ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «υπέρ» και τα «κατά» των... υποψήφιων Προέδρων της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Γ.Τ Ν.Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Τον δέκατο Πρόεδρο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας καλείται να επιλέξει μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ημέρα να θεωρείται πιθανή για την ανακοίνωση από τις 15 Ιανουαρίου και μετά. 

Η άσκηση είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτή του 2019, οι ισορροπίες εντός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είναι εύθραυστες, η παράταξη πληγώθηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα δημοσκοπικά ποσοστά απέχουν κατά πολύ από το 41%.

Tο πολιτικό τοπίο κατακερματίστηκε με την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διεθνώς, η επιστροφή Τραμπ και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη γειτονιά μας, με την Τουρκία να δείχνει εκ νέου τάσεις επεκτατισμού, ανεβάζουν τον πήχη των συνδυασμένων ικανοτήτων που θα πρέπει να κατέχει ο νέος Πρόεδρος ώστε να ανταποκριθεί επάξια στο ρόλο του.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δυσκολεύουν την απόφαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος καλείται να σταθμίσει τα «συν» και τα «πλην» των υποψηφίων, γνωρίζοντας πως το ρεκορ των 261 ψήφων που έλαβε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου το 2019, σηματοδοτώντας μια ευρεία συναίνεση, αναγκαία για τη χώρα, είναι αδύνατον να επαναληφθεί. Τέλεια λύση, δεν υπάρχει.

Τηλεοπτικό διάγγελμα και «κλειστά κινητά»

Μέχρι ώρας ο Πρωθυπουργός κρατά τα κλειστά τα χαρτιά του και όσοι γύρω του γνωρίζουν κάποια από τα ονόματα τα οποία εξετάζει, έχουν πάρει όρκο σιωπής, όπως είχαν πράξει και το 2019. Διαρροές σε αυτή τη φάση δε συγχωρούνται καθώς όποιο όνομα ακούγεται, «καίγεται».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Τετάρτη θα επισκεφτεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι βέβαιο ότι θα την ενημερώσει για τις προθέσεις του και είτε θα την ευχαριστήσει για τη θητεία της και τη συνεργασία τους, είτε θα την ενημερώσει ότι θα την προτείνει για μια δεύτερη θητεία, ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει όμως μικρές πιθανότητες.

Θα ακολουθήσει, είτε το απόγευμα της ίδια ημέρας, είτε στις 16 του μήνα, είτε και μέσα στο διήμερο 19- 20 Ιανουαρίου, τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί στις 17 και 18 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στο Βερολίνο με τους ηγέτες του ΕΛΚ. Πιθανότερη ημερομηνία κρίνεται η 15η Ιανουαρίου καθώς το θέμα «σέρνεται» ήδη πολύ καιρό και αρχίζει να κακοφορμίζει.

Όπως και το 2020, αναμένεται τα κινητά τηλέφωνα όλων των συνεργατών στο Μέγαρο Μαξίμου να κλείσουν και να αποσυρθούν σε ασφαλές σημείο μετά την εγγραφή του τηλεοπτικού μηνύματος, ώστε να μηδενιστεί το ενδεχόμενο διαρροών. Για κάποιες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα απαντά σε καμία ερώτηση και σε καμία κλήση δημοσιογράφων τηρώντας «σιγή ασυρμάτου».

Τα «sos» του νέου Προέδρου

Όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου σε όλους τους τόνους, ο Πρωθυπουργός μαζί με το όνομα, θα ανακοινώσει και ένα σκεπτικό πίσω από την πρόταση του συγκεκριμένου προσώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός επιθυμεί η θέση να πληρωθεί όχι από απόμαχο της πολιτικής αλλά από πρόσωπο με ενεργή πολιτική ή κοινωνική δράση.

Το σίγουρο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει έναν υποψήφιο ο οποίος θα συμβολίζει την ενότητα και θα είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

Υπενθυμίζεται πως το μακρινό 2020, ο Πρωθυπουργός περιέγραφε τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την θέση. «Πρέπει να διαθέτει γνώσεις κύρος και διεθνή εμπειρία, ώστε να συνδράμει θετικά στην εσωτερική ζωή της χώρας, αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό».

Δικηγόροι, συνταγματολόγοι και Δικαστικοί…

Στα τυπικά χαρακτηριστικά, ας σημειωθεί πως και οι 8 Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας είχαν άψογη γνώση νομικών. Οι γνώσεις αυτές τους έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τα όρια του συντάγματος και του ρόλου τους, να διαχειρίζοντια Συνταγματικές αναθεωρήσεις, να λειτουργούν ευεργετικά σε στιγμές κρίσης συγκαλόντας συμβούλια αρχηγών και να διευκολύνουν σχηματισμούς κυβερνήσεων αλλά και να μπορούν να μεταφέρουν στο εξωτερικό με πυγμή, δίκαια αιτήματα της Ελλάδας, είτε αυτά αφορούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είτε τις γερμανικές αποζημιώσεις, είτε αποκαλύπτοντας το παράλογο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1974 σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1934, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1929, υφηγητής το 1930 και έκτακτος καθηγητής στη Νομική Αθηνών το 1932. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, μετά την αποφοίτησή του, άσκησε, από το 1930, τη δικηγορία στην πόλη των Σερρών. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έγινε διεθνώς γνωστός ως ο Ανακριτής της υποθέσεως πολιτικής δολοφονίας του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Κωστής Στεφανόπουλος από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι και το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Ο Κάρολος Παπούλιας σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μιλάνου και Κολωνίας όπου και ανηγορεύθη διδάκτωρ της Νομικής Σχολής. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι συνταγματολόγος ενώ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Φαβορί» ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ένα από τα «φαβορί» είναι ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Έχει φύγει εδώ και χρόνια από τη Βουλή αλλά όχι και από την πολιτική. Ο κύκλος ιδεών που ίδρυσε έχει ως στόχο να αντιταχθεί σε «απλουστεύσεις, ψέματα, ή ακόμα και ψευδαισθήσεις, από γενικολογίες, υπεκφυγές, αδιαφορία για τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, από άγνοια του ιστορικού βάθους των προβλημάτων».

Μία υποψηφιότητα Βενιζέλου θα επιτύγχανε το στόχο της ευρείας πλειοψηφίας καθώς θα ανάγκαζε το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει. Το ομολογούν σε πηγαδάκια και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείται κορυφαίος συνταγματολόγος, ενώ έχει σημαντική εμπειρία και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Με δήλωσή του το 2015 η Ελλάδα εξαιρεί από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου τις εξής δύο κατηγορίες διαφορών, διαφορές σχετικές με στρατιωτικές δραστηριότητες και μέτρα που λαμβάνονται από τη χώρα μας για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, για σκοπούς εθνικής άμυνας και διαφορές σχετικές με τα σύνορα της Ελλάδος ή με ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας. Του το αναγνωρίζει συχνά - πυκνά ο Αντώνης Σαμαράς και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στις εν εξελίξει συζητήσεις με την Τουρκία.

Αν και προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι δύσκολα θα συναντήσει αντιδράσεις από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς επί κυβερνητικής θητείας Αντώνη Σαμαρά στήριξε την κυβέρνηση και στηρίχθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στα «αρνητικά» για κάποιους η ισχυρή προσωπικότητα Βενιζέλου, για άλλους το ότι δεν προέρχεται από την κεντροδεξιά όπως αρκετοί εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επιθυμούν.

Ο «χαμηλών τόνων» Λουκάς Παπαδήμος

Ένα όνομα στο οποίο αναφέρθηκε το CNN Greece από τις 1 Δεκεμβρίου, σε ανύποπτο χρόνο, είναι αυτό του Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Παπαδήμος έχει διατελέσει Πρωθυπουργός της Οικουμενικής κυβέρνησης την πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τα χρόνια 2011-2012. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 έως το 2002, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 έως το 2010. Ένα στέλεχος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (υπήρξε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου το 2010) το οποίο συνδέθηκε με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίστηκε Πρωθυπουργός στις 11 Νοεμβρίου του 2011 με αντιπροέδρους τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκαν εκτός αρκετών υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης και στελέχη των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Υπενθυμίζεται πως ο Λουκάς Παπαδήμος στις 25 Μαΐου του 2017 τραυματίστηκε έπειτα από έκρηξη παγιδευμένου φακέλου μέσα στο αυτοκίνητό του. Έμεινε για ένα μήνα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μέχρι να πάρει εξιτήριο. Στον «Ευαγγελισμό» είχε βρεθεί το μακρινό 2017 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επισκεφθεί τον πρώην πρωθυπουργό…

Την Κυβέρνηση Παπαδήμου είχε στηρίξει πέρα από το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ του … Αντώνη Σαμαρά. Δύσκολα θα εκτιμούσαν πολλοί ο πρώην Πρωθυπουργός θα καταψήφιζε μία τέτοια επιλογή…

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Λουκά Παπαδήμου ήταν σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δίπλα του καθόταν ο Αλέξης Τσίπρας…

Στα «αρνητικά» και αυτής της επιλογής για κάποιους εντός ΝΔ, το ότι δεν προέρχεται από την κεντροδεξιά, κάποιοι θεωρούν πως είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και πως έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ενεργή δράση, ενώ πρόκειται και για ένα πρόσωπο το οποίο στιγματίστηκε στα μάτια κάποιων πολιτών την περίοδο της κρίσης.

Αλέκος Παπαδόπουλος: Ο «ανένδοτος εκσυγχρονιστής»

«Διακρίνεται για τη βαθιά του μόρφωση, τη γνώση της Ιστορίας, την προσήλωσή του σε αρχές και για το πνεύμα του το ανοιχτό στα ευρωπαϊκά ρεύματα» δηλώνουν πολλοί για τον Αλέκο Παπαδόπουλο πρώην Υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας ενώ επι ημερών του ψηφίστηκε το Σχέδιο Καποδίστριας, η δημιουργία της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής «Συνήγορος του Πολίτη» και η δημιουργία του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που απαιτεί το αξίωμα, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να πετύχει συναινέσεις και ειδικά με το ΠΑΣΟΚ.

Για πολλούς έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια από την πολιτική αλλά και από τη δημόσια σφαίρα και η επιλογή του δεν φαντάζει για αυτούς τους λόγους ως η πιο πιθανή.

Το σενάριο παραμονής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Το απόγευμα της 15ης Ιανουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας την μέχρι τότε Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ένα πρόσωπο έκπληξη το οποίο ελάχιστα είχε «παίξει» τις προηγούμενες ημέρες.

Η κα Σακελλαροπούλου προήχθη στο βαθμό του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2018 μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ψηφοφορία, στις 22 Ιανουαρίου, ήταν η μοναδική υποψηφιότητα και εκλέχτηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους. Η πρώτη γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η νομική εμπειρία της είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και η συμπάθεια που τρέφει για αυτή το λεγόμενο «πολιτικό κέντρο».

Στη διάρκεια της θητείας της δεν προκάλεσε, ενώ μία απόφαση του Πρωθυπουργού να την ξαναπροτείνει θα εγκλώβιζε σε μεγάλο βαθμό την αντιπολίτευση η οποία την ψήφισε την πρώτη φορά.

Το πρόβλημα με την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου είναι πως ενόχλησε αρκετούς μέσα στη ΝΔ, μεγάλος αριθμός γαλάζιων βουλευτών δεν της συγχωρούν τη συμμετοχή της σε εορταστική βραδιά για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, κάποιοι εξ’ αυτών απείλησαν μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να την καταψηφίσουν.

Η δε ακατάσχετη προεδρολογία των τελευταίων μηνών η οποία δεν «ξεκόβεται» από το Μαξίμου αποτελεσματικά, μειώνει τις πιθανότητες αυτό το σενάριο να προχωρήσει.

Η λύση του Γιάννη Στουρνάρα

Όλο και πιο συχνά ακούγεται τελευταία το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα. Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει οικογενειακές αναφορές στην αριστερά και θητεία ως Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από το 1986 έως το 1989 (με υπουργό πρώτα τον Κώστα Σημίτη και μετά τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη).

Η θέση του κεντρικού τραπεζίτη, την οποία κατέχει από τον Ιούνιο του 2014 του έχει προσφέρει μία εμπειρία αδιαμφισβήτητη, ενώ διαθέτει και πολιτική εμπειρία κρίσιμη για το πόστο. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2009 –Ιούνιος 2012) και Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Μάιος-Ιούνιος 2012). Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν Υπουργός Οικονομικών.

Εφόσον επιλεγεί «αδειάζει» και η θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη, δίνοντας τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να τοποθετήσει πρόσωπο το οποίο η ίδια επιθυμεί για μία εξαετή θητεία.

Το ότι προέρχεται από την κεντροαριστερά για κάποιους στη ΝΔ θεωρείται ως αρνητικό, είναι από τα πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από πολιτικούς χώρους τα χρόνια της κρίσης ενώ πρόσφατα ο ίδιος «εκλεισε» τέτοια σενάρια λέγοντας πως «Η χώρα έχει Πρόεδρο».

Ο φλεγματικός Κώστας Τασούλας

Άνθρωπος με φλεγματικό χιούμορ, μεγάλη παιδεία, συμπαθής διαπαραταξιακά, με νομικές γνώσεις και σημαντική πολιτική εμπειρία ο Κώστας Τασούλας.

Διετέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα την περίοδο 1981–1990, ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας την περίοδο 1989–1990 καθώς και πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από τον Οκτώβριο του 1990 έως τον Σεπτέμβριο του 1993.

Εφόσον ο Πρωθυπουργός προχωρήσει σε αυτό το σενάριο τότε θα έχει κάνει μία κομματική επιλογή η οποία σίγουρα θα ενθουσιάσει τους γαλάζιους Βουλευτές.

Ο Πρωθυπουργός θα θωρακίσει την κοινοβουλευτική του ομάδα όμως δεν θα στείλει μήνυμα συναινέσεων, παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Τασούλας μπορεί να πάρει τις ψήφους και βουλευτών εκτός ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης