ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε ξανά το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου και παρασύρεται άσκοπα στον ωκεανό

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε ξανά το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου και παρασύρεται άσκοπα στον ωκεανό

Παγόβουνο που λιώνει στην Ανταρκτική

AP Photo/David Keyton

Αποκολλήθηκε... ξανά το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, με τους επιστήμονες να εκφράζουν την ανησυχία πως τελικά θα κατευθυνθεί σε θερμότερα νερά με κίνδυνο να λιώσει και να εξαφανιστεί.

Πρόκειται για το παγόβουνο A23a, το οποίο σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο ερευνών για την Ανταρκτική (BAS), έχει αρχίσει να παρασύρεται στον Νότιο Ωκεανό. Το παγόβουνο αυτό, τον Αύγουστο είχε έκταση 3.672 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Παρέμεινε «κολλημένο» στον πυθμένα της θάλασσας Γουέντελ στην Ανταρκτική για περισσότερα από 30 χρόνια, μέχρι που η άνοδος των θερμοκρασιών άρχισε να συρρικνώνει το μέγεθος του, με αποτέλεσμα να φύγει από τον πυθμένα της θάλασσας, σύμφωνα με το CNNi.

ANTARCTICA A23A ICEBERG, PAGOBOUNO, ANTARKTIKI

Δορυφορική εικόνα του παγόβουνου A23A

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/EUROPEAN UNION, COPERNICUS SENTINEL

Το παγόβουνο παρασύρθηκε από τα ωκεάνια ρεύματα μέχρι που «κόλλησε» ξανά σε μία δίνη.

Η δίνη, που είναι γνωστή ως «Taylor Column», προκύπτει όταν το περιστρεφόμενο νερό παγιδεύει ένα αντικείμενο στη θέση του. Αυτό σημαίνει πως το τεράστιο παγόβουνο περιστρεφόταν στην παγωμένη θάλασσα για αρκετούς μήνες.

Απελευθερώθηκε όμως από τη δίνη αυτή, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να παρασύρεται κατά μήκος των ωκεάνιων ρευμάτων προς θερμότερα νερά.

Φοβούνται, μάλιστα, ότι θα φτάσει μέχρι τη Νότια Γεωργία, όπου είναι πιθανό να διαλυθεί και τελικά να λιώσει.

Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστεί με κάποιο διερχόμενο πλοίο ή κοντινά νησιά σύντομα, καθώς τα θερμότερα νερά θα προκαλέσουν την τήξη του πάγου. Δεν υπάρχει ανησυχία επίσης ότι θα συμβάλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Μιλώντας για τα νέα ευρήματα της έρευνας η βιογεωχημικός Λάουρα Τέιλορ τόνισε πως «γνωρίζουμε ότι αυτά τα γιγάντια παγόβουνα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα νερά από τα οποία περνούν, δημιουργώντας ακμάζοντα οικοσυστήματα σε κατά τα άλλα λιγότερο παραγωγικές περιοχές».

Διευκρίνισε όμως ότι, «αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το μέγεθος των επιπτώσεων των συγκεκριμένων παγόβουνων, η κλίμακα και η προέλευσή τους σε αυτή τη διαδικασία».

CNNi/ Issy Ronald: World’s biggest iceberg, A23a, is on the move again