ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσμα Τσίπρα και Καμμένου για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Σύγχυση σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό επικράτησε χθες, καθώς πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας προέβησαν σε αντικρουόμενες δηλώσεις.

Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στις εν εξελίξει συνομιλίες των δύο κοινοτήτων, κάνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι «πραγματικά ντροπιαστικό το γεγονός ότι επί 41 χρόνια - όσα και η ηλικία μου - η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη» ζητώντας λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού με στόχο το όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων - καθώς και των άλλων κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας δήλωνε από τη Λευκωσία ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μόνο όταν «θα επιτρέψει μια επόμενη παρέλαση να γίνει στο Ριζοκάρπασο, στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στα κατεχόμενα εδάφη, να ψάλλουμε τον πανηγυρικό στον Απόστολο Ανδρέα».

Όπως γίνεται αντιληπτό οι δύο δηλώσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά τόσο για τη στάση της ελληνικής πλευράς στις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και για τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος σε περίπτωση που οι δικοινοτικές συζητήσεις στο νησί προχωρήσουν σε σημείο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για επίλυση του Κυπριακού.

Είναι η δεύτερη φορά που αποτυπώνεται το χάσμα μεταξύ των δύο εταίρων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τον Φεβρουάριο, στην πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτεταμένως στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και την αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων ενώ ήταν η πρώτη φορά που έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με δικοινοτικές ομάδες και συνομίλησε με ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους ακτιβιστές. Λίγες μέρες αργότερα, στην πρώτη επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο νησί, ως υπουργός Άμυνας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έφτασε στο σημείο να προτρέψει τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ να σηκώσουν την ελληνική σημαία στα κατεχόμενα εδάφη.

Και μπορεί στην πρώτη φάση της συνύπαρξης των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση να μην προέκυψε ζήτημα πραγματικής διαχείρισης των διαφορών τους στα εθνικά θέματα, όμως οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι πιθανόν να φέρουν σοβαρές ενδοκυβερνητικές τριβές πολύ συντομότερα από ό,τι ορισμένοι πιστεύουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης