ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα χιονοδρομικά «κόντρα» στην άνοδο των θερμοκρασιών - Μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν

Σκιέρ στο χιονοδρομικό Βασιλίτσας

EUROKINISSI/ KOSTAS VILLA

Ο περσινός χειμώνας βρήκε τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας «πληγωμένα» από την άνοδο της θερμοκρασίας και τις σημαντικά μειωμένες χιονοπτώσεις που αυτή έφερε. Οι πλαγιές της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, αλλά και της χώρας μας  είχαν μετατραπεί σε «ξερό τόπο», με τη φετινή χρονιά να αποτελεί «στοίχημα» να κρατηθούν «ζωντανά» τα χειμερινά σπορ.

Για τις προσκλήσεις που αντιμετώπισαν, αλλά και την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί για τον χειμώνα που διανύουμε μίλησε στο CNN Greece ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, Ανδρέας Βάιος.

«Το χιονοδρομικό κέντρο δεν ήταν βιώσιμο πέρυσι, ήταν ζημιογόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά αποτιμώντας τις επιπτώσεις των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν τη σεζόν του 2023-2024.

«Άνοιξε αναγκαστικά την περσινή σεζόν»

«Τη χρονιά αυτή το χιονοδρομικό άνοιξε αναγκαστικά με πολύ μικρή ποσότητα χιονιού στις 23 Δεκεμβρίου, όχι όμως όλο το βουνό, ορισμένες μόνο πίστες» σημειώνει, ενώ τονίζει πως τελικά «άνοιξε γιατί έπρεπε να ανοίξει» και όχι γιατί οι συνθήκες ήταν ικανές για τη λειτουργία του.

Μάλιστα, επισημαίνει πως «δεν ήταν τόσο κατάλληλο για χιονοδρομία, είχε πολύ λιγότερες πίστες και αναβατήρες ανοικτούς, κάτι το οποίο οφείλεται εν μέρει και στην αυστηροποίηση του πλαισίου για τη λειτουργία τους τον Νοέμβριο του 2023».

Έως και 50% κάτω η επισκεψιμότητα το 2024 συγκριτικά με το 2019

Απαντώντας στο ερώτημα «πόσο τελικά παρέμεινε σε λειτουργία το χιονοδρομικό» ο κ. Βάιος αναφέρει πως «στην πραγματικότητα δεν ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια τη σεζόν ανοιχτό. Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο τις περισσότερες ημέρες ήταν κλειστό, λόγω έλλειψης χιόνωσης και βροχής».

Αναφερόμενος στους επισκέπτες και τις επισκέπτριες της περασμένης σεζόν και συγκρίνοντάς την επισκεψιμότητα με αυτή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλαδή το 2019 οπότε και λειτούργησαν τελευταία φορά χωρίς περιορισμούς τα χιονοδρομικά, ο πρόεδρος του κέντρου της Βασιλίτσας αναφέρει πως «τον περσινό χειμώνα είχαμε έως και 50% λιγότερους επισκέπτες».

Πόσο χιόνισε πέρυσι;

Ποια ήταν η διάρκεια των χιονοπτώσεων στη χώρα το 2023; Σύμφωνα με το climatebook, οι ημέρες χιονοκάλυψης ανήλθαν σε 205 σε περιοχές της Πίνδου, σε 160 στα Λευκά Όρη της Κρήτης, στις… 20 στην Πάρνηθα τον Φεβρουάριο.

Τελικά, ο Φεβρουάριος ήταν και ο μήνας με την πιο εκτεταμένη χιονοκάλυψη σε όλη τη χώρα, ενώ το αντίθετο συνέβη με τον Δεκέμβριο.

Η κατάσταση που επικράτησε τελικά κατέστη εφικτό να αντιμετωπιστεί «χάρη στην κρατική επιχορήγηση που λάβαμε» όπως εξηγεί ο κ. Βάιος.

«Κάναμε αλχημείες για να αντιμετωπίσουμε το τοπίο που διαμορφώθηκε» όπως σημειώνει «ακριβώς επειδή δεν είχαμε χιόνωση και κάποια έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν φέτος, όπως η δημιουργία χιονοπαγίδων και αποστραγγιστικών έργων».

Πώς συμβάλλουν οι χιονοπαγίδες - Υπέρογκο το κόστος του τεχνητού χιονιού

Αναλύοντας πως συμβάλλουν αυτά τα έργα, ο πρόεδρος του χιονοδρομικού αναφέρει πως «το χιόνι είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οπότε φτιάχνοντας χιονοπαγίδες στα κατάλληλα σημεία, συγκρατούμε το χιόνι στις περιοχές αυτές που κρίνεται απαραίτητο».

Η εναλλακτική του τεχνητού χιονιού, από την άλλη, η οποία αξιοποιείται σε αρκετά χιονοδρομικά του εξωτερικού, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για να υιοθετηθεί, προσθέτει.

«Κοστίζει περίπου 1000 ευρώ το μέτρο για την εγκατάσταση και η έκταση του χιονοδρομικού Βασιλίτσας ανέρχεται σε χιλιάδες στρέμματα» σημειώνει, ενώ την ίδια στιγμή, πρόκειται για μια τεχνική που επίσης κοστίζει σε παραγωγή ρεύματος, ενώ υπερβολικά πολύ κοστίζει επί της αρχής η εγκατάσταση και το σύστημα, από την παραγωγή νερού μέχρι και τα κανόνια εκτόξευσης, καθώς για να λειτουργήσουν αυτοί οι εκτοξευτήρες, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «χρειάζονται ταμιευτήρες, αρδευτικά έργα, αποστράγγιση, διευθέτηση των υδάτων, σωλήνες για να έρθει η ποσότητα νερού που χρειάζεται στα σημεία που θέλουμε».

Τελικά για μια έκταση που θα καλύπτει έναν αναβατήρα, το κόστος ανέρχεται όσο το κόστος ενός αναβατήρα, δηλαδή περίπου «πέντε έως επτά εκατομμύρια ευρώ».

Οι προσδοκίες για τον φετινό χειμώνα

Αναφερόμενος στα πρώτα «δείγματα» που υπάρχουν για τον χειμώνα που διανύουμε ο πρόεδρος του χιονοδρομικού υπογραμμίζει ότι «φέτος φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα πρώτα χιόνια έχουν ντύσει στα «λευκά» τις ορεινές περιοχές της χώρας ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, Ανδρέας Βάιος

Σύμφωνα με ένα από τα μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) αναμένεται μια αδύναμη περίοδος χιονόπτωσης στην Ευρώπη, αλλά σε κάθε περίπτωση καλύτερη απ’ ό,τι του περσινού χειμώνα που κατέγραψε αρνητικό «ρεκόρ» υψηλών θερμοκρασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης