ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Explainer Video: Πώς μπορεί να σχετίζεται ο καύσωνας με τις εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα

Καλλιρόη Πεπονή - CNN Greece

Εξήγηση στο μυστήριο των νεκρών τουριστών στην Ελλάδα προσπαθούν να δώσουν ορισμένοι επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα φαινόμενο που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο Ιούνιος ήταν ο μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι τουριστών και τουριστριών. Μέχρι και τα μέσα Ιουνίου είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε τουρίστες στη χώρα μας: Στη Σύμη, τη Σάμο, το Μαθράκι, την Αμοργό, τη Σίκινο και την Κρήτη. Έκτοτε ο αριθμός αυτός έχει ανέβει.

Διερευνώντας τα αίτια θανάτου οι Αρχές εντόπισαν ένα κοινό παρονομαστή: Όλοι τους όλοι πήγαν για πεζοπορία την ώρα που ο υδράργυρος στη χώρα κυμαινόταν σε ακραία υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ορισμένοι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα καμπανάκι για τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στο σώμα, και ειδικότερα στον εγκέφαλο, στον οποίο οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.

Ο εγκέφαλος είναι ο «κεντρικός διακόπτης» για το σώμα, καθώς εκεί ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Ο υποθάλαμος, μια μικρή δομή σε σχήμα ρόμβου, λειτουργεί ως θερμοστάτης. Όταν κάνει ζέστη, λοιπόν, αυτός ο υποθάλαμος ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία για να δροσίσει το σώμα, με σκοπό η θερμοκρασία μας να διατηρείται κοντά στους 37 βαθμούς.

Καθώς η θερμότητα αυξάνεται, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό, διαταράσσοντας την τυπική εγκεφαλική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, τα δίκτυα του εγκεφάλου που συνήθως επιτρέπουν στους ανθρώπους να σκέφτονται καθαρά, να συλλογίζονται, να θυμούνται και να κατασκευάζουν και να διατυπώνουν ιδέες, αποσταθεροποιούνται.

Έτσι, γίνεται πιο δύσκολο να λάβει κανείς σύνθετες αποφάσεις, όπως ποιο μονοπάτι να ακολουθήσει σε μια πεζοπορία. Εκτός αυτού, όμως, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις και να έχουν παρορμητική συμπεριφορά όταν εκτίθενται στη ζέστη.

Στην πραγματικότητα, ερευνητές και ερευνήτριες πολύ πρόσφατα άρχισαν να ξετυλίγουν το φάσμα των επιπτώσεων που έχει η θερμοκρασία στον εγκέφαλο.
Με τα δεδομένα, που έχουμε μέχρι στιγμής, πάντως, θα πρέπει να αρχίσουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και προσεκτικές στις δραστηριότητές μας όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα και ακόμη περισσότερο οι ευάλωτοι πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης