ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παπουτσής (Act for Earth Summit): Οι νέες τεχνολογίες στη «μάχη» κατά των φυσικών καταστροφών

Newsroom

Τη σημασία αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η δορυφορική παρατήρηση της Γης στη «μάχη» κατά της κλιματικής κρίσης επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιάννης Παπουτσής, μιλώντας στο περιθώριο του «Act for Earth Summit» του CNN Greece, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ «Κλίμα» του Summit, διευκρίνισε ότι για να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι τεχνολογίες αυτές «χρειάζεται να αναπτύξουμε μια κουλτούρα συν-ανάπτυξης τέτοιων επιστημονικών εργαλείων, με τους επιχειρησιακούς φορείς, με εταιρείες αλλά και με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα.

Χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα πολύ δυνατό εργαλείο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στην διαχείριση φυσικών καταστροφών, όσο και στη μελέτη και πρόβλεψη ακραίων φυσικών φαινομένων.

«Μπορεί να μοντελοποιήσει αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα όλους τους συσχετισμούς και τις μικρομεταβολές που συμβαίνουν στα φυσικά φαινόμενα, που μπορεί συνδυαστικά να οδηγήσουν σε ακραία φαινόμενα και κυρίως ακραίες επιπτώσεις στις κοινωνίες, τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την οικονομία» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης