ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Explainer video: Πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας το «ανακυκλωμένο» νερό

Καλλιρόη Πεπονή - CNN Greece

«Καμπανάκι» έχουν σημάνει οι εξαιρετικά ξηρές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετές περιοχές να βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο λειψυδρίας. Ανάμεσα στα εργαλεία που έχουν προταθεί για την διαχείριση του προβλήματος βρίσκεται και η επαναχρησιμοποίηση του νερού. 

Η επαναχρησιμοποίηση του νερού από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων είναι μια λύση που εξετάζεται ή ακόμη και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσά τους είναι και η Κύπρος.

Μπορεί να εξασφαλίσει μια ασφαλή και προβλέψιμη πηγή νερού, μειώνοντας ταυτόχρονα την πίεση στα υδατικά συστήματα και τελικά μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να επεκτείνει τον κύκλο ζωής του.

Μια τέτοια, όμως, πρωτοβουλία, απαιτεί έναν ολοκληρωμένο και ορθολογικό σχεδιασμό, που λαμβάνει υπόψη τους ενδεχόμενους κινδύνους. Για τον λόγο αυτό υπόκειται σε σοβαρούς περιορισμούς που υπαγορεύονται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Και ενώ μπορεί να υπάρχουν ακόμη φόβοι για την επαναχρησιμοποίηση του νερού για την ύδρευση, σίγουρα, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην άρδευση, όπου στη χώρα μας καταλαμβάνει το 85% της κατανάλωσης νερού.

Μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την άρδευση του περιαστικού πράσινου, τον εμπλουτισμό υδάτινων σωμάτων για αναψυχή και για ορισμένες βιομηχανικές δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης