Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ας κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο
Σήμερα κάποιοι γιορτάζουν. Ο Απόλλωνας και ο Γοργίας, ο Δωρόθεος, η Δωροθέα, ο Πλούταρχος και ο πλανήτης. Ο τελευταίος δεν ζήτησε ποτέ να καθιερωθεί ως επέτειος γιατί -oρθά- δεν θα έπρεπε.
Η Γη είναι εδώ πριν από εμάς, θα είναι μετά από εμάς και εάν είμαστε δίκαιοι απέναντι της θα μας φιλοξενήσει μέσα στη λυρική ομορφιά της. Αν όχι, οι άνθρωποι θα γίνουμε αυτό που έχουμε δημιουργήσει με την αδυναμία μας να ορίσουμε τον πολιτισμό μπροστά από το ιδιωτικό όφελος: ένα ακόμη είδος προς εξαφάνιση που δεν θα μπορέσει ποτέ να ανατρέψει την καταδίκη του.
Αλλά δεν είναι όλα όσο άσχημα λέγεται ότι είναι.
Για αναρίθμητους επιστήμονες είναι κάπως χειρότερα.
Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα (είναι 1825), η Βουλή των Ελλήνων ζει μεγάλες στιγμές όταν φίλος του Γεώργιου Κονδύλη και βουλευτής πετά κάθισμα κατά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου με ένα ελαφρύ τραυματισμό (είμαστε στο 1934), το τρίποντο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League (το 1961 τολμηρό) και έξι χρόνια μετά ξεκινάει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών.
Kυρίως όμως κάθε 5η Ιουνίου από το 1972 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει το περιβάλλον, την ίδια μας τη φύση, την μία και μόνη πατρίδα πέρα από εθνικότητα, εθνότητα και θρησκεία έχοντας καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μια ημέρα που -θάπρεπε να- αφορά όλους.
"Κανείς, κανένα κράτος ή λαός, δεν μπορεί να επιβάλλει αποκλειστικά τη δική του κατανόηση για τον πλανήτη". Mε αυτό το πανανθρώπινο μήνυμα που δημοσιεύθηκε μια μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο Ζαν-Λουί Τοράν, πρόεδρος του παπικού συμβουλίου για τον διαθρησκευτικό διάλογο, χαιρετίζει τους Μουσουλμάνους με την ευκαιρία του Ραμαζανιού.
Το Βατικανό καλεί τους πιστούς και των δύο θρησκειών, καλεί την ανθρωπότητα να ξεκινήσει "έναν νέο διάλογο για τον τρόπο που θα δομήσουμε το μέλλον του πλανήτη. Η οικολογική κρίση είναι μια έκκληση για έναν βαθύ εσωτερικό διάλογο".
Σε αυτό το "κοινό μας σπίτι" και το χρέος να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου.
"Η οικολογική κρίση καθρεπτίζει την εσωτερική κρίση του ανθρώπου, που τα κάνει όλα για να τελειωθεί ως πρόσωπο, αλλά µαταιοπονεί" τονίζει.
"Στο υπόβαθρο της οικολογικής κρίσης κρύπτεται η επιθυµία του ανθρώπου να τελειωθεί χωρίς να υπολογίζει το θέληµα του Θεού και χωρίς να επωµίζεται την προσωπική ευθύνη του για τις πράξεις του" επισημαίνει στο μήνυμα του.
"Στη Γένεση εξ άλλου διαβάζομε, ότι ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την εντολή να εργάζεται στον παράδεισο, που ήταν ο κόσμος, και να τον φυλάσσει, να τον φροντίζει, δηλαδή και να τον προστατεύει (Γεν. β 15)". Είμαστε διαχειριστές, όχι ιδιοκτήτες.
#Στη Γένεση διαβάζομε, ότι ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την εντολή να εργάζεται στον παράδεισο, που ήταν ο κόσμος, και να τον φυλάσσει, να τον φροντίζει, δηλαδή και να τον προστατεύει (Γεν. β 15)
Με τους θρησκευτικούς ηγέτες να συντάσσονται με την επιστημονική αλλά και πολιτική κοινότητα -ο κόσμος που σήμερα μας καλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά από την αρχή, ο περιβάλλοντας χώρος με τις μνήμες που μας ορίζουν- ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να αναδείξει την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για μια βιώσιμη, οικολογική οικονομία σε προτεραιότητα λίγες μέρες πριν την σημερινή επετειακή ημέρα του ΟΗΕ.
Στο σύντομο λόγο του ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα σε μία συνέργεια μοναδική στα χρονικά της ανθρωπότητας.
"Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι συνθήκες μας εκβιάζουν και απαιτούν την εκτόνωση των προβλημάτων που ο άνθρωπος έφερε επάνω στη Γη".
Ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει τις ζωές μας και τόνισε την ανάγκη να πάρουμε μέτρα ώστε να μην κληροδοτήσουμε έναν κόσμο "πολέμων, μεταναστεύσεων και ελλείψεων, έναν επικίνδυνο κόσμο".
"Ας κάνουμε ξανά μεγάλο τον κόσμο" τόνισε κάνοντας τον λόγο του slogan σε #covfefe καιρούς.
Σιωπηλοί δολοφόνοι
Η κλιματική αλλαγή επιτείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του νερού παγκοσμίως καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι διαρροϊκές ασθένειες απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων.
Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, με συνέπεια κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι επιστήμονες δεν είναι φειδωλοί στα δεδομένα και τα λόγια τους.
Η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει τη στιγμή που αυτό το κείμενο καταχωρείται, κάθε στιγμή χωρίς σταματημό, δολοφονεί εμάς, την πανίδα, τη χλωρίδα, τους πόρους, τον πλανήτη και τα πάντα που μας κάνουν ό,τι είμαστε.
Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, οι καύσωνες που στην Αθήνα του 1987 κόστισαν τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους, μικρό τίμημα μπροστά σε όσους θανάτους ακολούθησαν ή προηγήθηκαν χωρίς να το είχαμε υπολογίσει, όλα είναι ανοιχτά μέτωπα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και ταπεινότητα και κυρίως με ευθύνη.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ τους τα ΝΕΑ τονίζουν ότι οι μετρήσεις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10) στην Ελλάδα ανησυχούν καθώς υπερβαίνουν τα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
"Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιοστατικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κλέα Κατσουγιάννη, στις μακροχρόνιες επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10) συγκαταλέγεται, όπως έχει τεκμηριωθεί, και η απώλεια για τους κατοίκους της Αθήνας ενός έτους (!) από το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 30 χρόνων.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, βάσει μελέτης με δεδομένα από 17 περιοχές της Ευρώπης (που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Oncology), προέκυψε ότι ο κίνδυνος να πάθει κάποιος καρκίνο του πνεύμονα αυξάνεται κατά 22% αν ζει σε μια περιοχή με συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων μεγαλύτερη κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα" επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Aποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας. Θεσπίστηκε στις 15 Δεκέμβρη 1972, κατά τη διάρκεια της Α' Διάσκεψης για το Περιβάλλον στη Στοκχόλμη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Tο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017 είναι η "διασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση" με hashtag #ConnectWithNature.
Στοιχεία και Αριθμοί
Χάρη στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή γνωρίζουμε πλέον ότι:
#Από το 1880 μέχρι το 2012, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,85 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εξής: για κάθε ένα βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία, η παραγωγή των δημητριακών μειώνεται κατά περίπου 5%
#Η παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και άλλων βασικών καλλιεργειών έχει υποστεί μείωση 40 μεγατόνων σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1981 έως το 2002 εξαιτίας του θερμότερου κλίματος
#Οι ωκεανοί θερμαίνονται, η ποσότητα του χιονιού και του πάγου έχουν μειωθεί και η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί. Από το 1901 μέχρι το 2010 η μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 19 εκατοστά ενώ οι ωκεανοί επεκτείνονται εξαιτίας της θέρμανσης και του λιωσίματος των πάγων. Η έκταση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα συρρικνώνεται κάθε δεκαετία από το 1979 κατά 1,07 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα
#Δεδομένων των παρόντων συγκεντρώσεων και των διαρκών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίων είναι πιθανό μέχρι το τέλος του αιώνα η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας να υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με την περίοδο 1850-1900. Οι ωκεανοί του κόσμου θα συνεχίσουν να θερμαίνονται ενώ οι πάγοι θα συνεχίσουν να λιώνουν. Η μέση αύξηση της στάθμης τη θάλασσας προβλέπεται να αγγίξει τα 34-30 εκατοστά μέχρι το 2065 και τα 40-63 μέχρι το 2100. Οι περισσότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσουν να επιμένουν για αρκετούς αιώνες ακόμη και αν οι εκπομπές αερίων σταματήσουν
#Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από το 1990
#Οι εκπομπές αυτές παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση κατά το διάστημα 2000- 2010 παρά στις τρεις προηγούμενες δεκαετίες
#Είναι ακόμη δυνατό, χρησιμοποιώντας μία σειρά από τεχνολογικά μέτρα και αλλαγές στη συμπεριφορά μας, να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα
#Οι σημαντικές τεχνολογικές και θεσμικές αλλαγές θα αποτελέσουν την καλύτερη ευκαιρία ώστε η παγκόσμια θέρμανση να μην ξεπεράσει αυτό το όριο
Ίχνη εγκλήματος
Στο Βόρνεο οι πυρκαγιές εξακολουθούν να καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών. Ήδη από το 1997 η επιστημονική κοινότητα προειδοποιούσε ότι οι εκτεταμένες πυρκαγιές, αποτέλεσμα του Ελ Νίνιο ανάμεσα σε άλλα, απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα ποσότητα άνθρακα όση απορροφά σε έναν ολόκληρο χρόνο η βιόσφαιρα του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, οι φωτιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα τροπικής βλάστησης και η καύση τύρφης που εξακολούθησε τους επόμενους μήνες του 1997 αποδέσμευσαν 2,6 δισεκατομμύρια γιγατόνους άνθρακα κυρίως με την μορφή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.
"Αυτές οι φωτιές υπήρξαν ο κυριότερος παράγοντας που συντέλεσε στην απότομη αύξηση συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που παρατηρήθηκε το 1998" σημείωσε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Susan Page από το Πανεπιστήμιο του Leicester της Αγγλίας στην επιθεώρηση "Nature". Αν κάτι αποδεικνύει ένα φλεγόμενο Βόρνεο, είναι ότι η προσπάθεια μείωσης των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να επικεντρωθεί τόσο στην μείωση των εκπομπών άνθρακα από τον άνθρωπο όσο και στη διαφύλαξη των αποθεμάτων των τροπικών δασών που θυσιάζονται για το κέρδος (υλοτομία, "έργα ανάπτυξης" κοκ).
Σήμερα οι άνθρωποι έχουμε επιφέρει την έκτη μαζική εξαφάνιση ζωής στη Γη. Θηλαστικά, πτηνά και αμφίβια εξαφανίζονται σήμερα με ποσοστά συγκρίσιμα με τις προηγούμενες πέντε μαζικές εξαφανίσεις που εξαφάνισαν ακόμη και τους δεινοσαύρους.
Ο πληθυσμός των ανθρώπων έχει σημειώσει άνοδο κατά 130% τα τελευταία 50 χρόνια και πρόκειται να αυξηθεί σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2060. Δεκάδες χιλιάδες είδη -συμπεριλαμβανομένου του 25% των θηλαστικών και του 13% των πτηνών- απειλούνται με εξαφάνιση λόγω υπερβολικής θήρας, λαθροθηρίας, ρύπανσης, απώλειας οικοτόπων, άφιξης διεισδυτικών ειδών και άλλων εγκλημάτων που κάθε μέρα επιβάλλουμε για το χρήμα στον πλανήτη.
"Τα ποσοστά εξαφάνισης για πτηνά, θηλαστικά και αμφίβια είναι παρόμοια με αυτά που έχουν καταγραφεί στην περίοδο των πέντε παγκόσμιων γεγονότων μαζικής εξαφάνισης των τελευταίων 500 εκατομμυρίων ετών", καταλήγει πρόσφατη έκθεση στο Nature.
H κλιματική αλλαγή δεν είναι μύθευμα. Τη στιγμή που η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017 μας καλεί να έρθουμε κοντά στη φύση, εκείνη μοιάζει να μας εγκαταλείπει, κουρασμένη από τη ματαιότητα του είδους μας. Στην Ανταρκτική η τεράστια ρωγμή στην παγοκρηπίδα Larsen C της Χερσονήσου, εξαπλώθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό στα τέλη Μαΐου, και ένα παγόβουνο στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας Ντέλαγουερ (περίπου 6.452 km²) είναι έτοιμο να αποκολληθεί.
Πόλεις σε κίνδυνο
Αντιμέτωπες με θερμοκρασίες έως και οκτώ βαθμούς Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με τις σημερινές, θα έρθουν αρκετές πόλεις της Γης έως το τέλος του 21ου αιώνα, εξαιτίας του συνδυασμού των αυξημένων εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" και του φαινόμένου της "αστικής θερμίδας νησίδας" καθώς το τσιμέντο και η άσφαλτος επιδεινώνουν την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.
Η ανησυχητική εκτίμηση μιας νέας ολλανδο-βρετανικής μελέτης, με επικεφαλής τον δρα Φρανσίσκο Εστράδα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change"μετά από ανάλυση στοιχείων από τις 1.692 μεγαλύτερες πόλεις κατά την περίοδο 1950-2015.
Μεταξύ 1950-2015 το 27% των πόλεων της Γης και το 65% του παγκόσμιου αστικού πληθυσμού βίωσαν θερμοκρασίες πάνω από τη μέση παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου (περίπου 0,6 βαθμοί Κελσίου).
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ορισμένων πόλεων θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων τους, στα οικονομικά τους και σε ζωτικούς φυσικούς πόρους τους όπως το νερό.
Οι εκτιμήσεις βασίζονται στο χειρότερο "σενάριο" ότι οι εκπομπές αερίων θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα. Αν αυτό συμβεί, τότε μία στις τέσσερις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου μπορεί να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες αυξημένες κατά επτά βαθμούς Κελσίου έως το 2100, ενώ για το 5% των πόλεων η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τους οκτώ βαθμούς.
Ένα μέρος της αύξησης του θερμομέτρου -γύρω στις δύο βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες πολυπληθείς πόλεις έως το 2050- θα οφείλεται στο φαινόμενο της "αστικής θερμικής νησίδας". Αυτό συμβαίνει, όταν οι χώροι πρασίνου και νερού (πάρκα, λίμνες κ.α.), οι οποίοι αντισταθμίζουν εν μέρει την ζέστη, αντικαθίστανται από τσιμεντένιες οικοδομές και δρόμους, που επιτείνουν την άνοδο της θερμοκρασίας. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τη λειτουργία των air condition κ.α.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, η μέση πόλη αναμένεται να χάσει το 1,4% έως 1,7% του ΑΕΠ της έως το 2050 και το 2,3% έως 5,6% έως το 2100, ενώ για μερικές πόλεις η απώλεια μπορεί να αγγίξει το 11% έως το τέλος του αιώνα.
Οι απώλειες αυτές προκύπτουν από την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη των εσωτερικών χώρων, από τη μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα και του νερού, την μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων κ.α.
Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη οι πόλεις να πάρουν μέτρα (φύτεμα δέντρων, χρήση πιο ανακλαστικών επιφανειών σε στέγες και πεζοδρόμια κ.α.), ώστε να περιορίσουν την παγίδα της "αστικής θερμικής νησίδας".
Στον φετινό διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year ο Tim Laman κέρδισε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 50.000 συμμετοχές από 95 χώρες με το πορτρέτο ενός ουρακοτάγκου που σκαρφαλώνει σε αυτό το θεόρατο κορμό αναζητώντας μια λιχουδιά.
"Ζωές συμπεπλεγμένες (Entwined Lives)" ο τίτλος του πορτρέτου μιας φύσης που μας γέννησε και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε.
Στόχοι ζωής
"Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο. Διαταράσσει τις εθνικές οικονομίες και επηρεάζει τις ζωές ενώ έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες του σήμερα αλλά ακόμα περισσότερο του αύριο" γράφει στην καμπάνια του ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.
"Οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλα ακόμα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι αυτές που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφονται τα πιο υψηλά ποσοστά τους στην ιστορία. Αν δεν δράσουμε, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη προβλέπεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα και είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και τους 3 βαθμούς Κελσίου.
Μάλιστα, ορισμένες περιοχές του πλανήτη αναμένεται να θερμανθούν ακόμη περισσότερο. Οι φτωχότεροι και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο.
Σήμερα, οι προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που είναι διαθέσιμες επιτρέπουν στις χώρες να μεταπηδήσουν σε πιο καθαρές και προσαρμοστικές οικονομίες. Οι ρυθμοί αλλαγής εντείνονται καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και επιλέγουν μία σειρά από μέτρα που θα μειώσουν τις εκπομπές και θα αυξήσουν τις επιλογές προσαρμογής.
Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα. Οι εκπομπές σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επηρεάζουν τους ανθρώπους οπουδήποτε. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο απαιτεί συντονισμένες λύσεις σε διεθνές επίπεδο αλλά και διεθνή συνεργασία έτσι ώστε να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταβούν σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οι χώρες εργάστηκαν συλλογικά, υιοθετώντας την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι.
Φωτογραφίες: Reuters/Natural History Museum/ Wildife Photographer of the Year