ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Explainer video: Πώς τροφοδοτεί την κλιματική κρίση η fast fashion- «Ελπίδες» για τα second hand

Καλλιρόη Πεπονή - CNN Greece

Οι επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον αποκρυσταλλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον ρόλο που διαδραματίζει ο άνθρωπος στην κλιματική αλλαγή. Τα νούμερα, άλλωστε, μιλάνε από μόνα του: Η βιομηχανία της μόδας αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας ρύπανσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, από την παραγωγή ρούχων απελευθερώνονται συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια τόνοι εκπομπών άνθρακα κάθε χρόνο.

Μεγάλη ευθύνη για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η βιομηχανία της μόδας, φέρει μια συγκεκριμένη κατηγορία, η λεγόμενη «fast fashion».

Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών και εξίσου χαμηλής ποιότητας κάνει τους καταναλωτές και τις καταναλώτριες να νιώθουν ότι τα ρούχα είναι μιας χρήσης, με αποτέλεσμα η ζωή των ρούχων αυτών να είναι μικρή.

Έτσι, όσο η κατανάλωση αυξάνεται, άλλο τόσο αυξάνονται και τα ρούχα που πετάμε.

Ευθύνη για το 26% των εκπομπών άνθρακα έως το 2050

Σύμφωνα με έρευνες αν η κατάσταση δεν αλλάξει στην βιομηχανία μόδας, ο συγκεκριμένος κλάδος θα μπορούσε να ευθύνεται για το 26% των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως περισσότερα από τα μισά ρούχα που παράγονται σήμερα είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά όπως ο πολυεστέρας. Ένα υλικό το οποίο παράγεται κυρίως από πλαστικό.

Αυτά τα υλικά, λοιπόν, είτε δεν μπορούν να αποσυντεθούν στο πέρασμα των χρόνων είτε δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Ως αποτέλεσμα παράγονται τεράστιοι τόνοι απορριμμάτων που δεν είναι διαχειρίσιμα.

Πού καταλήγουν τα ρούχα όταν «πεθαίνουν»; Σε χωματερές ή χώρους καύσης.

10% των πωλήσεων παγκοσμίως η αγορά second hand

Με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λοιπόν, στη βιομηχανία μόδας να είναι τόσο μεγάλο, ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι τα μεταχειρισμένα ρούχα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και των καταναλωτριών.

Συγκεκριμένα, η αγορά των «second hand» πλησιάζει ποσοστό πλέον του 10% των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, για να γίνει αναστρέψιμη όμως η κατάσταση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας, η πολιτική χρήσης ρούχων από «δεύτερο χέρι» πρέπει να αυξηθεί πολύ περισσότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης