ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Human Rights Watch κατά κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μόρια

EUROKINISSI

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε ερευνήτριες της Human Rights Watch την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, παραλληλίζοντας το hot spot με «στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Η Emina Cerimovic και η Εύα Κοσσέ που ενημέρωσαν τη Βουλή για τα προβλήματα προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την εικόνα του καταυλισμού, καλώντας την κυβέρνηση να μεταφέρει άμεσα τους πρόσφυγες σε ένα ασφαλέστερο μέρος.

«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο», τόνισε η Emina Cerimovic, υπογραμμίζοντας ότι το διάστημα που έμεινε εκεί διαπίστωσε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που επάγει ψυχικές νόσους, ενώ κατέγραψε και πολλές απόπειρες αυτοκτονίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Τόσο η Emina Cerimovic που υπήρξε και η ίδια πρόσφυγας όσο και η Εύα Κοσσέ επέκριναν την κυβέρνηση για αδιαφορία, φθάνοντας μάλιστα, στο σημείο να ζητήσουν τη «βοήθεια» των βουλευτών προκειμένου να πληροφορηθούν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει του χειμώνα. «Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβουλο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και τελικά συναντηθήκαμε με έναν κύριο που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης για τον χειμώνα και από την Ύπατη Αρμοστεία μας είπαν ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό», είπε η Εύα Κοσσέ.

Σε ότι αφορά στην καθημερινότητων των προσφύγων στον καταυλισμό της Μόριας, η Emina Cerimovic μίλησαν για καθημερινούς καυγάδες, ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που αρκείται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι νερού, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους πρόσφυγες με αναπηρία.

Απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών αναφορικά με το φημολογούμενο σχέδιο φιλοξενίας σε πλωτά μέσα, υποστήριξε ότι δεν είναι καλή ιδέα, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν δει άλλους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα κατά το ταξίδι τους.

Πάντως, η κ. Κοσσέ επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Ε.Ε. στο προσφυγικό δεν είναι δίκαιη, καθώς «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι νίπτουν τας χείρας τους και δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης