σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η στήριξη των ζευγαριών για την δημιουργία οικογένειας, το 13,9% η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το 5,2% η στήριξη των ανέργων και το 3,7% η στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος.