ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«1ο Kifissia Summit»: Η κλιματική αλλαγή μας έχει ξεπεράσει

«1ο Kifissia Summit»: Η κλιματική αλλαγή μας έχει ξεπεράσει

Ο Γιώργος Παπανικολάου, ο Γιάνης Μώραλης, ο Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Γιώργος Παπαναστασίου, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος και η Αμαλία Βραχνού στο πάνελ του «1ου Kifissia Summit»

Δήμος Κηφισιάς

«Μόνο χτίζοντας ανθεκτικότερους Δήμους» μπορούν να αντιμετωπιστούν η λειψυδρία, οι έντονοι καύσωνες, οι πλημύρες αλλά και οι πυρκαγιές, φαινόμενα τα οποία προβλέπεται να ενταθούν, τόνισε στο  1ο Kifissia Summit που πραγματοποιήθηκε στην Κηφισιά την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς.

Στο αμφιθέατρο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όπου διεξήχθη το 1ο Kifissia Summit συναντήθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου και συζήτησαν σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων.

Σε μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Κηφισιάς, κου Βασίλη Ξυπολυτά, αναδείχθηκαν οι πολιτικές, οι δράσεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σε σχέση με την κλιματική ανθεκτικότητα.

Μεταξύ των εκλεκτών ομιλητών της εκδήλωσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην ένταση των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα πρόσφατα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με το σύστημα engaged, το ψηφιοποιημένο επιστημονικό εργαλείο, βρισκόμαστε 14% κάτω από το μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 χρόνων στη χρονιά την οποία είχαμε τα χειρότερα δεδομένα των τελευταίων ετών».

Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή μας έχει ξεπεράσει και ότι η χώρα απέκτησε ένα στοιχειώδες σύστημα πολιτικής προστασίας μόλις το 2009, ενώ ανέφερε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιήσουμε το σχέδιο που αφορά στα έργα τα οποία προτεραιοποιούμε και θα υλοποιηθούν αυτή την τετραετία μέχρι το 2028 που λήγει η θητεία μας».

Μιλώντας στο Πάνελ Διαλόγου «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί Δήμοι στην επίτευξη της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας», στο οποίο συμμετείχαν πέντε ακόμη Δήμαρχοι, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς τόνισε αρχικά πως οι πόλεις δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Φαινόμενα όπως η λειψυδρία, οι έντονοι καύσωνες, οι πλημύρες αλλά και οι πυρκαγιές που προβλέπεται να ενταθούν μπορούν να αντιμετωπιστούν «μόνο χτίζοντας ανθεκτικότερους Δήμους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Υπό αυτό πρίσμα και αποβλέποντας στην εξέλιξη του Δήμου Κηφισιάς–Ν.Ερυθραίας-Εκάλης σε ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικής Προστασίας και Διαχείρισης, ο κ. Ξυπολυτάς ανέφερε τα έργα και τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την ενίσχυση την κλιματική ανθεκτικότητα της πόλης.

Μεταξύ αυτών είναι η ίδρυση Δημοτικού κλιμακίου εθελοντών πυροσβεστών με 4 πυροσβεστικά, ο τετραπλασιασμός των εκχιονιστικών οχημάτων, η δημιουργία εποχικών σταθμών Πυροσβεστικής για τις ειδικές δυνάμεις του Σώματος (ΕΜΟΔΕ και Μ.Ε.Τ.Π.Ε) με 5 πυροσβεστικά στο Δάσος Φασίδερη, η λειτουργία εξειδικευμένου Drone πυρασφάλειας αλλά και αγορά και παραχώρηση 2 πυροσβεστικών οχημάτων στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κηφισιάς, καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 150.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρική θωράκιση στο επίκεντρο

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα ο Δήμαρχος Κηφισιάς υπογράμμισε πως «έχουμε ζητήσει την χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ», έργα απαραίτητα τόσο για την συγκράτηση των υδάτων από το βουνό της Πεντέλης όσο και από τα βορειότερα κομμάτια της Αττικής. Ύδατα τα οποία εν τελεί θα μεταφερθούν νοτιότερα στην υπόλοιπη Αττική με τα γνωστά πλημμυρικά φαινόμενα.

Επίσης ο κ Ξυπολυτάς αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιπυρικής θωράκισης του Πεντελικού, λέγοντας ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα καταθέσουμε πρόταση του Δήμου μας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες στο δυτικό κομμάτι του Πεντελικού, το οποίο στην παρούσα φάση δεν προστατεύεται.»

Από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε την ανάγκη να προληφθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες των Δήμων στην αντιμετώπισή της λόγω έλλειψης πόρων και κατάλληλων εργαλείων, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποια σημαντικά ζητήματα για την προστασία της πόλης του Πειραιά.

Συγκεκριμένα μιλώντας για το πρόβλημα του Κηφισού ο κ. Μώραλης υποστήριξε πως η κλιματική αλλαγή δεν εκτιμήθηκε έγκαιρα και, παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει για το θέμα εδώ και δεκαετίες,, η περιοχή κινδυνεύει από καταστροφές, όπως συνέβη στη Θεσσαλία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η ανάγκη για άμεσες λύσεις είναι επιτακτική. «Μας πρόλαβε η κρίση και δεν εκτιμήσαμε σωστά αυτά που έλεγαν οι επιστήμονες. Κι όμως κινδυνεύουμε - για ένα πράγμα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εδώ και 40 χρόνια- να γίνουν για 15 Δήμους και εκατομμύρια ανθρώπων, ό,τι έγινε στη Θεσσαλία! Πρέπει να δούμε λοιπόν, παρόλο που όλοι εμφανιζόμαστε να έχουμε τη διάθεση να επιλύσουμε αυτά τα θέματα, γιατί αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται».

Στη συνέχεια εστιάζοντας σε ένα άλλο πρόβλημα της πόλης, την ακτογραμμή του Πειραιά, ο κ. Μώραλης υπογράμμισε πως αν το επίπεδο της θάλασσας ανέβει τα επόμενα 30-40 χρόνια, η πόλη πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας, κάτι που δεν είναι εύκολο και απαιτεί εκσυγχρονισμό υποδομών, όπως τα συστήματα αγωγών ομβρίων υδάτων.

«Προφανώς τα έργα που εκτελούμε, δεν είναι με βάση τις νέες συνθήκες. Κάτι που δεν είναι τόσο απλό να γίνει.. Ασφαλώς τα επικαιροποιούμε όσα μπορούμε, όπως επικαιροποιήσαμε πέρυσι 45 εκ. ευρώ μελέτες για αλλαγή αγωγών των ομβρίων. Και για να τελειώσει και το «παραμύθι», θα πω για πολλοστή φορά, πως δεν πλημμυρίζουν οι πόλεις από τα μη καθαρισμένα φρεάτια των Δημάρχων. Οι πόλεις πλημμυρίζουνε επειδή δεν έχουν συστήματα αγωγών τέτοια, που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης. Για να ανταποκριθεί όπως είπε, απαιτούνται ισχυρότεροι πόροι και υποδομές, τεχνολογία, προσωπικό και καλύτερος σχεδιασμός.