ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκθεση για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαινίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Έκθεση για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαινίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η ιστορία και η εθνική μνήμη στον τόπο μας διασώθηκαν διότι υπήρξαν άνθρωποι που αφιέρωσαν την ζωή τους σ' αυτό το έργο υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε απόψε την έκθεση «Ο Μεγάλος Πόλεμος 1914-1918» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι άπαντες πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος της προσφοράς της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και κυρίως να επιτρέψουν στους επιστήμονες να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στην δουλειά τους. Δεσμεύθηκε δε, ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα κάνει ό,τι μπορεί σε αυτήν την κατεύθυνση και κυρίως στο να βρεί αυτή η προσπάθεια μιμητές και συνεχιστές.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν, γενικός γραμματέας της ΙΕΕΕ ενώ ο Διονύσιος-'Αγγελος Μινώτος, πρόεδρος της ΙΕΕΕ, απένειμε στον κ. Παυλόπουλο αναμνηστικό μετάλλιο της εταιρείας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Θάνος Βερέμης, χαρακτήρισε τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ως τον πλέον αποφασιστικό για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς όπως είπε, άφησε μια Ευρώπη όπως την ξέρουμε - με εξαιρέσεις βέβαια - ενώ ταυτόχρονα η Ευρώπη έχασε τα πρωτεία προς όφελος των ΗΠΑ. Ο κ. Βερέμης είπε ότι η Ελλάδα, παρά το βαρύ τίμημα του διχασμού, διατήρησε τα κεκτημένα των Βαλκανικών Πολέμων και χάρη στην πολιτική του Ε. Βενιζέλου κέρδισε την Θράκη.

Επίσης τόνισε την σημασία της σωστής επιλογής συμμάχων εκ μέρους των μικρών κρατών.

Ο κ. Βερέμης στο τέλος της ομιλίας του, παρακάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει το βλέμμα του στραμμένο στο Ινστιτούτο Βενετίας, το οποίο, όπως είπε, «κινδυνεύει να γίνει εντευκτήριο».

Στον ρόλο και στην σημασία των μουσείων ως "πεδίων ανοικτών ερωτημάτων", αλλά και ηθικής, κοινωνικής αρμονίας και συμφιλίωσης, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η Μάρλεν Μούλιου, λέκτορας Μουσειολογίας στο ΕΚΠΑ.

Η κ. Μούλιου είπε ότι το θέμα της ερμηνείας του Πολέμου απασχολεί τα Μουσεία, προσθέτοντας ότι οι βασικές κατευθύνσεις των εκθέσεων για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο που διοργανώνονται από μουσεία διεθνώς και υπό τον συντονισμό του Imperial Museum του Λονδίνου, εστιάζουν στον σεβασμό των νεκρών του Πολέμου, στην ανάγκη εξήγησής του και στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, ώστε «να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Η αποψινή εκδήλωση πλαισιώθηκε και από μουσική σύνθεση, γραμμένη ειδικά γι' αυτήν, από τον συνθέτη Μαρίνο Τριανταφυλλίδη.