Πώς «αναθερμάνθηκε» το 2024 το Κυπριακό - Η κινητικότητα και ο πήχης των προσδοκιών
Μετά από 7,5 σχεδόν χρόνια στασιμότητας, το 2024 ήταν μία χρονιά κινητικότητας για το Κυπριακό. Φέτος συμπληρώθηκε μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή και τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Έχουν περάσει 20 χρόνια από το ιστορικό «Όχι» στο σχέδιο Ανάν και τα ιστορικά δημοψηφίσματα στην Κύπρο στις 24 Απριλίου του 2004 που οδήγησαν στην απόρριψη του σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με τη σφραγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έκτοτε, αναζητείται μία «ρωγμή» στο αδιέξοδο του Κυπριακού προκειμένου να να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Ξανά στη διεθνή ατζέντα το Κυπριακό
Φέτος, το ευαίσθητο θέμα είναι ζωντανό στη διεθνή ατζέντα. Ξεκίνησε με τον διορισμό της νέας προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ η οποία ανέλαβε να βγάλει εις πέρας τον μαραθώνιο για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η νέα απεσταλμένη συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Υπενθυμίζεται πώς στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Νοέμβριο που μας πέρασε, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι τελικά και προς όφελος του Κυπριακού».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά την συνάντησή του με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει θερμά τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών.
Ωστόσο, η Τουρκία επιχείρησε να δυναμιτίσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπιρακού, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε λίγο ούτε πολύ να δηλώνει πως το 1974 τα τουρκικά στρατεύματα έπρεπε να είχαν καταλάβει όλη την Κύπρο, ξεδιπλώνοντας τα επεκτατικά του σχέδια.
«Αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας», δήλωσε χαρακτηριστικά
Πρώην ΥΠΕΞ ψευδοκράτους στο CNN Greece: «Δεν έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι»
Ο πρώην διαπραγματευτής και πρώην «Υπουργός Εξωτερικών», της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», Οζντίλ Ναμί μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece (16/04/24) για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέφερε ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει γιατί δεν λύθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στο Κραν Μοντανά.
Τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης τους Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ επιμένουν στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ο Οζντίλ Ναμί υπογράμμισε πώς «μια λύση στο Κυπριακό θα επιτρέψει στην Τουρκία να αφαιρέσει μια τεράστια πηγή προβλημάτων στις διεθνείς της σχέσεις, κυρίως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ» αναφέροντας ότι θα επιτρέψει στην Άγκυρα να συμμετάσχει σε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και να βελτιώσει την όλα τα στελέχη της οικονομίας και των περιφερειακών της σχέσεων.
Η σκληρή γραμμή της Άγκυρας
Στις 5 Απριλίου ο ηγέτης του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, όπου και διεμήνυσε ότι δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα από την κυριαρχική ισότητα και το ίσο εθνικό καθεστώς.
Επανέλαβε πώς αν δεν γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη θέση, οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσουν καθώς δεν υπάρχει κοινό έδαφος.
Αναλλοίωτη η θέση της Αθήνας για το Κυπριακό
Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα όπως και η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, μίας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Η Αθήνα έχει υπογραμμίσει πώς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο «δύο κρατών».
Στην ίδια γραμμή και η ΕΕ με το μοντέλο συνομοσπονδίας που επιδιώκουν Άγκυρα και Ερσίν Τατάρ να μην γίνεται αποδεκτό από τις Βρυξέλλες. Τον περασμένο Ιούνιο ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζοντας την επιθυμία της Αθήνας να συνεχίσει το έργο της η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν ώστε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αναζήτησης κοινού εδάφους.
Η Λευκωσία δήλωσε «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις
«Δημόσια το λέμε για την ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση, για να δούμε αν υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι μια σημαντική βδομάδα που μακάρι να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. Είμαστε έτοιμοι από δικής μας πλευράς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στο γεύμα που παράθεσε (03/06) ο πρέσβης του Βελγίου.
Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με τον οποίο χάραξαν από κοινού τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Προσπάθεια τετελεσμένων από Τουρκία και Ψευδοκράτος
Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974, με το Ψευδοκράτος και την Τουρκία να συνεχίζουν τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων, με στόχο να νομιμοποιήσουν την παράνομη εισβολή και κατοχή στήνοντας φιέστα στα Κατεχόμενα.
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν απομακρύνεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο επανέλαβε πώς για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να «είναι σύμφωνα με την πολιτική φιλολογία και τον ορθό τρόπο, να απαιτήσουμε την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τδβκ με το ελληνοκυπριακό κράτος του νότου για μια συμφωνία που να προβλέπει τη συνεργασία των δύο κρατών».
Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλίου), ο Τούρκος Πρόεδρος πρόβαλε ξανά τις καινοφανείς θέσεις της Άγκυρας για το Κυπριακό, θέτοντας θέμα αναγνώρισης του Ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα.
«Στα μάτια μας, η "ΤΔΒΚ" είναι πλήρες μέλος των τουρκικών κρατών. Η προσέγγισή τους, ειδικά του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει στην ίδια θέση με τη δική μας. Η "ΤΔΒΚ" ήταν επίσης παρούσα στην τελευταία σύνοδο κορυφής των Τουρκογενών Κρατών στη Σούσα. Από τώρα και στο εξής, προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς να οδηγήσουμε την "ΤΔΒΚ" στο σημείο της πλήρους ιδιότητας μέλους. Αυτό το αναπτύσσουμε και με τα τουρκικά κράτη όπου έχουμε σχέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» καταδίκασε «τις προσπάθειες της Τουρκίας να προωθήσει την αναγνώριση της παράνομης αποκαλούμενης οντότητας «ΤΔΒΚ», στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.
Την ίδια ώρα, και η Λευκωσία εξέφρασε με διαβήματα τη δυσαρέσκειά της προς τη Βουδαπέστη για την παρουσία του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στην άτυπη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στη Σούσα, όπου η Άγκυρα επιχείρησε για ακόμη μια φορά την νομιμοποίηση του ψευδοκράτους.
Την ίδια περίοδο η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Ανχελα Κουεγιάρ, απηύθυνε ανοικτή επιστολή στους πολίτες της Κύπρου εν όψει της υποβολής της έκθεσής της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας πώς «είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις. Τώρα, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, παραμένοντας πεπεισμένοι ότι ένα κοινό μέλλον θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες σε όλους τους Κύπριους».
Η Λευκωσία επανέλαβε την πάγια θέση της πώς «οποιαδήποτε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».
Τις προθέσεις του σε σχέση με τα επόμενα βήματα και τις προοπτικές που υπάρχουν για επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού αποκάλυψε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ύστερα από δικό της αίτημα.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την πλευρά του τότε τόνισε ότι: «η λύση του Κυπριακού ζητήματος οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Το ελληνικό αίτημα για το Κυπριακό
Για περίπου 40 λεπτά συνομίλησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 10 Ιουλίου.
Ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι το Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Στην ανακοίνωση ωστόσο που εξέδωσε η τουρκική προεδρία για το περιεχόμενο της συνάντησης, δεν υπήρχε ούτε μία λέξη για το Κυπριακό.
Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με το Κυπριακό να να βρίσκεται στην ατζέντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη ο Διεθνής Οργανισμός να παραμείνει το πλαίσιο που καθορίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος για το Κυπριακό
Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε στον Αντόνιο Γκουτέρες την διάθεσή του για συμμετοχή σε μια τριμερή συνάντηση με τον ηγέτη του Ψευδοκράτους αλλά και με την τουρκική αντιπροσωπία ενώ ταυτόχρονα εστίασε στις κινήσεις της Λευκωσίας για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στους «18 μήνες που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και όχι ευχολόγια, έχουμε αποδείξει την πολιτική της βούληση, την ετοιμότητα της για επανέναρξη των συνομιλιών».
Κατά την έκτη συνάντηση σε διάστημα 15 μηνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει ο διάλογος υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα το Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στήριξη Μπάιντεν στη Λευκωσία
Ο Τζο Μπάιντεν κατά την συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη αναγνώρισε την 50η επέτειο από τη διαίρεση του νησιού επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά την στήριξή του προς την Λευκωσία, με την Ουάσινγκτον να παραμένει πλήρως προσηλωμένη στο πλαίσιο του ΟΗΕ απορρίπτοντας τις τουρκικές αιτιάσεις, αλλά και του Ψευδοκράτους περί λύσης δύο κρατών.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά του τόνισε πώς η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και ότι βασίζεται «στην στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό, μία λύση σύμφωνα με το Συμβούλιο του ΟΗΕ, μία λύση που βασίζεται στις κοινές μας αξίες και αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων».
Είχε προηγηθεί η ενόχληση της Άγκυρας στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν προχώρησε σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αμερικανικό Πεντάγωνο εναντίον της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κύπρου, την οποία θεωρεί, όπως αναφέρει, απειλή για τα στρατηγικά της συμφέροντα κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι παίρνει θέση υπέρ της Λευκωσίας με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τους Τουρκοκύπριους και την ίδια την Τουρκία.
Το αδιέξοδο στο Κυπριακό και οι διαφωνίες
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ηγέτης του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ προσήλθαν με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στα μέσα Οκτωβρίου χωρίς ωστόσο να βγαίνει λευκός καπνός.
Κατά το άτυπο γεύμα Χριστοδουλίδης και Τατάρ συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Η Λευκωσία δεν υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές όπως ενιαία κυριαρχία, ενιαία προσωπικότητα, ενιαία ιθαγένεια, τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη λειτουργικότητα του κράτους, κάτι που είναι αναγκαίο για ένα κράτος μέλος της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο ηγέτης τους Ψευδοκράτους επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας περί λύσης δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας ενώ παράλληλα εξέφρασε παράπονο για την Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ Μαρία Άνγκελα Ολγκίν πώς δεν συμπεριέλαβε τις δικές του γραμμές μέσα στην έκθεσή της με τον Αντόνιο Γκουτέρες να σκέφτεται το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο των διευρυμένων επαφών.
Το άλυτο Κυπριακό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημέρωσε τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (18.11.2024) για τις εξελίξεις σε σχέση με την 11η Σύνοδο Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Τουρκoγενών Κρατών και τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνέχιση και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του πακέτου των εκθέσεων για τη διαδικασία διεύρυνσης του 2024 πώς στα θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, περιλαμβάνεται το Κυπριακό ζήτημα, η τουρκική συμπεριφορά προς την Κυπριακή Δημοκρατία και η περιφερειακή συνεργασία.
Υπενθυμίζεται πώς στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βουδαπέστη τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πώς «η Τουρκία ενεργεί με στρατηγική προοπτική την πλήρη ένταξη στην ΕΕ», με τον δεύτερο να απαντά πώς «η ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνά μέσα και από το Κυπριακό, περνά μέσα και από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ».
Από την πλευρά της Άγκυρας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στη Σύνοδο της ΕΠΚ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων επικαλούμενος το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ως ένα επιπλέον επιχείρημα για την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχυθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σχεδιασμός για σύγκληση διευρυμένης συνάντησης
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες φέρεται κατά τη σύντομη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της 29ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP29, στο Μπακού στις 13 Νοεμβρίου να ανέφερε πώς ο σχεδιασμός για σύγκληση διευρυμένης συνάντησης προχωρά και έχει λάβει σύμφωνη γνώμη από όλα τα μέρη σημειώνοντας πώς το επόμενο διάστημα η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη για συντονισμό και προεργασία.
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με αποστολή της στην Κύπρο.
Άγνωστο παραμένει το πότε θα προχωρήσουν οι διεργασίες για τη σύγκληση διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό, ωστόσο η Λευκωσία ελπίζει πώς η διεθνοποίηση του ζητήματος θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις τουρκικές επιδιώξεις για αλλαγή του πλαισίου λύσης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Πενταμερής συνάντησης ανάμεσα σε Κύπρο, Ψευδοκράτος, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο προσδιορίζεται προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα ο Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο μίας άτυπης περιοδείας σε Βρυξέλλες και Πολωνία στε τέλη Νοεμβρίου επανήλθε στο αφήγημα της κυριαρχικής ισότητας απορρίπτοντας το ομοσπονδιακό πλαίσιο, επαναλαμβάνοντας και τη θέση της Άγκυρας για δύο ξεχωριστά κράτη.
Αθήνα και Λευκωσία πραγματοποίησαν σειρά επαφών στο Λονδίνο το τελευταίο διάστημα, με φόντο την διεξαγωγή της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Στο επίκεντρο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε το Κυπριακό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο Χριστοδουλίδη - Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν δέχονται τη νομιμοποίηση τετελεσμένων.
Τις διαβεβαιώσεις από την βρετανική πλευρά πώς δεν τίθεται θέμα δύο κρατών στην Κύπρο είχε λάβει ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον περασμένο Οκτώβριο από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ κατά το τετ α τετ τους στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, το σχέδιο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη να προωθήσει την ένταξη της Κύπρου στην Νατοϊκή οικογένεια προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας με πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας χαρακτηρίζουν μία τέτοια εξέλιξη απαράδεκτη και προειδοποιούν πως η «πρωτοβουλία αυτή θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για λύση».
Η κυπριακή πλευρά επιδιώκει την άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών στο ευαίσθητο θέμα που μετρά δεκαετίες με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου, καθώς η θέση της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρη ότι οι παράμετροι στο Κυπριακό είναι αποκλειστικά μόνο στη βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας.