Explainer video: Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι της Ελλάδας για το κλίμα και τις ΑΠΕ
Ιδιαίτερα φιλόδοξο είναι το σχέδιο της Ελλάδας για την επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας έως το 2030, με σκοπό την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Ειδικότερα, η χώρα μας σκοπεύει να παράγει ενέργεια κατά 82% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, έναντι του προηγούμενου στόχου που είχε θέσει, που έφτανε στο 66%.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, χάρη στο γεωγραφικό της πλεονέκτημά η Ελλάδα έχει υπερδιπλασιάσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2014 με νέους σταθμούς ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Παράλληλα έχει κλείσει τις περισσότερες μονάδες της που παράγουν ενέργεια από την καύση άνθρακα.
Επενδύσεις 330 εκατ. έως το 2050
Για την εφαρμογή του νέου αυτού σχεδίου, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030. Αυτές οι επενδύσεις, όπως εξηγεί το Reuters, θα αξιοποιηθούν σε πολιτικές για την ενεργειακή απόδοση χιλιάδων κτηρίων, την εγκατάσταση περισσότερων μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας και την κατασκευή αποθηκών ενέργειας. Οι συνολικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 330 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2050.
Αυτές οι πρωτοβουλίες σκοπό έχουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγει η χώρα κατά 58,6% έως το 2030.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και να θέτει σε προτεραιότητα την προστασία της φύσης.