Διχάζει ο περιορισμός της προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
Την έντονη αντίδρασή τους για τον περιορισμό της προστασίας του λύκου στην Ευρώπη, μετά από σχετική απόφαση της Σύμβασης της Βέρνης, εκφράζουν 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας την «σοβαρό ολίσθημα».
Όπως εξηγούν στην κοινή τους ανακοίνωση «οι πληθυσμοί του λύκου έχουν μόλις και μετά βίας ανακάμψει μετά την εξαφάνισή τους στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης» και τονίζουν ότι «η αποδυνάμωση της προστασίας τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτή την εύθραυστη ανάκαμψη».
Την ίδια ώρα, καταγγέλλουν πως «τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας με τη ψήφο τους την αποδυνάμωση της προστασίας του λύκου στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης, αγνόησαν τις εκκλήσεις που έκαναν περισσότερες από 300 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, η Πρωτοβουλία για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι προέτρεπαν σε επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση για την προώθηση της συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα».
Τι ίσχυε μέχρι πρότινος;
Υπενθυμίζουν ότι, στην ΕΕ επιτρέπεται η υπεύθυνη διαχείριση των πληθυσμών των λύκων, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της θανάτωσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αποδυνάμωση της προστασίας των λύκων με το πρόσχημα των ζημιών στην κτηνοτροφία, μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης που, σύμφωνα με την ClientEarth «ήταν προβληματική και πλέον τελεί υπό διερεύνηση από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή».
Να σημειωθεί ότι, η Σύμβαση της Βέρνης προχώρησε στην έγκριση του περιορισμού της αυστηρής προστασίας του λύκου στην Ευρώπη την Τρίτη (3/12), με αποτέλεσμα το άγριο ζώο να μετατρέπεται από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο» είδος.
Η απόφαση αυτή είναι προϊόν πιέσεων από τους κτηνοτρόφους της Ένωσης, που αναφέρουν ότι τα κοπάδια τους δέχονται επιθέσεις από λύκους.